Η αποστολή ήταν καταδικασμένη να αποτύχει: Ο Αλέξης δεν έπεισε τον αδιόρθωτο Ερντογάν…του Μιχάλη Ιγνατίου.

0
510

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πήγε στην Άγκυρα, είδε (το εντυπωσιακό Παλάτι του Σουλτάνου), άκουσε τον Ταγίπ Ερντογάν, του απάντησε και έφυγε από την Άγκυρα (για την Κωνσταντινούπολη) με άδεια χέρια.

Η πραγματικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ακριβώς όπως ήταν πριν την επίσκεψη: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άλλαξε τις θέσεις του, ούτε ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας τις δικές του…

Ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη, εκτός αν – και αυτή είναι η πιθανότητα του 1% – οι Τούρκοι αποφάσισαν να σταματήσουν να προκαλούν στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Όμως, αν είχε συμβεί αυτό, θα είχαν αρχίσει να κτυπούν τα νταούλια και οι ζουρνάδες και τα χαρμόσυνα νέα θα είχαν φτάσει στα πέρατα της Οικουμένης.

Βεβαίως χαμήλωσαν οι τόνοι, άλλωστε αυτό απαιτούσε η «τουρκική φιλοξενία», αλλά το μέλλον προβλέπεται…..απρόβλεπτο!

Πέρα από τα αστεία, πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση, διότι αφορά τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου από ένα σχιζοφρενή ηγέτη, ο οποίος άλλοτε είναι ένας ήρεμος και κανονικός άνθρωπος και άλλοτε είναι αυτός που βλέπουμε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις: Να βγάζει μίσος γι’ αυτούς που θεωρεί αντιπάλους του.

Και στους αντιπάλους του συμπεριλαμβάνονται και όσοι Τούρκοι πολίτες τον αμφισβητούν. Και αναφερόμαστε στο 50% του τουρκικού λαού. Ούτε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ούτε εμείς οι υπόλοιποι αναμέναμε αποτελέσματα από την επίσκεψη στην Τουρκία. Όμως, γιατί να το κρύψουμε;

Είχαμε μία κρυφή ελπίδα ότι ο κ. Τσίπρας θα αποσπούσε την υπόσχεση του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα σταματήσει να προκαλεί τουλάχιστον στο Αιγαίο. Διότι στη δύστυχη Κύπρο δεν θα σταματήσει ποτέ να ενοχλεί, μέχρις ότου κερδίσει τον έλεγχο της. Και τα σχέδια που κυοφορούνται αυτό προβλέπουν.

Θα είναι αφεντικό στον κατεχόμενο βορρά και συνέταιρος στον ελεύθερο νότο της Κύπρου. Εκεί μας οδήγησαν οι πολιτικοί της Ελλάδας και της Κύπρου. Θα περιμένουμε και σήμερα να δούμε, εάν όταν αναχωρήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την Τουρκία, θα επαναρχίσουν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Την προηγούμενη της άφιξης του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα είχαμε αρκετές παραβιάσεις.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στην Άγκυρα δεν κουνήθηκε φύλλο στο Αιγαίο. Σήμερα λογικά οι Τούρκοι δεν πρέπει να ενοχλήσουν. Οπότε θα περιμένουμε την αντίδρασή τους την Πέμπτη. Για να δούμε εάν ο κ. Τσίπρας πέτυχε ένα από τους στόχους του. Και εάν πέτυχε να σταματήσει η τουρκική επιθετικότητα, θα τον χειροκροτήσουμε.

Διάβασα ανταποκρίσεις συναδέλφων – και των δύο χώρων, του ΣΥΡΙΖΑ και του αντί-ΣΥΡΙΖΑ – και βέβαια αναμενόμενο ήταν ότι διάβασαν με διαφορετικό τρόπο τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας.

Είδα και θετικά σχόλια, διάβασα και ακραία αρνητικά, και αναρωτήθηκα που ζουν οι άνθρωποι και γιατί πρέπει ο δημοσιογράφος να γράφει και να μεταδίδει μέσα από τον κομματικό φακό. Σίγουρα, τα αρνητικά είναι πάρα πολλά και τα θετικά έχουν να κάνουν με προσδοκίες. Πόσες φορές ενθαρρυνθήκαμε και πόσο φορές απογοητευτήκαμε…

Θα επαναλάβω ότι το πλέον σημαντικό είναι να αλλάξει την επιθετική της στάση η Τουρκία και να γίνει ένας κανονικός γείτονας για την Ελλάδα. Αλλά με βάση τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν οι παράνομες και απαράδεκτες αξιώσεις του παραμένουν στο τραπέζι.

