Η μαύρη καλλονή Λουπίτα Νιόγκο!

0
414

Ήταν η όμορφη, μικρόσωμη, μόλις 1.65 ύψος, Λουπίτα Νιόγκο , μέσα στην υπέροχη Prada τουαλέτα της που είχε το χρώμα του μπλε πάγου, που κέρδισε τελικά το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου στην απονομή των φετινών Όσκαρ από τη Τζένιφερ Λώρενς που θεωρούσαν φαβορί.

Ε, πέρσι η Λώρενς είχε πάρει Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου και είναι μόλις 23, έχει ακόμη καιρό για πολλά χρυσά αγαλματάκια μπροστά της……

Ποια είναι όμως η μαύρη καλλονή; Η Λουπίτα Αμόντι Νιόγκο γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1983 στην πόλη του Μεξικού στο Μέξικο και είναι το δεύτερο από τα έξι αδέλφια της. 

Ο πατέρας της Πήτερ Ανιάνγκ Νιόνγκο καθηγητής σε κολέγιο , έγινε υπουργός υγείας την Κένυα , αλλά όταν γεννήθηκε η Λουπίτα, ήταν επισκέπτης- καθηγητής στις πολιτικές επιστήμες στο κολέγιο της πόλης του Μεξικού El Colegio de Mexico όπου κι έζησε η οικογένεια Νιόνγκο για τρία χρόνια.

Στην Κένυα επέστρεψαν όταν εκείνη ήταν λιγότερο από ενός έτους , όταν ο πατέρας της ανακηρύχθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι. Μεγάλωσε όμορφα σε μια μεσοαστική οικογένεια, που της άρεσαν οι τέχνες, ταξίδευε για να δει θεατρικά έργα, και τα παιδιά της έπαιζαν παραστάσεις στο σπίτι.

Από μικρή η Λουπίτα έπαιρνε μέρος σε σχολικά έργα ή σε έργα της κοινότητας. Οι γονείς της στα 16 της την έστειλαν πίσω στο Μεξικό για να μάθει ισπανικά. Κατά τη διάρκεια των 7 μηνών που έμεινε εκεί πήρε μαθήματα για ξένους στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μέξικο.

Εμπνευσμένη από την Γούπι Γκόλντμπεργκ και την Όπρα Γουίνφρυ, αλλά και τον Ρέιφ Φάινς αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική.

Τα λόγια του Ρέιφ, έμειναν χαραγμένα στη μνήμη της, όταν γυρνούσε το « Επίμονος κηπουρός» στην Κένυα. Η Λουπίτα εργαζόταν στην παραγωγή της ταινίας. Όταν τη ρώτησε τη θέλει να κάνει στη ζωή της και του απάντησε ηθοποιός τη συμβούλευσε: «Λουπίτα να γίνεις ηθοποιός, μόνον αν δεν μπορείς να αναπνεύσεις, δίχως αυτό».

Έτσι αποφοιτώντας από το κολέγιο του Χάμσαϊρ με δίπλωμα σε σπουδές πάνω στον κινηματογράφο και το θέατρο, εργάστηκε στην παραγωγή πολλών ταινιών.

Πίσω στην πατρίδα

Το 2008 έλαβε μέρος στο φιλμ του Μαρκ Γκρέι East River που γυρίστηκε στο Μπρούκλυν, αλλά την ίδια χρονιά επέστρεψε στην Κένυα όπου πρωταγωνίστησε σε σειρά του MTV σχετική με την πρόληψη για το AIDS, ενώ το 2009 έγραψε, σκηνοθέτησε και ήταν παραγωγός του ντοκιμαντέρ In Μy Genes , σχετικό με την συμπεριφορά των Κενυατών στους πληθυσμούς albino.

Το φιλμ της παίχτηκε σε πολλά φεστιβάλ και κέρδισε βραβεία. Επίσης σκηνοθέτησε και μουσικά βίντεο κλιπ.

Το καλύτερο για εκείνη, αφού μπορούσε να της το προσφέρει η οικογένειά της, ήταν ότι φοίτησε και πήρε μάστερ από την Δραματική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέηλ, όπου κι έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις. Σαν εξαιρετικό ταλέντο μάλιστα την περίοδο 2011-2012 βραβεύτηκε με το Herschel Williams Prize.

Η ταινία που της χρύσωσε το δρόμο

Η ταινία του Στηβ Μακ Κούην, που είναι ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης που κερδίζει Όσκαρ, όχι μόνον της άνοιξε το δρόμο για μια λαμπρή καριέρα, αλλά της τον χρύσωσε κιόλας, τη βραδιά των Όσκαρ. 

Για το ρόλο της ήταν υποψήφια για πολλά βραβεία, τα περισσότερα από τα οποία και κέρδισε. Κι όχι τίποτα άλλο , αλλά καλά- καλά δεν είχε τελειώσει το Γέηλ. Βοηθάει το ταλέντο, άλλά βοηθάει και η τύχη! 

