Εμβληματικό Αρχοντικό του Ανάργυρου: Τέλος της περιπέτειας για το ιστορικό κτήριο.

0
482

Εγκρίθηκε η αποκατάσταση για το στολίδι των Σπετσών και η μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Μοναδικές εικόνες έρχονται για πρώτη φορά στο φως από τις εγκαταστάσεις του.

Ο Πρόεδρος Πέτρος Πετρακόπουλος και η Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών έχουν τη τιμή και τη χαρά να ανακοινώσουν την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της αποκατάστασης του Αρχοντικού του Σωτηρίου Αναργύρου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 09/06/2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής υπερψήφισε την 1η τροποποίηση του προγράμματος εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία περιλαμβάνεται το έργο: Αποκατάσταση οικίας Σ. Αναργύρου στις Σπέτσες και μετατροπή της σε πο­λιτιστικό πόλο-χώρο εκθέσεων, προϋπολογισμού 2.500.000 € (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.)

Η αποκατάσταση του αρχοντικού Σ. Αναργύρου αποτέλεσε επί έτη πάγιο αίτημα της κοινω­νίας των Σπετσών. Το εμβληματικό αυτό κτίριο, το οποίο δεσπόζει της Ντάπιας, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε αχρηστία, παρουσιάζοντας σημαντικές ζημίες, κυρίως όσον αφορά στη στατικότητα των δαπέδων, η οποία προήλθε το 1997 από ανεξέλεγκτη εισροή βρόχινων υδάτων, και στην καταστροφή των πολλών τοιχογραφιών κι οροφογραφιών, είτε ωσαύτως από την εισροή των υδάτων, είτε από τον επί-χρωματισμό τους τη περίοδο που είχε ενοικιαστεί σε γόνους γνωστής οικογένειας τραπεζιτών.

Οι διάφορες ενδιάμεσες προσπάθειες αποκατάστασης απέτυχαν, είτε λόγω ψευδών υποσχέσεων, είτε εξ αιτίας της άρνησης αποδοχής ιδιωτικής βοήθειας, είτε για άλλους λόγους.

Η σημερινή Ε.Ε. έθεσε την αποκατάσταση του αρχοντικού ως πρώτη προτεραιότητά της. Συνέχισε τις συνομιλίες του πλειοδότη προηγούμενου διαγωνισμού, σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά η έλευση της πανδημίας ακύρωσε τις προσπάθειες.

Παράλληλα, όμως, κινήθηκε και προς Δημόσιους φορείς, με το σκεπτικό, ότι η όποια συνέρ­γεια με αυτούς θα διατηρούσε το δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου και τη δυνατότητα απρόσκοπτων επισκέψεών του, σε αντίθεση με τις προτάσεις ιδιωτικής χρήσης, οι οποίες προέ­βλεπαν φειδωλή και υπό όρους επισκεψιμότητα.

Στη κατεύθυνση αυτή ολοκλήρωσε τις υφι­στά­μενες μελέτες κι επέλυσε τις όποιες εκκρεμότητες, ετοιμάζοντας έναν πλήρη φάκελο.

Στη προσπάθειά της αυτή, η Ε.Ε. βρήκε ιδανικούς συμμάχους τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, που αποδέχθηκε αποφασιστικά την ανάληψη της διάθεσης των σχετικών κονδυλίων από τη Περιφέρεια, και την αρμόδια για τις Σπέτσες Αντί-περιφερειάρχη  Νήσων κ. Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, η οποία επιβεβαίωσε τη βαθειά ευαισθησία κι αγάπη της για τον πολιτισμό, αλλά και για τις Σπέτσες, υιοθετώντας με θέρμη το έργο. Για τους λόγους αυτούς, είμαστε βαθειά υπόχρεοι προς αμφότερους, αφού χωρίς αυτούς και την Περιφέρεια Αττικής γενικότερα δεν θα υπήρχε η σημαντική αυτή εξέλιξη.

Περαιτέρω, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, για την διαρκή υποστήριξη των αιτημάτων μας και την προσωπική της παρέμβαση, τον Αντί-περιφερειάρχη Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής κ. Πέππα, τους βουλευτές  Πειραιώς, που πάντα στέκονται αρωγοί στις δράσεις του Ιδρύματος της ΑΚΣΣ και ειδικά για το αρχοντικό, τον Προϊ­στάμενο της  Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας κ. Δρόση, τους μελετητές του έργου και όλους όσοι βοήθησαν να τελεσφορήσει η όλη προσπάθεια.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψει κανείς να εξάρει τη συνδρομή της Ε.Ε. 2013-16, υπό τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Στεφάνου και, πέραν αυτού, ιδιαιτέρως του διακεκριμένου νομικού (νυν Προέδρου του Δ.Σ. Σπετσών) κ. Αθ. Λαμπρόπουλου, για την προετοιμασία του φακέλου υποβολής του έργου στο Υπ. Πολιτισμού και την διεκπεραίω­ση σε μεγάλο μέρος των απαιτουμένων γραφειοκρατικών και τεχνικών διαδικασιών κι εγκρίσεων.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος της ΑΚΣΣ θεωρεί υποχρέωσή του να ευχαριστήσει τα μέλη της Ε.Ε., τα οποία αντιτάχθηκαν με σθένος στις όποιες αντιδράσεις και προσκόμματα παρουσιάστηκαν στη πορεία της επίτευξης αυτής της σημαντικής συμφωνίας.

Στη συνέχεια προβλέπεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής και η ρύθμιση γραφειοκρατικών θεμάτων, για όλα τα οποία θα γίνεται ενημέρωση.

Προσβλέπουμε όλοι στη μέρα που το αποκατεστημένο αρχοντικό θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό, στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ της Kifisia Press: Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε κονδύλι ύψους 2.500.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση του εμβληματικού αρχοντικού του ευεργέτη των Σπετσών Σωτηρίου Ανάργυρου.

Οι άοκνες προσπάθειες των συντελεστών αυτής της επιτυχίας αξίζουν τα συγχαρητήρια μας.

Οι πολίτες των Σπετσών με κάθε τρόπο ας γίνουν ανιδιοτελώς αρωγοί. Η προστιθέμενη αξία  της ανάδειξης του αρχοντικού είναι βέβαιο ότι θα τους αποζημιώσει.

Με την ευχή και την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εργασιών θα είναι αντάξιο της ομορφιάς και της ιστορίας του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here