Η Άγκυρα προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες του Oruc Reis βόρεια της Κύπρου.

0
296

Με νέα NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, η Άγκυρα ανακοίνωσε την έξοδο του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis ια έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα από Αττάλεια και Κατεχόμενα, σε διεθνή ύδατα.

Όπως προκύπτει από τη Ναυτική Οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία, το Oruc Reis, μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, «Αταμάν» και «Τζενγκίζ Χαν», θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες έως και τις 21 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, το γεγονός ότι βγάζουν το γνωστό από την κρίση του 2020 πλοίο στην συγκεκριμένη περιοχή, που την έχει ερευνήσει ουκ ολίγες φορές εκτιμάται ότι ίσως και να είναι πρελούδιο νέας σειράς προκλήσεων που θα εξελιχθούν συν τω χρόνω.

Πάντως αυτή τη στιγμή το πλοίο, που έχει ανοιχτό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού AIS, βρίσκεται αγκυροβολημένο στον κόλπο της Μερσίνας.

Σημειώνεται ότι η NAVTEX εκδίδεται μία μέρα μετά την ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας από την ελληνική Βουλή αλλά και δύο μέρες μετά τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Υ.Γ. Η Τουρκία αλωνίζει και η κυβέρνηση περιμένει «το Γαλλικό στρατό»…της κ. Κύρα Αδάμ.

Αστραπιαία, αμέσως μετά την κύρωση στη Βουλή της Αμυντικής Συμφωνίας, η Τουρκία εξαπέλυσε μπαράζ διεθνών αγγελιών για ασκήσεις στο Αιγαίο, που όχι μόνον καλύπτουν εθνική κυριαρχία, αλλά προχωρούν ΔΥΤΙΚΑ του 25ου μεσημβρινού, αγγίζοντας τον Παγασητικό και Ευβοϊκό κόλπο.

Το πρωτόγνωρο στοιχείο των τουρκικών ασκήσεων αυτών είναι ότι πρόκειται «για Αποστολές Περιβαλλοντολογικών Ερευνών και Θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο».

Ομοίως, μέχρι τις 21 Οκτωβρίου η Τουρκία εκτελεί επιστημονικές έρευνες με δύο πλοία BILIM-2 και YUNUS-S ανατολικά του 28ου  μεσημβρινού μεταξύ Ρόδου- Καστελόριζου και  νοτίως κι ανατολικά προς την Κύπρο. (βλέπε τον χάρτη)

Σύμφωνα με τις δηλώσεις-ερμηνείες του πρωθυπουργού Κ Μητσοτάκη στη Βουλή για την Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί ταχύτατα και μαζί «με το γαλλικό στρατό» όπως υποστηρίζει, να εκδιώξει από την ελληνική κυριαρχία τα τουρκικά αεροσκάφη  και τα δύο ερευνητικά πλοία από την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ.

Επιπροσθέτως, με βάση τις πρωθυπουργικές ερμηνευτικές δηλώσεις Μητσοτάκη για την Αμυντική Συμφωνία, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, την επαύριον της κύρωσης της Συμφωνίας να καταρρίπτει πάραυτα:

-οποιοδήποτε τουρκικό μαχητικό περάσει «κοκορέτσι» τα ελληνικά νησιά και οποιοδήποτε τουρκικό αεροσκάφος παραβιάσει τα 10νμ εναερίου χώρου, (επιθετική ενέργεια στην ελληνική επικράτεια),

-οποιοδήποτε τουρκικό μαχητικό παρενοχλήσει π.χ. το ραντάρ της Λήμνου, ή οποιοδήποτε τουρκικό πλοίο κινηθεί προς την κατεύθυνση ελληνικού πλοίου στην ευρύτερη περιοχή, (απειλητική ενέργεια σε στρατιωτική μονάδα).

Στην περίπτωση που δεν το πράξει, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή, καθίσταται το ολιγότερο αναξιόπιστη.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here