Οι κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έθεσε δημόσια κάποια ζητήματα-κλειδιά για τη χώρα του και αυτή, όπως λένε, είναι μία εξαιρετική εξέλιξη.

Όμως, πρόκειται για θέματα που ενέκρινε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της κατοχικής δύναμης (ΕΔΩ), άρα οι τουρκικές θέσεις δεν αλλάζουν. Ιδιωτικά, ο κ. Ερντογάν έθεσε όλες τις παράνομες αξιώσεις της κατοχικής δύναμης. Και είναι αυτό που μετρά.

Τα υπόλοιπα είναι μέρος του επικοινωνιακού παιγνιδιού, που η Τουρκία το παίζει καλύτερα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κ. Τσίπρας – και να ήθελε – δεν μπορεί να διαπραγματευθεί τα θέματα που θέτει η Τουρκία στο Αιγαίο.

Δεν είναι παίξε-γέλασε το μεγάλο αυτό ζήτημα. Θα καταλάβει στις εκλογές πως νιώθουν οι πολίτες για την επίλυση του Σκοπιανού. Πιστεύω ότι θα είναι ανώμαλη η προσγείωση.

Μέχρι τον Δεκέμβριο άλλα πίστευα. Όμως μετά την επίσκεψη μου στη Βόρεια Ελλάδα είδα με τα μάτια μου την πραγματικότητα. Οπότε δεν είναι τρελός ο Πρωθυπουργός να «διευθετήσει» και τις τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο…

Θα αναζητεί και τη δική του ψήφο… Η ανησυχία μας αφορά το εθνικό θέμα της Κύπρου. Μπροστά στις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο, το Κυπριακό φαντάζει ως ένα εύκολο θέμα. Νομίζουν πως θα κλείσουν τον Νίκο Αναστασιάδη σε ένα δωμάτιο και θα του επιβάλουν τη λύση που επιθυμεί η Τουρκία.

Μπορεί, μερικές φορές οι αντοχές του να αποδείχθηκαν ανύπαρκτες, αλλά στην Κύπρο θα αποφασίσει ο λαός, όχι οι πολιτικοί. Και οι πολίτες του νησιού θα αποδείξουν πως αγαπούν την πατρίδα τους. Ακόμα μία φορά.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Η πλειοψηφία του κυπριακού λαού θέλει τη λύση τώρα. Απλά απορρίπτει την «όποια λύση». Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο η λύση, άλλο η κακή λύση. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανένα πολιτικό.

Τα εθνικά τους αντανακλαστικά δεν είναι μηδενικά, υπό την έννοια ότι είναι έτοιμοι να κλείσουν άρον-άρον και όπως-όπως τα εθνικά θέματα. Αλλά μερικές φορές είναι τόσο κυρίαρχος ο «εθνομηδενισμός» που μας προκαλεί τρόμο.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος συνεννόησης μεταξύ των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων. Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει.

Όμως, στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου τα πράγματα είναι διαφορετικά: δεν έχουν απέναντι τους ένα κανονικό γείτονα.

Έχουν την Τουρκία και τον Πρόεδρό της. Ένα επικίνδυνο ηγέτη, απόλυτα ισλαμο-εθνικιστή, με σχιζοφρενικές τάσεις…

-Δηλώσεις Τσίπρα και Ερντογάν

-Καρέ-καρέ η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία – Η υποδοχή, οι συναντήσεις στο Προεδρικό και το δείπνο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Kifisia Press: Η σημαντικότερη εξέλιξη από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ερντογάν ήταν η απόδειξη της μεγάλης επιτυχίας που είχε για τα εθνικά μας θέματα η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα. Γεγονός που δεν είδαν μόνο οι εμμονικοί με την αντιπολίτευση πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Και εξηγούμε:

Για πρώτη φορά ο τούρκος πρόεδρος δεν έθεσε κανένα θέμα περί αλλαγής της συνθήκης της Λωζάνης. Η τελευταία φορά που το είχε θέσει ήταν στην Αθήνα όταν και πήρε την αποστομωτική απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα δεν έβγαλε κουβέντα.

Για πρώτη φορά τούρκος πρόεδρος δεν έκανε κουβέντα για γκρίζες ζώνες και αμφισβητούμενα σύνορα. Επιβεβαιώνοντας μας πλήρως όταν λέγαμε ότι η ντροπή του Σημίτη έχει ξεπλυθεί.

Συμπερασματικά μόνο ως παραφωνία εκλαμβάνεται η παρέμβαση Κουμουτσάκου, δεν θα τολμήσουμε καν να ισχυριστούμε ότι αποτελεί την απέλπιδα κραυγή του Σημίτη που μοιρολογεί για την χαμένη εθνική του μειοδοσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here