Επισήμανση-Καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα: Η Πολιτική της Κυβέρνησης μας οδηγεί στην κρίση-Φιλανθρωπία η φορολόγηση των διυλιστηρίων.

0
403

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια χώρα δημοσιονομικά ασφαλή, με γεμάτα ταμεία και κοινωνική συνοχή και σήμερα αυτή η χώρα δεν έχει χάσει μόνο αυτά τα κεκτημένα αλλά και κάτι ακόμη πολυτιμότερο. Βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς θεσμικής κρίσης, μια πρωτοφανούς απειλής για την ίδια τη δημοκρατία».

Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας μας οδηγούν εκ νέου στη κρίση. Την επισήμανση-καταγγελία έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό που απεύθυνε στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πρόκειται για το βιβλίο που αναφέρεται στα χρόνια της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την τρόικα. Έχει τίτλο «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία 2015-2019»,  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο στη σειρά Σύγχρονη Πολιτική και σε επιμέλεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώτη  φροντίδα της Κυβέρνησης «ήταν να ξαναρχίσουν την ίδια πολιτική με τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές, από κει που τη σταμάτησε η ψήφος του λαού το 2015.

Πελατειακό κράτος, απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις λειτουργία της αγοράς, φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς, οριζόντια φορολογική λεηλασία για τους πολλούς, ιδίως με ΦΠΑ και ΕΦΚ σταθερούς σε περίοδο πρωτοφανούς πληθωρισμού και επιδόματα. Ως το τυράκι στη φάκα μιας τρομακτικής αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς στους ισχυρούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι:

«Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ακόμη και αυτή η υποτυπώδης φορολόγηση  των υπερκερδών των διυλιστηρίων που αναμένεται να φτάσουν στα 3 δις για το 2022, θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος αλλά ως δαπάνη.

Όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας που κάνουν πολλοί πλούσιοι όχι από αγάπη προς τον άνθρωπο αλλά από ανάγκη να παρουσιάσουν μεγαλύτερες δαπάνες ώστε να εκπέσει η φορολογία, των χρημάτων τουλάχιστον που αναγκάζονται να δηλώνουν. Αυτές ήταν οι πολιτικές που μας οδήγησαν στη κρίση, αυτές οι πολιτικές μας οδηγούν εκ νέου».

Χαιρετισμός στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου ΕΔΩ………

«Και θα υποθέσει κανείς ότι έχουν κάποιο θετικό αποτύπωμα στις λεγόμενες αγορές.. Μάταια θα το κάνει» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αφού ούτε οι αγορές μας δίνουν καμία επιβράβευση.

Η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα που είχε τεθεί ως κεντρικός οικονομικός στόχος του κου Μητσοτάκη και μάλιστα από το πρώτο εξάμηνο του 2020, αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο.

Μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο μπροστά του, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, και αν στο υπουργείο Οικονομικών παρέμεναν τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο Ευκλείδης και ο Γιώργος (σ.σ. Χουλιαράκης), η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν ήδη εδώ. Ωστόσο η ιστορία δε γράφεται με τα αν. Δε γράφεται και με τα ψέματα όμως.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια χώρα δημοσιονομικά ασφαλή, με γεμάτα ταμεία και κοινωνική συνοχή και σήμερα αυτή η χώρα δεν έχει χάσει μόνο αυτά τα κεκτημένα αλλά και κάτι ακόμη πολυτιμότερο. Βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς θεσμικής κρίσης, μια πρωτοφανούς απειλής για την ίδια τη δημοκρατία».

Όπως είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχει πάντα δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση. Είμαι βέβαιος, ότι απέναντι και στη σημερινή κρίση και πάλι η δημοκρατία θα είναι αυτή που θα δώσει τις απαντήσεις. Και αυτή τη φορά θα είναι ακόμα πιο πειστικές. Γιατί οι μάχες φέρνουν εμπειρία, γνώση και αποφασιστικότητα σε αυτές και σε αυτούς που τις δίνουν».

