«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ» αποκαλύπτει το σχέδιο Εκτουρκισμού του Βαρωσιού.

0
438

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ» αποκαλύπτει το Τουρκικό πλάνο για την περίκλειστη και τον ρόλο που θα παίξει η επιτροπή.

Στη σκιά της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στα Κατεχόμενα με αφορμή την επέτειο της εισβολής και την ανακοίνωση της νέας φάσης του σχεδίου για το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, πληροφορίες της «ΚΚ» δείχνουν ότι ο βασικός στόχος της τουρκικής πλευράς στο Βαρώσι είναι ο «εκτουρκισμός».

Με άλλα λόγια, Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία στοχεύουν στην εξαγορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Η Επιτροπή μετατρέπεται σε έναν είδος «μεσάζοντα» που με έμμεσο τρόπο θα «κλειδώσει» μελλοντικά τις συμφωνίες των Ε/κ ιδιοκτητών με τους Τούρκους επιχειρηματίες που συμβάλλουν στο σχέδιο εκτουρκισμού.

«Ο βασικός στόχος είναι η εξαγορά του Βαρωσιού και η επιστροφή ενός συμβολικού αριθμού Ε/κ στην περιοχή έτσι ώστε η τουρκική πλευρά να φανεί ότι εναρμονίστηκε με τις επιταγές του Συμβουλίου Ασφαλείας και του διεθνούς δικαίου»…επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα τουρκική πηγή.

Στο πλαίσιο του σκεπτικού της πηγής εντάσσεται η στρατηγική που επιστρατεύει η τουρκική πλευρά για το Βαρώσι μετά το «άνοιγμα» του 3,5% της κλειστής πόλης.

Με την τροποποίηση του καθεστώτος του 3,5% του Βαρωσιού από «στρατιωτική» σε «αστική» ζώνη, στην προώθηση του τουρκικού σχεδίου για την κλειστή πόλη, πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας».

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι ο βασικός ρόλος της «Επιτροπής» στο όλο εγχείρημα έρχεται να περιπλέξει τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο κοινοτήτων.

Διαβάστε τo ρεπορτάζ του Νίκου Στέλγια στην έντυπη έκδοση της «ΚK».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here