Η Μεγάλη Απόδραση.

0
276

Ας μιλήσουμε με αριθμούς…

Για τον μήνα Μάιο ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 11,3%. Και πως μεταφράζεται αυτό;

Τα είδη πρώτης ανάγκης τείνουν να γίνουν είδη πολυτελείας: 14,1% αύξηση σε αυγά, γάλα και τυρί, 13,4% στο ψωμί και τα δημητριακά, 23,2% στα έλαια, 13,8% στα κρέατα και 13% στα λαχανικά.

Σε ετήσια βάση, το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 172,7%, ο ηλεκτρισμός κατά 80%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα καύσιμα-λιπαντικά κατά 36,6%.

Έτσι, καταγράφηκε πολύ μεγάλη άνοδος και στις μεταφορές με πλοίο όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17,7% και οι μεταφορές με αεροπλάνο με 22,8%.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για έλεγχο της αισχροκέρδειας δεν είναι στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Η στήριξη των χαμηλόμισθων μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού, επίσης δεν είναι. Ούτε είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Η πλειοψηφία των πολιτών αφήνεται στη μοίρα της προκειμένου να προστατευτούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο όσο η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει το ράλι του πληθωρισμού.

Μια επιλογή είναι η απόδραση το φθινόπωρο, την οποία και προετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης. Στο τέλος της τετραετούς κυβερνητικής θητείας του η Ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε μία από τις χειρότερες θέσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιμετωπίζει ακριβώς τις ίδιες διεθνείς αναταραχές.

Όμως η Ελλάδα είναι εκείνη που έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό και κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχουμε δει ακόμα την κορυφή του. Αλλά και στο αισιόδοξο σενάριο που ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί, είναι απίθανο να αποκλιμακωθεί απότομα τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται την απόδραση για να μπορέσει να συγκρατηθεί εκλογικά. Είναι μια επιλογή ανάγκης γιατί δεν μπορεί να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα που τους έχει δώσει τα πάντα.

Είναι μια επιλογή προκειμένου να μεταθέσει τις συνέπειες των δικών του επιλογών σε μια Προοδευτική Κυβέρνηση, η οποία για μια ακόμη φορά θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Αν δεν προκηρύξει εκλογές τον φθινόπωρο ρισκάρει μια μεγαλύτερη πτώση για τη Νέα Δημοκρατία.

Και κινδυνεύει να γίνει από πρώτος έσχατος, ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Η συνέχεια ΕΔΩ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here