Επιδεινώθηκε η υγεία του Ερντογάν;;

0
289

Δραματική αύξηση επιρροής των…«αξιωματούχων ασφαλείας»!…

Τα σενάρια για την υγεία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν συνεχίζονται. Συνήθως όπως λέγεται, «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του είναι σχεδόν αυταπόδεικτο.

Προκύπτει και μόνο από τη μελέτη διαφόρων βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η «συζήτηση» όμως διαρκώς ζωηρεύει.

Δημοσίευμα με τίτλο «Turkey’s security chiefs on the rise as Erdoğan’s health woes worsen» του ιστοτόπου «Turkish Minute», έρχεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση…

Το δημοσίευμα φέρει την υπογραφή του Türkmen Terzi, ο οποίος αναφέρεται στις αποκαλύψεις που έκανε στο κανάλι του στο «YouTube» ο συνταξιούχος δημοσιογράφος και οικονομολόγος Memduh Bayraktaroğlu. Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο πρόσωπο, καθώς διετέλεσε σύμβουλος της Τανσού Τσιλέρ, της Τουρκάλας «Πρωθυπουργού των Ιμίων».

Οι αποκαλύψεις έγιναν τον Δεκαπενταύγουστο. Η υγεία του Ερντογάν έχει επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα αυτός να έχει μεταβιβάσει – εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα – την εκτελεστική εξουσία στον υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, σε περίπτωση που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις.

Ο Μπαϊρακτάρογλου ισχυρίζεται ωστόσο, ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει πρόωρες εκλογές, αλλά την παραμονή Ερντογάν «στις επάλξεις»  (σ.σ. έστω και εν είδει Ελ Σιντ;) δηλαδή στην εξουσία, μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, εάν ο πρόεδρος εξαντλήσει τη θητεία του, με τον Ακάρ όμως να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας από το παρασκήνιο.

Ίσως ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να είναι αυτός που θα διορίσει νέα κυβέρνηση η οποία θα επιχειρήσει να διασώσει την Τουρκική οικονομία από την επικίνδυνη ύφεση…Παρότι αυτό μοιάζει με ένα είδος «χρίσματος» για τη διαδοχή Ερντογάν, η εικόνα είναι περισσότερο πολύπλοκη.

Ο φόβος για την επόμενη ημέρα λογικά θα οδηγήσει γενικότερα σε ενίσχυση της εξουσίας και επιρροής των αξιωματούχων του τομέα της ασφάλειας. Ένα βασικό παράδειγμα είναι ο Δρ. Χακάν Φιντάν της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, αν και το όνομά του συνδέεται κατά καιρούς με σενάρια μετακινήσεων εντός της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το θέμα της υγείας του Τούρκου ηγέτη κρατείται ως εφτασφράγιστο μυστικό στην Τουρκία. Ο Sümer Güllap, 42χρονος γιατρός που τον περιέθαλψε τον Οκτώβριο του 2006, πέθανε το 2018…όχι από κορωνοϊό που δεν υπήρχε, αλλά ενώ έπασχε από κοινή γρίπη. Οι υποψίες και η συνωμοσιολογία δεν θα μπορούσαν να μην εμφανιστούν, δεδομένου ότι ήταν ο μοναδικός που γνώριζε την κατάσταση της υγείας του Τούρκου ηγέτη.

Τον Οκτώβριο του 2006 ο Ερντογάν είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο όταν αρρώστησε εντός του αυτοκινήτου. Επισήμως ασθένησε εμφανίζοντας συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Από λάθος χειρισμό, ο οδηγός του τον κλείδωσε μέσα στο όχημα, με αποτέλεσμα η ομάδα ασφαλείας του να χρειαστεί να σπάσει τα θωρακισμένα τζάμια για να αποκτήσει πρόσβαση…

Αργότερα, τον Νοέμβριο του 2011 και τον Φεβρουάριο του 2012, ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε δυο επεμβάσεις στο παχύ έντερο. Η εφημερίδα «Taraf» αποκάλυψε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρίας αναλύσεων STRATFOR, στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τούρκος ηγέτης έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου και ότι το προσδόκιμο επιβίωσής του δεν ξεπερνά τα δυο χρόνια. Άλλες πηγές κάνουν λόγο και για επιληψία.

Είναι προφανές ότι οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η εφημερίδα που δημοσίευσε το ρεπορτάζ αυτό που τάραξε πολλούς εντός κι εκτός Τουρκίας, «μας άφησε χρόνους». Δεν προκαλεί εντύπωση. Οι αναφορές περί καρκίνου διαψεύστηκαν από πρόσωπο συνδεόμενο με τον Ερντογάν, με δηλώσεις στο Reuters, κάνοντας λόγο για εικασίες και κουτσομπολιά.

«Είναι ο Θεός και μόνο αυτός που ξέρει πόσο θα ζήσει καθένας από εμάς. Όταν έρθει η ώρα του θανάτου δεν μπορεί να την επισπεύσεις ή να την καθυστερήσεις ούτε κατά μία ώρα», ήταν η δήλωση του ιδίου του Ερντογάν, που δεν παρέλειψε να εισαγάγει στην εξίσωση και πάλι το θρησκευτικό στοιχείο, μέσω του οποίου κατόρθωσε να συνεννοείται περίφημα με τη μισή κατά προσέγγιση Τουρκική κοινωνία.

Το (γεω)πολιτικό ζητούμενο είναι η φυσική του επιβίωση. Τι γνωρίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των δυτικών και όχι μόνο χωρών δεν είναι σαφές. Η γνώση που υπάρχει όμως, θα μπορούσε να αποτελεί ισχυρό ερμηνευτικό παράγοντα για τις επιλογές εξωτερικής πολιτικής των βασικών δρώντων.

Παρότι οι προβλέψεις για τη φυσική επιβίωση του Ερντογάν έχουν διαψευσθεί πολλές φορές. Κυρίως όμως θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει την πολιτική των ΗΠΑ, που επιδεικνύουν «Ιώβιο υπομονή» απέναντι στους Τούρκους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here