Επίθεση Κοτζιά στον απεσταλμένο του ΟΗΕ: Είσαι λομπίστας των Τούρκων!!

0
205

Θέμα για τον Έσπεν ‘Αιντα, ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θέτει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στην επιστολή του με ημερομηνία 7 Απριλίου 2017, ο κ. Κοτζιάς καταγγέλλει πως ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού «ενεργεί για την προώθηση του τουρκικού αιτήματος για την εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Κοτζιάς εκθέτει τους προβληματισμούς του για την αποστολή ‘Αιντα, ο οποίος, όπως σημειώνεται, «υπερβαίνει τους όρους εντολής που του έχουν δοθεί, λειτουργώντας υπέρ της τουρκικής πλευράς».

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Έσπεν ‘Αιντα παραπλανεί τους διεθνείς παράγοντες, διαδίδοντας ότι επί του θέματος των τεσσάρων ελευθεριών υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ισχυριζόμενος πως οι διαφωνίες εντοπίζονται σε πολιτικό επίπεδο, παραπέμποντας τους συνομιλητές του στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαρτίου ο κ. Κοτζιάς, σε ομιλία του στη Λευκωσία, είχε χαρακτηρίσει – χωρίς να τον κατονομάσει – τον κ. ‘Αϊντα, ως «λομπίστα» της Τουρκίας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, τονίζει ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που η Λευκωσία δεν είναι ικανοποιημένη από τις δημόσιες δηλώσεις του Έσπεν ‘Αιντα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης δηλώνει ότι η εμμονή της ‘Αγκυρας στην αξίωση για εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Τούρκους υπηκόους, μετά την επίλυση του Κυπριακού, «έχει μολύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων».

Συμφωνούν και οι Κύπριοι

Τη θέση του κ. Κοτζιά στήριξε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σχολίασε:

«Tο περιεχόμενο της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, είναι αυτό που και ο ίδιος δημόσια έχει αναφέρει πρόσφατα κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο».

«Υπάρχουν συμπεριφορές και ενέργειες από τον κ. ‘Αιντα, που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, που δεν μας ικανοποιούν», δήλωσε στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, όπως το 2004 που με δική μας συγκατάθεση δόθηκε στον τότε ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ ένας ενισχυμένος ρόλος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υ.Γ. Επιστολή-φωτιά Κοτζιά στον Γκουτέρες: Ο Άιντα προωθεί τα τουρκικά αιτήματα στην Ε.Ε.

Υ.Γ.1. Καταγγελία Κοτζιά εναντίον Άιντα: Παρέχει συμβουλές σε Άγκυρα-Ακιντζί για τις 4 ελευθερίες.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here