Η Αλήθεια για τα αντίμετρα! Είναι 7,5 δις έως το 2021!

0
187

Αρνείται η Κυβέρνηση ότι το Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Πέμπτη έχει μέτρα ύψους 4.9 δισ. χωρίς αντίμετρα και με ένα μακροσκελές ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα, αναφέρει ότι:

1.Μέσα ενημέρωσης και ΝΔ προσπαθούν να πείσουν ότι το πολυνομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. ευρώ ως το 2021, χωρίς κανένα αντίμετρο. Λένε συνειδητά ψέματα – στο μεσοπρόθεσμο είναι σαφέστατα καταγεγραμμένα τα θετικά μέτρα που έχουν, μάλιστα, συνολικό ύψος 7,559 δισ. ευρώ το 2021!

Ουσιαστικά, δηλαδή, με την πολιτική της κυβέρνησης δημιουργείται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ!

2.Στον πίνακα που παραθέτουμε, και αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι πρώτες τρεις γραμμές δείχνουν την πρόβλεψη για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στο βασικό σενάριο, δηλαδή με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί καθώς και αυτά που νομοθετούνται τώρα (π.χ. μείωση της φορολογικής έκπτωσης στους βουλευτές).

Όπως φαίνεται, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνεται για τα επόμενα δύο χρόνια και εμφανίζει σημαντική υπέρ-απόδοση από το 2019 και μετά, φτάνοντας το 5,50% του ΑΕΠ το 2021.

Αυτά τα υψηλά πλεονάσματα, στο βασικό σενάριο, δείχνουν τις προβλέψεις μας στις οποίες έχουμε ενσωματώσει την απόδοση των μέτρων (όχι μέτρων-αντίμετρων) που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Να θυμίσουμε ότι οι θεσμοί πάντα υποεκτιμούν την απόδοση των μέτρων, όπως φάνηκε και το 2016, κάτι που η κυβέρνηση είχε προβλέψει και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο.

3.Στην τέταρτη γραμμή αποτυπώνονται τα αντίμετρα των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών (4 δισ. ευρώ) καθώς και πρόσθετες παρεμβάσεις.

Με τις πρόσθετες παρεμβάσεις, πέραν των αντιμέτρων, μειώνονται τα πλεονάσματα, σε σχέση με το βασικό σενάριο, γιατί ακριβώς επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι δημιουργείται μεγάλος δημοσιονομικός χώρος, το μεσοπρόθεσμο προβλέπει και άλλα θετικά μέτρα:

–660 εκατ. ευρώ σε πρόσθετες δαπάνες κοινωνικής προστασίας το 2019
–1,5 δισ. ευρώ φόρο-ελαφρύνσεις το 2020
–3,5 δισ. ευρώ φόρο-ελαφρύνσεις το 2021

Συνολικά, δηλαδή, το 2021 μαζί με θετικά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας έχουμε ένα σύνολο θετικών μέτρων ύψους 7,559 δισ. ευρώ.

4. Επομένως, όπως προκύπτει και από τον παρακάτω πίνακα το ισοζύγιο μέτρων και αντιμέτρων είναι σχεδόν ουδέτερο το 2019 και γίνεται επεκτατικό το 2020 και ακόμα περισσότερο το 2021.

Με την επίπτωση του συνόλου των παρεμβάσεων το πρωτογενές πλεόνασμα σταθεροποιείται λίγο πάνω από το 4% του ΑΕΠ ώστε να καλύπτει με ασφάλεια τους στόχους.

5. Σε σχέση δε με την νέα……ανακάλυψη του αντιπολιτευόμενου τύπου περί επιπλέον περικοπών 500 εκατ. από τις συντάξεις το 2019, διευκρινίζουμε: Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποτυπώνεται το μικτό και όχι το καθαρό ποσό που θα προκύψει ως εξοικονόμηση από τη συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019.

Το μικτό ποσό δεν ταυτίζεται με την πραγματική απώλεια που μπορεί να υποστεί ο συνταξιούχος του οποίου η προσωπική διαφορά θα περικοπεί το 2019.

Στο μικτό ποσό περιλαμβάνονται οι εισφορές για την υγεία και ο φόρος, που ούτως ή άλλως επιστρέφονται και αποδίδονται στο κράτος. Κατά συνέπεια, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2019, σε πραγματικούς όρους, θα είναι 1% ΑΕΠ, όπως έχει από καιρό ανακοινωθεί.

Το πραγματικό δημοσιονομικό όφελος για το 2019 είναι 1% ΑΕΠ όσο ακριβώς είναι και το ποσό που αντιστοιχεί στα μέτρα κοινωνικής στήριξης που θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υ.Γ. ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ-Μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 1η Ιουλίου.

{videobox}R_mFaPcZg4g{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here