ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΦΩΤΙΑ από την μαρτυρική Λέσβο!

0
225

Νέα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα απέστειλε σήμερα ο ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τονίζοντας την οριακή κατάσταση που επικρατεί στο νησί και τον άμεσο κίνδυνο αποσταθεροποίησης με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Σύμφωνα με το lesvosreport.gr, ο δήμαρχος του νησιού επισημαίνει πως υπάρχει αύξηση της παραβατικότητας από την πλευρά των μεταναστών αλλά και τη συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης που απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Αναφέρει μάλιστα ότι έχει δεχθεί απειλές τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του ενώ καθιστά υπεύθυνο κάθε αρμόδιο θεσμικό φορέα στην περίπτωση που χαθεί ο έλεγχος στο νησί.

Αναλυτικά η επιστολή

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω για την παρούσα κατάσταση στη Λέσβο αναφορικά με την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και να επανέλθω στην έκκλησή μου για την άμεση λήψη μέτρων.

Αυτή την στιγμή, η κατάσταση στο νησί της Λέσβου είναι οριακή σε ότι αφορά την διαχείριση της κρίσης. Τα πάντα βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία, η οποία όμως απειλείται καθημερινά από διάφορα γεγονότα και από συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν, ο καθένας για τους προσωπικούς του λόγους, την ολοκληρωτική αποσταθεροποίηση της κατάστασης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την έκκληση βίας.

Σε προηγούμενη επιστολή μου είχα ήδη προειδοποιήσει για την αλλαγή στάσης της τοπικής κοινωνίας λόγω της αύξησης του φόβου που προκαλείται από συγκεκριμένα γεγονότα, τα οποία μάλιστα ενισχύονται και από μια ασταμάτητη και συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης.

Σήμερα, βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο όπου απαιτείται μια μεγάλης κλίμακας αποσυμφόρηση με στόχο να λειτουργήσουν οι υπάρχουσες δομές στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβούν έκτροπα, τα οποία θα πυροδοτήσουν διαδοχικά αντιδράσεις με απρόβλεπτες συνέπειες και αποτελέσματα. Μάλιστα το διακύβευμα δεν είναι μόνο τοπικό αλλά και εθνικό καθώς η Λέσβος αποτέλεσε το θετικό παράδειγμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων.

Ενδεικτικά της εύθραυστης κατάστασης είναι τόσο οι παραβατικές ενέργειες μέρους του αποκλεισμένου στο νησί προσφυγικού πληθυσμού καθώς και η συστηματική παραπληροφόρηση τόσο από φερόμενα Μέσα Ενημέρωσης όσο και από συγκεκριμένα άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλές φορές μάλιστα, η δράση αυτή προσωποποιείται και εκφράζεται με απειλές εναντίον μου αλλά και μελών της οικογένειάς μου. (επισυνάπτονται σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Στον αγώνα αυτό να διατηρηθεί η ισορροπία και η κοινωνική συνοχή στην ακριτική Λέσβο, τη στιγμή μάλιστα που δημόσια εκφράζονται απειλές από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, βρισκόμαστε μόνοι χωρίς την βοήθεια των αρμόδιων θεσμικών οργάνων.

Σε ότι αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αυτές συνεχίζουν να καθυστερούν χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα συνεχίζεται η μη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ η κοινή δήλωση Ε.Ε και Τουρκίας δεν προβλέπει σε κανένα σημείο της κάτι τέτοιο.

Στον αντίποδα, καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από νομικής πλευράς για την προστασία της τοπικής κοινωνίας από την παραπληροφόρηση και την διασπορά ψευδών ειδήσεων, που έχουν αποδεδειγμένα προκαλέσει και υποκινήσει αντιδράσεις μερίδας συμπολιτών μας, όπως ορίζει το Άρθρο 187 (περί διασποράς ψευδών ειδήσεων).

Πέρα λοιπόν από την δραματική έκκληση την οποία σας απευθύνω για την άμεση λήψη μέτρων αποσυμφόρησης του νησιού, πιστεύω ότι την παρούσα χρονική στιγμή θα πρέπει κάθε άτομο που εκπροσωπεί ένα θεσμό να αναλάβει τις ευθύνες του.

Σε ότι αφορά το Δήμο Λέσβου κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας σε όλους τους τομείς. Σε περίπτωση όμως που οι φόβοι μου επαληθευτούν και πραγματοποιηθεί γενικευμένη αποσταθεροποίηση, καθιστώ υπεύθυνο κάθε ατομικό η συλλογικό θεσμό, ο οποίος δεν ανέλαβε δράση στον τομέα ευθύνης του και παρέμεινε άπραγος θεατής της κατάστασης παρά τις επανειλημμένες αναφορές μου.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω επικοινωνία και συνεργασία σχετικά με το θέμα και ευελπιστώ στις άμεσες ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here