Η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου.

0
449

Μια από τις πιο εντυπωσιακά όμορφες αλλά και τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς μας είναι η Κατερίνα Διδασκάλου.

Στις 5/6/7 Απριλίου 2014 και ώρα 19.00, παίζει στο μονόλογο του Αντώνη Τσιπιανίτη «Η πόρνη από πάνω» στο θέατρο Βρετανία, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη.

Το έργο έχει παρουσιαστεί για δυο χρόνια στην Αθήνα, έκανε μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία, έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές και τώρα επανέρχεται στην αθηναϊκή σκηνή για τρίτη φορά. 

Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της «Ερατούς», πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή ερμηνεύοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της.

Ένα ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 70 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη. Η Ερατώ, μεγαλώνει στην Πρέβεζα, με απαγορεύσεις και περιορισμούς.

Στο πρόσωπο ενός Αθηναίου αστυνομικού πιστεύει πως βρήκε τον άγγελό της. Τον παντρεύεται με χαρά και τον ακολουθεί στην Αθήνα. Γρήγορα όμως διαπιστώνει πως όλα ήταν μέσα στο μυαλό της και πως ο άντρας της ήθελε μόνο μια νοικοκυρά να τον φροντίζει.

Ανακαλύπτει πως δεν είναι παρά ένα νούμερο στο τεφτέρι, στην κατηγορία των εξόδων, ειδικώς αυτών που έπρεπε να μειωθούν. Μια μέρα, μια πόρνη εγκαθίσταται στο διαμέρισμα πάνω από το δικό της και το χρησιμοποιεί ως χώρο εργασίας… Κάθε βράδυ η Ερατώ ακούει όσα γίνονται εκεί κι αρχίζει να βλέπει τη ζωή της διαφορετικά.

Απέραντη η ντροπή της, η μοναξιά της. Ακούει τους ήχους να πλημμυρίζουν το σιωπηλό της υπνοδωμάτιο. Ζει με τη χαρά των άλλων, την απόλαυσή τους. Ώσπου μια νύχτα ακούει κάτι. Κάτι που θα της αλλάξει τη μίζερη ζωή της…

Η Κατερίνα Διδασκάλου γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα, είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Αθηνών.

Με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση, συνέχισε τις σπουδές της στην Αμερική στο Columbia University πάνω στην Υποκριτική Κινηματογράφου και στο Uta Hagen IHB Studio στην υποκριτική θεάτρου.

Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε δύο κόρες και ένα γιο. Η πορεία της στον καλλιτεχνικό χώρο είναι μεγάλη, καθώς έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και ξένες παραγωγές και στο θέατρο φυσικά, έχει εμφανιστεί στην Επίδαυρο, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συμμετείχε σε αφιέρωμα στον Καβάφη.

Την φιλοξενούμε για μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης……..

Κυρία Διδασκάλου μιλήστε μας για τα παιδικά σας χρόνια και την απόφασή σας να γίνετε ηθοποιός.

«Μεγάλωσα σε μία πολύ προστατευτική οικογένεια . Υπερβολική φροντίδα εκ μέρους της μάνας μας και ατελείωτες φιλοσοφικές συζητήσεις και εκδρομές με τον πατέρα.

Η στιγμή που διαπίστωσα την ύπαρξη του δρόμου που είχε ήδη χαραχτεί μέσα μου, ήταν στα 14 μου όταν έπαιξα την Μαίρη την καμαριέρα, στην ‘Φαλακρή τραγουδίστρια’ του Ιονέσκο, στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Καλαμάτα όπου υπηρετούσε ο πατέρας μου.»

-Οι δικοί σας είχαν αντίρρηση;

«Ο πατέρας μου ήταν έτοιμος γι’ αυτό. Η μητέρα μου απλώς μου είπε….και θα πάνε άδικα τέτοιοι βαθμοί; Έτσι μπήκα και στην Φιλοσοφική παράλληλα με το Εθνικό ,για χάρη της μητέρας μου και την τελείωσα.»

-Μετανιώσατε για την απόφαση που πήρατε;

«Ποτέ!»

-Σας αντάμειψε η δουλειά σας;

«Με πάρα πολλές χαρές ,αλλά και αγωνίες και πίκρες και πάλι χαρές!»

-Ποιος σας βοήθησε στα πρώτα σας βήματα;

«Ο πατέρας μου. Επειδή μου άρεσε και μου αρέσει πολύ και ο χορός είχα το δίλημμα να κάνω σπουδές στο Εθνικό ή στην Κρατική Σχολή Χορού. Μετά από μία ολονύχτια συζήτηση που είχαμε, αποφάσισα για το Εθνικό. Ακόμα θυμάμαι τα λόγια του: «ο χορός έχει κίνηση, αλλά το θέατρο έχει και κίνηση και λόγο, και συ έχεις πολύ καλό λόγο.»