«Είμαστε, λοιπόν, σήμερα όλοι εδώ στη παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη που παρουσιάζει την αλήθεια όσων ζήσαμε, συγκινημένοι και περήφανοι για όσα πετύχαμε. Είμαστε όλοι εδώ, πιστεύω σοφότεροι από τα λάθη μας.

Αλλά το ίδιο αποφασισμένοι, αν χρειαστεί, να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Με σχέδιο, με ανιδιοτέλεια, με τους ανθρώπους που ξέρουν και με τις αξίες εκείνες που αποτελούν την ψυχή της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης. Πριν η πατρίδα βρεθεί και πάλι με την πλάτη στον τοίχο»…κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Αλέξη καλημέρα: Ξεκινήστε μία Επικοινωνιακή καταιγίδα!…του Θανάση Λυρτσογιάννη.

Παρακολούθησα με πολύ προσοχή και μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία σου στην παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνέγραψαν στελέχη της κυβέρνησής σου που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Θα το πω ευθύς εξαρχής. Συμφωνώ απόλυτα με τις διαπιστώσεις και τις επισημάνσεις που έκανες. Ως δημοσιογράφος εκείνη την εποχή παρακολουθούσα τις διαπραγματεύσεις και συνεπώς γνωρίζω όσα ανάπτυξες στην παρουσίαση του βιβλίου.

Ομάς, Αλέξη όλα όσα είπες και προπαντός όσα έγιναν εκείνα τα χρόνια της διαρκούς και καθημερινής μάχης, του πολέμου θα έλεγα για να κυριολεκτήσω ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Μόνο που αυτή η αλήθεια δεν έχει φτάσει στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας. Και το βιβλίο δεν φτάνει για να γίνει το περιεχόμενό του κτήμα των πολιτών. Φαντάζομαι γι΄ αυτό δεν θα έχεις καμία ψευδαίσθηση.

Εσύ, οι βουλευτές και όλα τα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ενημερώσετε σε βάθος και με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες τους πολίτες για τη διαπραγμάτευση, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες και τους λόγους αυτών, αλλά πολύ περισσότερο οφείλεται να πληροφορήσετε (όχι ενημερώσετε αλλά πληροφορήσετε κάτι που είναι πιο βαθύ) τους πολίτες για το έργο που έκανε η κυβέρνησή σου στα χρόνια που κυβερνούσατε τη χώρα.

Βλέπεις οι τότε Υπουργοί σου αντιμετώπιζαν τους δημοσιογράφους ως αντιπάλους (ορισμένους δε ως εχθρούς) και έτσι η πληροφόρηση για το έργο δεν γινόταν όσο έπρεπε. Για να μην πω πως ορισμένα θέματα, που ήταν μεταρρυθμίσεις ριζικές, ανακοινώθηκαν μία φορά με κάποιο δελτίο Τύπου και ύστερα ξεχάστηκαν. Άφθονα τα παραδείγματα.

Κάνε μία σύγκριση με τον Επικοινωνιακό ορυμαγδό της Σημερινής Κυβέρνησης και βγάλε τα συμπεράσματα για το πως πρέπει να προσεγγίσετε την πληροφόρηση.

Για παράδειγμα δεν βλέπω κανένα τομεάρχη να καλεί τους Δημοσιογράφους που καλύπτουν τον τομέα του, να τους ενημερώνει για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βεβαίως να ασκεί την κριτική στις Κυβερνητικές αποφάσεις.

Για σκέψου αν για παράδειγμα κάθε μέρα ένας τομεάρχης δίνει συνέντευξη από τώρα ως τις εκλογές, θα ενημερώνετε τους πολίτες και οι θέσεις σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (ανάλογα με το μέσο) θα παρουσιάζονται και θα διαχέονται.

-Αλέξη, καλό το twitter  και το facebook, κάλλιστη όμως η ζωντανή ενημέρωση των Δημοσιογράφων…

-Αλέξη, έχετε ανάγκη από μία ενημερωτική καταιγίδα, που όταν εκδηλωθεί θα δεις πόσο αποτελεσματική θα είναι και πόσο θα πλήξει την κυβέρνηση.

Α, και κάτι τελευταίο. Ένας κούκος, όσο χαρισματικός και  αν είναι δεν φτάνει. Ιδίως όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ είναι εξαγορασμένα από την Κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here