Η Ελλάδα εγκατέλειψε την Κύπρο στο έλεος του Αλλάχ και των Τούρκων όπως το 1974!!

0
254

Για μια ακόμη φορά εγκαταλείφθηκε η Κύπρος στο έλεος του Αλλάχ με το «Μπαρμπαρός» να αλωνίζει στην Κυπριακή AOZ.

Η ανταπόκριση του Δημήτρη Κυπριανού για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος είναι αποκαλυπτική της ελληνικής απουσίας από την Μεγαλόνησο.

Οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να δημιουργού κλίμα ανησυχίας στη Κύπρο, αλλά θλίψη προκαλεί η ανυπαρξία ελληνικής παρουσίας. 

Οι πολίτες αλλά και πολιτικά κόμματα ανέμεναν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποστείλει ένα πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφη για να δηλώσει και τη δική της παρουσία αλλά και για να στείλει το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη.

Κυβερνητικοί κύκλοι, σημείωναν τις δηλώσεις που είχε κάνει την 1η Οκτωβρίου 2014 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Λευκωσία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και αντιμετωπίζουν από κοινού τις προκλήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως οι δύο υπουργοί Άμυνας είχαν υπογράψει Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων, το οποίο πριν καν στεγνώσει το μελάνι αποδείχθηκε γράμμα κενό και διακήρυξη άνευ αντικρίσματος.

Αρκετοί θυμήθηκαν τις μέρες της εισβολής του 1974 όταν στη Κύπρο ανέμεναν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από την Ελλάδα η οποία δεν έφτασε ποτέ γιατί η μεγαλόνησος «ήταν μακριά». 

Στο Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες αναφέρθηκε ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα η αποστολή μιας φρεγάτας για να δώσει στίγμα ελληνικού ενδιαφέροντος και μήνυμα προς τη Τουρκία, αλλά δεν λήφθηκε απάντηση από την Αθήνα.

Η απουσία ελληνικής παρουσίας στη Κύπρο σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, έχει δημιουργήσει αρνητική ατμόσφαιρα την οποία θα εισπράξει ο πρωθυπουργός Αντώνης σαμαράς κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου 2014. 

Εκτός από τους πολίτες πικρία εκφράζουν και πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι ωστόσο αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις για να μην προκαλέσουν ρήξη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

Το πρώτο κύμα των αντιδράσεων μάλλον θα το δεχθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος θα βρίσκεται στη Λευκωσία σε λίγες μέρες για τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Κυβερνητικοί κύκλοι, στη προσπάθεια τους να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την ελληνική απραξία αποδίδουν την μη αποστολή κάποιου ελληνικού πλοίου σε συναπόφαση Αθηνών και Λευκωσίας για αποτροπή όξυνσης της κατάστασης, αφού κατά πάσα πιθανότητα μία τέτοια κίνηση θα τύγχανε απάντησης από τη Τουρκία με δικά της πολεμικά σκάφη, και ενδεχόμενη παρεμπόδιση των γεωτρήσεων της εταιρείας ΕΝΙ.

Το «Μπαρμπαρός» συνοδεύεται από δύο υποστηρικτικά σκάφη ενώ η τουρκική φρεγάτα που βρίσκεται στη Κυπριακή ΑΟΖ παραμένει σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο της ΕΝI παρακολουθώντας τις εργασίες.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είναι προφανές ότι χρησιμοποιείται ως μέσο πρόκλησης έντασης και δήλωσης των τουρκικών διεκδικήσεων στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι αμφίβολο αν κάνει έρευνες καθώς κάτι τέτοιο είναι μάλλον ανώφελο, αφού οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν σαρωθεί από άλλα ερευνητικά σκάφη για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα τρισδιάστατα σεισμολογικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί και αναλυθεί έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για γεωτρήσεις.

Αυτά τα δεδομένα δεν θα ήταν δύσκολο να εξασφαλιστούν από τη Τουρκία, η οποία δεν χρειαζόταν να στείλει το «Μπαρμπαρός».

Εκτιμάται ότι η Τουρκία με το πρόσχημα των ερευνών θέλει να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού το θέμα του φυσικού αερίου επιθυμώντας να εξασφαλίσει μερίδιο για τους Τουρκοκύπριους αλλά και δεσμεύσεις για συμμετοχή της Άγκυρας στους ενεργειακούς συσχετισμούς στη περιοχή.

Σήμερα η Τουρκία είναι παντελώς απομονωμένη καθώς απέναντι της δεν βρίσκεται μόνο η Κύπρος, αλλά και οι χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες με τη Λευκωσία. Λίβανος, Ισραήλ και Αίγυπτος.

Επίσης η Συρία με τη διαφαινόμενη επικράτηση του Άσαντ κλείνει τον κλοιό στα νότια της Τουρκίας ενώ το ενδεχόμενο δημιουργίας Κουρδικής κρατικής οντότητας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here