Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου κατέθεσε αγωγές κατά πασίγνωστων τραπεζιτών!

0
183

Αγωγές σε ηχηρά ονόματα πρώην διοικητικών συμβούλων τραπεζών κίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν στην ανώτατη εκτελεστική διευθυντική διεύθυνση των τραπεζών Λαϊκής Τράπεζας και Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» (www.philenews.com), μόνο €300 χιλιάδες εισέπραξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τα €8,2 εκατ. πρόστιμα που επέβαλε στα πρώην τραπεζικά στελέχη κατά το 2014. Ως εκ τούτου προχώρησε σε δικαστικές αγωγές.

Όπως πληροφορούμαστε μετρώνται στα δάκτυλα όσοι κατέβαλαν στην Επιτροπή ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό που τους είχε επιβληθεί ως πρόστιμο.

Επιπλέον ορισμένοι προχώρησαν στην τμηματική εξόφληση του προστίμου που τους επιβλήθηκε, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα σεντ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία πλέον οφείλει τα χρήματα αυτά στο κράτος.

Κάποια από τα πρώην στελέχη τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου έχουν ασκήσει προσφυγή στο δικαστήριο σε σχέση με τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο με βάση τη νομοθεσία όφειλαν να πληρώσουν, ανεξάρτητα της προσφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το μεγαλύτερο οφειλόμενο ποσό αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα και ανέρχεται στο €1,05 εκατ.

Επιπρόσθετα, ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέας Βγενόπουλος, χρωστά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρόστιμο της τάξης των €705 χιλιάδων για το 2014. Το ποσό αυτό θα έπρεπε να είχε αποπληρωθεί από τον κ. Βγενόπουλο τον περασμένο Ιούνιο και ως εκ τούτου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προχωρήσει με αγωγή εναντίον του.

Πρόστιμα που εκκρεμούν έχει στο όνομά του και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας, Ευθύμιος Μπουλούτας. Συγκεκριμένα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο της τάξης των €705 χιλιάδων για διοικητικές παραβάσεις στον κ. Μπουλούτα φέτος, ενώ εκκρεμούν άλλες €100 χιλιάδες από πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί το 2013.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής τέθηκαν και τα πρώην αφεντικά της Τράπεζας Κύπρου, Θεόδωρος Αριστοδήμου και Ανδρέας Ηλιάδης, οι οποίοι οφείλουν συνολικά €1,26 εκατ. στην Επιτροπή από πρόστιμα που τους επέβαλε τόσο για το 2013 όσο και για το 2014.

Πιο αναλυτικά, αγωγή για €530 χιλιάδες εκκρεμεί στο όνομα του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέα Ηλιάδη, για διοικητικές παραβάσεις από πρόστιμα του 2014. Ο κ. Ηλιάδης, ωστόσο, οφείλει στην Επιτροπή ακόμα €200 χιλιάδες από πρόστιμα που του επιβλήθηκαν το 2013 για τα οποία έχουν κατατεθεί επίσης αγωγές.

Σύμφωνα με τον «Φ», σε σχέση με τον πρώην πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου, Θεόδωρο Αριστοδήμου, η Επιτροπή προχώρησε σε αγωγή για οφειλόμενο ποσό που φτάνει τις €530 χιλιάδες.

Μικρότερα ποσά επιβλήθηκαν από την Επιτροπή στους πρώην αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους της Λαϊκής Τράπεζας, Χρίστο Στυλιανίδη και Παναγιώτη Κουννή. Συγκεκριμένα τα στελέχη οφείλουν από €430 χιλιάδες έκαστος στην Επιτροπή τα οποία δεν έχουν καταβάλει και για τα οποία τους έχουν ασκηθεί αγωγές.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Επιτροπή πρέπει να πληρώνονται ανεξαρτήτως εάν τα άτομα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί έχουν εφεσιβάλει την απόφαση.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here