Η Αίγυπτος Ακυρώνει στην πράξη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

0
202

Νέο «άκυρο» για την Τουρκία, όσον αφορά στο παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, αυτή τη φορά κι από τη γειτονική Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Newsbomb - Ειδησεις - News

Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi υπέγραψε την Τρίτη 13/12 το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η Αίγυπτος οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορά της προς τη Δύση. Με μια υπογραφή καταργείται επί της ουσίας το μνημόνιο που υπέγραψαν το 2019 η Τουρκία και η Λιβύη και επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως φαίνεται και στους χάρτες, με το διάταγμα El-Sisi οριοθετούνται τα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο, με βάση τη χάραξη ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση.

Η Αίγυπτος κινήθηκε δηλαδή βάσει των όσων έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα το 2020.

Σε τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Αιγύπτου, με τίτλο «Προεδρικό Διάταγμα για τον Καθορισμό των Θαλάσσιων Συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο Θάλασσα» αναφέρεται:

«Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi εξέδωσε το διάταγμα 595 του 2022 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

Η εκδοθείσα απόφαση διευκρίνισε ότι τα χωρικά θαλάσσια όρια της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης, σημείο 1, για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων έως το σημείο 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο 8 με βόρεια κατεύθυνση, παράλληλα με τον μεσημβρινό 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο 9, των οποίων οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη Γεωδαιτική αναφορά WGS84. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Υ.Γ. Έντονη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τη Λιβύη.

Το Ενεργειακό μπρα ντε φερ Ελλάδος-Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με επίκεντρο αυτήν τη φορά τη Λιβύη.

Την Τρίτη ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, σε μια θετική για τις ελληνικές επιδιώξεις ενέργεια, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανακηρύσσονται τα θαλάσσια όρια των Αιγυπτιακών Θαλάσσιων Ζωνών προς δυσμάς.

Επί της ουσίας με το υπ’ αριθμόν 595/2022 διάταγμα η Αίγυπτος οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορά της με τη Λιβύη, τέμνοντας επί της ουσίας το Τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο El-Sisi δείχνει προσηλωμένος στην περίφημη τριμερή Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου που υπεγράφη το 2018 αλλά και στη Συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ελλάδα που υπεγράφη στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου 2020 και στην πιο πρόσφατη για έρευνα και διάσωση. Παράλληλα διατηρεί άριστες σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κίνηση της Αιγύπτου φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την προσωρινή φιλοτουρκική κυβέρνηση Ντιμπεϊμπά στην Τρίπολη η οποία αντιμετωπίζει και την καχυποψία της Διεθνούς κοινότητας λόγω καθυστέρησης διενέργειας των εκλογών.

Η τελευταία πάντως σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού πλήρως εναρμονισμένη με τα τουρκικά συμφέροντα με κοινή (με την Άγκυρα) επιστολή της προς τον ΟΗΕ χθες Τρίτη, επικρίνει τις χώρα μας για τη στάση της απέναντι στις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Τουρκία και την προτρέπουν να τερματίσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις κλιμακωτικές ενέργειες και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα ο όμιλος ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), μέσω της θυγατρικής του Εταιρείας Grid Telecom και η Telecom Egypt, που είναι ο κορυφαίος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Αιγύπτου, ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν τη διακλάδωση προς την Κρήτη, του μεγάλου Τηλεπικοινωνιακού Καλωδίου που θα διασυνδέσει τις περισσότερες χώρες στα παράλια της Αφρικής με την Κρήτη και την Ιταλία.

Το τελευταίο προφανώς και συνδέεται με την απόφαση της Αιγύπτου να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με τη Λιβύη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here