Έχοντας και τη Μεξικάνικη υπηκοότητα η Λουπίτα, ήταν η πρώτη Αφρικανή ηθοποιός, η πρώτη Μεξικανή και η πρώτη Κενυάτης που πήρε Όσκαρ.

Είναι επίσης η 15η ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ με τον πρώτο της ρόλο σε ιστορική ταινία. Για να αποδώσει καλύτερα και πιστότερα το ρόλο της, μελέτησε μέσα από το βιβλίο του Σόλομον Νόρθαμπ την προσωπικότητα της Πάτσι που υποδύεται στο έργο και μέχρι να τελειώσει η ταινία δεν έβρισκε ησυχία. Χαλάλι όμως!

Η γνωστή εταιρία μόδας Miu Miu την επέλεξε για το λανσάρισμα της ανοιξιάτικης κολεξιόν της ( στο ντεφιλέ της μάλιστα α έλεγαν τρυφερά με τον άλλο Όσκαρούχο Τζάρεντ Λέτο!!! , ενώ ‘έχει «κλείσει» εξώφυλλα πολλών έγκυρων περιοδικών. Όλο το 2013 μάλιστα φιγουράριζε ανάμεσα στις πιο καλοντυμένες στη λίστα του Ντέρεκ Μπλάσμπερκ του Harper’s Bazaar. To 2014 συμμετέχει στην ταινία Non Stop με τον Λίαμ Νίσον και την Τζουλιάν Μουρ.

Η Νιόνγκο μένει στο Μπρούκλυν στη Νέα Υόρκη, μιλά καλά τη διάλεκτο της φυλής Λούο στην οποία ανήκει η οικογένειά της, σουαχίλι, αγγλικά και ισπανικά.

Τον Φεβρουάριο στην ετήσια εκδήλωση – γεύμα που διοργανλωνει το περιοδικό «Άρωμα» στο Μπέβερλι Χιλς στο οποίο παρευρίσκονται διάσημες μαύρες γυναίκες, μίλησε η Λουπίτα και ενθουσίασε όλους. 

Είπε πως πήρε ένα γράμμα από μια μαύρη νεαρή που ένοιωθε δυστυχισμένη με το χρώμα της μέχρι που είδε εκείνη στο εξώφυλλο ενός περιοδικού και αναπτερώθηκε το ηθικό της. Μίλησε για τις δικές της ανασφάλειες που είχε σαν έφηβη και μεγαλώνοντας με μαύρη επιδερμίδα.

«Κάθε βράδυ , είπε , παρακαλούσα το Θεό να ξυπνήσω με λευκό δέρμα κι εγώ του έταζα πως θα σταματούσα να κλέβω κύβους ζάχαρη το βράδυ και θα άκουγα τη μαμά μου να φοράω στο σχολείο το πρωί το μπουφάν μου. Εκείνος όμως δεν άκουγε τις προσευχές μου.

Η μητέρα μου πάλι μου έλεγε πως η «ομορφιά δεν σε ταϊζει», κι είχε δίκιο γιατί μετά κατάλαβα πως εκείνο που παίζει ρόλο είναι η ομορφιά να ξεκινά από την ψυχή σου.»

Μίλησε όμως και για το πώς άλλαξε ριζικά την γνώμη της όταν είδε την επιτυχία που είχε το τοπ μόντελ από το Νότιο Σουδάν Άλεκ Γουέκ. « Μαύρη σαν την νύχτα, ήταν. Είδα έναν αντικατοπτρισμό του εαυτού μου, που δεν μπορούσα να αρνηθώ κι ένιωσα πως οι πύλες του γκέτο της ομορφιάς θα μπορούσαν ν ανοίξουν και για μένα».

Όταν τέλειωσε το λόγο της έμειναν όλοι άναυδοι από τον ενθουσιασμό τους συμπεριλαμβανομένων και των Όπρα Γουίνφρυ και Τσάκα Καν, που βρίσκονταν εκεί. 

Το 2013 ο πατέρας της εξελέγη αντιπρόσωπος της κομητείας Κισούμου στη Κενυάτικη Βουλή. Η μητέρα της διευθύνει τη δική της εταιρία επικοινωνίας και το Αφρικανικό Ίδρυμα Καρκίνου.

Μια μέρα πριν την απονομή των Όσκαρ, η Λουπίτα γιόρτασε τα 31α γενέθλιά της στο
Sunset Tower, μαζί με όλη την οικογένειά της και τους συντελεστές του «12 Χρόνια Σκλάβος».

Τα γλυκά, χωρίς γλουτένη, είχε φτιάξει το ζαχαροπλαστείο Sweet Lady Jane. Τυχερά αυτά τα γενέθλια της. Η Λουπίτα είναι καλή μαγείρισσα και σπεσιαλιτέ της είναι η σάλτσες για σαλάτα.

Στην Κένυα πανηγύριζαν με τα αποτελέσματα των Όσκαρ και ο ίδιος ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα της έστειλε συγχαρητήρια. Γεγονός πάντως είναι πως από δω και πέρα η Λουπίτα έχει πολλά να δώσει στην 7η τέχνη κι εκείνη θα της το ανταποδώσει σε δολάρια φυσικά!  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here