Ημερίδα Βοκάκιου!

0
456

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 700 χρόνων από τη γέννηση του Βοκάκιου (Giovanni Boccaccio), το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Μανιατάκειον Ίδρυμα διοργανώνει την Επιστημονική Ημερίδα «Η Ελλάδα του Βοκάκιου».

Στο κλείσιμο της ημερίδας θα ακολουθήσει θεατρική ανάγνωση, με συνοδεία μουσικής, της 3ης νουβέλας της 4ης ημέρας του Δεκαημέρου από τους ηθοποιούς του Θεάτρου Oranona του Certaldo. 

H Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 από τις 11:00 έως τις 18:00.

Στην ημερίδα, η οποία είναι επικεντρωμένη σε πτυχές που αφορούν την Ελλάδα του Βοκάκιου, θα παρουσιαστούν μια σειρά από εισηγήσεις Ελλήνων και Ιταλών ειδικών πάνω στο θέμα αυτό.

Ο Βοκάκιος, ο οποίος γεννήθηκε πιθανότατα στη Φλωρεντία τον Ιούνιο-Ιούλιο του 1313, θεωρείται ο ιδρυτής της ιταλικής νουβέλας. Στο αριστούργημά του, το Δεκαήμερο πραγματεύτηκε διάφορα θέματα: την αγάπη, την τύχη, τη δυναμική της ανθρώπινης ευφυΐας ή ακόμα και της πονηριάς. 

Mεταξύ του 1360 και του 1362 γνώρισε και παρείχε φιλοξενία στον λόγιο από την βυζαντινή Καλαβρία, Λεόντιο Πιλάτο, ο οποίος αρεσκόταν να αποκαλεί τον εαυτό του «Θεσσαλό όπως o μεγάλος Αχιλλέας». Παρακινημένος από την αγάπη που ένιωθε για την πνευματική και φιλολογική πατρίδα του, ο Λεόντιος Πιλάτος ισχυριζόταν ότι ήταν κατεξοχήν τέκνο ενός πολιτισμού χωρίς σύνορα όπως ο ελληνικός.

Του ανατέθηκε το έργο της μετάφρασης της Ιλιάδας και της Οδύσσειας για λογαριασμό του Πετράρχη, ενώ ο Βοκάκιος του προσέφερε την έδρα των ελληνικών στο Studio Fiorentino, ένα μισθό και κατοικία στο σπίτι του. Η αναγέννηση των ελληνικών σπουδών στην Ιταλία ξεκίνησε από εκεί.

Χάρη στη μεσολάβηση του Λεοντίου Πιλάτου ο Βοκάκιος μπόρεσε να προσεγγίσει τα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ο ίδιος ο Βοκάκιος είπε: «Εγώ ήμουν αυτός που πρώτος, με δικά μου έξοδα, έκανα να γυρίσουν τα βιβλία του Ομήρου και διαφόρων άλλων Ελλήνων συγγραφέων στην Τοσκάνη, απ’ όπου για πολλούς αιώνες είχαν εξαφανιστεί χωρίς ελπίδα επιστροφής».

Ο Πετράρχης και ο Βοκάκιος ήταν οι αρχιτέκτονες της πρόσληψης της ελληνικής φιλολογίας στη διαδικασία διαμόρφωσης των συγγραφέων του 14ου αιώνα στην Ιταλία.

H ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Φορέα Giovanni Boccaccio (Ente Nazionale Giovanni Boccaccio). Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες-Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00-14:00 Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here