Εντυπωσιακό Φαινόμενο: Τεράστια μαύρη τρύπα καταβροχθίζει ένα άστρο!

0
453

Για πρώτη φορά ο «κυνηγός πλανητών» της ΝΑSA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) απαθανάτισε μια τεράστια μαύρη τρύπα να εξαφανίζει κυριολεκτικά με την πανίσχυρη βαρύτητά της ένα άστρο, καταβροχθίζοντάς το.

Το φαινόμενο, που πραγματικά είναι εντυπωσιακό, είναι γνωστό ως γνωστό ως «γεγονός παλιρροϊκής διακοπής» (tidal disruption event).

Οι επιστημονικές παρατηρήσεις που ακολούθησαν από εγκαταστάσεις της NASA έδωσαν μια λεπτομερή εικόνα από τις πρώτες στιγμές αυτού του καταστροφικού για τα άστρα φαινομένου.

«Τα δεδομένα από το TESS μας έδειξαν ακριβώς πότε αυτό το καταστρεπτικό συμβάν, με το όνομα ASASSN-19bt, άρχισε να γίνεται πιο φωτεινό, κάτι που δεν είχαμε παρατηρήσει ποτέ πριν»…..δήλωσε ο Thomas Holoien, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καρνέγκι (Observatory Carnegie), στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, συμπληρώνοντας:

«Επειδή εντοπίσαμε έγκαιρα την “παλιρροϊκή διάρρηξη” με το σύστημα “Επίγεια Αυτοματοποιημένη Έρευνα για Υπερκαινοφανείς” (ASAS-SN), ήταν δυνατή η άμεση ενεργοποίηση παρατηρήσεων του φαινομένου κατά τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Αυτά τα πρώτα δεδομένα θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τη μοντελοποίηση της φυσικής αυτών των εκρήξεων».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here