Η αριθμητική…..τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και το αδηφάγο χρέος!…..του Γιάννη Αγγέλη.

0
221

Η αλήθεια είναι ότι η αριθμητική των λογαριασμών που τηρούνται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνει με μεγάλη βεβαιότητα ότι το 2013 θα έχει θετικό αποτέλεσμα και «πρωτογενές πλεόνασμα».

Η ίδια αριθμητική όμως δείχνει από τώρα το που θα καταναλωθεί αυτό το πλεόνασμα: στην αποπληρωμή του χρέους. Πουθενά αλλού.

Ο λόγος είναι απλός και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Εντός των επόμενων ημερών – ή ακόμα και ωρών – θα έχει κλείσει η συμφωνία μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας για το πως θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας και ειδικά της ΕΑΣ.

Σε πολύ λίγο χρόνο θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη του EWG και θα… απελευθερωθεί το τελευταίο δις ευρώ που έχει μπλοκαριστεί εδώ και περίπου έξι μήνες.

Μέχρι εδώ τίποτα το καινούργιο. Στην συνέχεια όμως τα πράγματα αλλάζουν.

Στις 11 Ιανουαρίου του 2014 το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες ένα δις και 853 εκατ. ευρώ για τις λήξεις των ομολόγων που δεν έχουν «κουρευτεί» το 2012 και τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το ένα δις ευρώ λοιπόν που θα εκταμιευθεί εκτός απρόοπτου τις επόμενες ημέρες και αφού δρομολογηθεί το κλείσιμο της ΕΑΣ όπως την ξέραμε, φτάνει μόνο για ένα μέρος της οφειλής που θα πληρωθεί την 11η Ιανουαρίου 2013.

Το υπόλοιπο; Το υπόλοιπο θα κληθεί να το καταβάλει ο κ. Σταϊκούρας από το «πρωτογενές πλεόνασμα» που θα βγάλει από το 2013. Και κατά πως φαίνεται δεν θα φτάσει για να καλύψει το σύνολο των 853 εκ. ευρώ που λείπουν……

Τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλυφθούν με «εξοικονομήσεις» από τις ήδη….σφαγμένες δημόσιες δαπάνες.

Με άλλα λόγια το «πρωτογενές πλεόνασμα» θα έχει καταναλωθεί στο χρέος πριν καν διαπιστωθεί με όλες τις επισημότητες. Και δεν θα απασχολήσει κανένα για το πως θα μοιρασθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους!!

Λογιστικά βέβαια θα υπάρχει και θα μπορεί να βεβαιωθεί την άνοιξη σαν επίτευξη του στόχου που θα επιτρέψει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους μετά τις εκλογές.

Τα πράγματα βέβαια δεν είχαν σχεδιασθεί να γίνουν ακριβώς έτσι. Ο αρχικός σχεδιασμός πρόβλεπε ότι αυτές τις ημέρες του Δεκέμβρη δεν θα συζητάγαμε για το ένα δις ευρώ αλλά για τα 4,9 δις ευρώ που είναι οι δόσεις του δανείου από EFSF και ΔΝΤ για τον μήνα Δεκέμβριο.

Για να δοθούν όμως αυτά θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση που κατά το σχέδιο θα είχε αρχίσει τον Οκτώβριο και θα τελείωνε τον Νοέμβριο.

Και τον Δεκέμβριο θα έρχονταν τα 4,9 δις Ευρώ για να καλύψουν με ένα μέρος τους τις πληρωμές του 1,853 δις ευρώ τον Ιανουάριο και να αφήσουν και κάποια λεφτά για την μεγάλη πληρωμή του Μαΐου (5,593 δις ευρώ)….

Προς το παρόν όμως τα 4,9 δις ευρώ δεν είναι καν προς συζήτηση!!

Προς συζήτηση είναι το πως θα βρεθούν τα υπόλοιπα για την πληρωμή του Γενάρη, αφού καταναλωθεί έτσι κι αλλιώς το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 2013.

Αν ψάχνουμε από τώρα που θα καταλήξει το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 2013 μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα: στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here