-Ποιος ο πρώτος σας ρόλος και ποιος αυτός που σας σημάδεψε;

«Η θεά Αθηνά στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευρυπίδη, όταν ακόμη ήμουν 2ετής στο Εθνικό. Η Αρσινόη στην Γαλλική ταινία του Ερίκ Ρομέρ «Ο Τριπλός Πράκτορας» και η Ερατώ στην «Πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη.»

-Κάποια ηρωίδα που θα θέλατε να υποδυθείτε;

«Την Μπλανς Ντυμπουά στο «Λεωφορείο ο πόθος», την Μήδεια και τέλος την Εκάβη.»

-Είναι σκληρή η δουλειά σας, πως συνδυάζεται με οικογένεια και παιδιά;

«Πιστεύω ότι πάντα κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Πετυχαίνουμε πράγματα όταν τα θέλουμε πολύ. Και ‘γω πάντα ήθελα και τα παιδιά μου και τη δουλειά μου.»

-Με την κρίση που περνάμε τι θα θέλατε να πείτε στους πολιτικούς μας;

«Φτάνει, όχι άλλα ψέματα.»

-Πως είναι η Κατερίνα σαν άνθρωπος, σαν μητέρα;

«Προσπαθώ να κάνω πράξη τις έννοιες «αγάπη», «απλότητα», «μοιράζομαι». Να μην κρίνω τους συνανθρώπους μου από τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και πολιτικές τους πεποιθήσεις.

‘Όσο για μητέρα , πρέπει να σας απαντήσουν τα παιδιά μου (γέλια). Αυτό που προσπάθησα και προσπαθώ είναι να τους μεταδώσω σαν αρχή σεβασμό στον εαυτό τους , στους συνανθρώπους τους, στο περιβάλλον.

Να εκτιμούν και να προσέχουν την υγεία τους, να μην έχουν καμία εξάρτηση, να είναι δοτικά άτομα και να χαίρονται με αυτό .» 

-Γεννιέσαι ή γίνεσαι ηθοποιός;

«Και τα δύο μαζί. Ο ηθοποιός είναι συγκερασμός δύο πραγμάτων .Αυτού που λέμε χάρισμα ή ταλέντο και πολλής ,πολλής δουλειάς.»

– Είστε ωραία γυναίκα, αυτό σας βοήθησε για να προωθήσετε τις επιδιώξεις σας, ή το ταλέντο σας;

«Ποτέ δεν επένδυσα στην εξωτερική εμφάνιση .Την άφησα να ακολουθεί τη σκληρή δουλειά χωρίς να ξεχνάω ποτέ ότι για το τέλειο αποτέλεσμα χρειάζονται ποιότητα και θέαμα μαζί.»

-Κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρό σας;

«Αυτό θα το κρατήσω μυστικό μέχρι να εκπληρωθεί (γέλια)»

-Πως αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση; Είστε αισιόδοξη, απαισιόδοξη, υπομονετική;

«Είμαι από την φύση μου αισιόδοξη και έτσι σκοπεύω να παραμείνω.»

-Στην εποχή μας εξακολουθούν ακόμη πολλοί νέοι να σπουδάζουν υποκριτική. Τι θα είχατε να τους επισημάνετε; Εσείς αν ξεκινούσατε τώρα θα επιλέγατε πάλι τον ίδιο δρόμο;

«Τους λέω ότι αν υπάρχει έστω και ένα 5% που τους λέει ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό, να μην το κάνουν. Αν πάλι νοιώθουν ότι αυτή είναι η μοναδική τους αποστολή, τίποτε να μην τα σταματήσει. Αν αποφάσιζα σήμερα , το ίδιο θα έκανα και πάλι.»

-Μιλήστε μας για το έργο που παίζετε πάλι στο θέατρο Βρετανία και το ρόλο σας.

«Με το έργο «Η πόρνη από πάνω» έχει συμβεί κάτι μεταφυσικό. Παρ’ ότι όλοι μιλάνε για κόντρα ρόλο, αισθάνθηκα από τη αρχή πολύ κοντά στην Ερατώ και ομολογώ ότι ύστερα από μερικές εκατοντάδες παραστάσεις, όχι μόνο δεν έχω βαρεθεί αλλά γι αυτά τα 75’ που διαρκεί η παράσταση είμαι πια η Ερατώ που μιλάει και κινείται και ξέρει να ξεγλιστράει από τα δύσκολα, με τόσο χιούμορ.

Ξέρετε η Ερατώ εκπροσωπεί μια σημαντική μερίδα γυναικών, που έρχονται και μου μιλούν μετά την παράσταση»

-Τον ελεύθερο χρόνο σας πως τον περνάτε;

«Προσπαθώ να είμαι με τους δικούς μου ανθρώπους, να μην μιλάω στο τηλέφωνο και να κάνω χορό.»

– Μια ευχή σας;

«Αγάπη για όλους.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here