Η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μέτρησης ετοιμότητας στην Κύπρο!

0
629

Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας γίνεται προσπάθεια να μεταπέσουν το ταχύτερο δυνατόν η κυπριακή Εθνοφρουρά και η ΕΛΔΥΚ, αλλά να δοκιμαστούν και τα ανακλαστικά της ελληνικής δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης 05/11/2014, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου διεξάγεται η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων ετών με το σύνολο των μέσων (άρματα μάχης, ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, επιθετικά ελικόπτερα, αντιαρματικά στοιχεία, πυροβολικό κλπ) να αναπτύσσονται στα προκαθορισμένα σημεία της άσκησης στη νότια Κύπρο, ενώ δεκάδες Έλληνες αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν άλμα σε εικονική ζώνη μάχης, αναφέρουν ασφαλείς πηγές της Εθνοφρουράς στο defencenet.gr.

Το μεγάλο γεγονός της ημέρας βέβαια και το οποίο έχει σκορπίσει συγκίνηση σε όλη την ελεύθερη Κύπρο ήταν η σημερινή ρίψη δεκάδων Ελλαδιτών Αλεξιπτωτιστών στην περιοχή Μαζωτού μέχρι και του αεροδρομίου της Λάρνακας σε μια απόσταση περί των 14 χλμ. σε παραλιακή ζώνη της Νότιας Κύπρου.

Η αεροπόβαση αυτή της 2ης ΜΑΛ συνοδεύτηκε με συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια κοινή άσκηση η οποία έχει να γίνει στην Κύπρο τουλάχιστον από τις εποχές των κοινών ασκήσεων «Νικηφόρος / Τοξότης» το 2001.

Συγκεκριμένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έριξαν δεκάδες αλεξιπτωτιστές της 2ης ΜΑΛ σε διαδοχικές ρίψεις από τις 10 π.μ. μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι μεταξύ Μαζωτού και αεροδρομίου της Λάρνακας, προς ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων Εθνοφρουράς και ΕΛΔΥΚ, οι οποίες ασκούντο σε σενάρια καταστροφής αεροπρογεφυρώματος, συντεταγμένης υποχώρησης και εξαπόλυσης αντεπίθεσης.

Το σύνολο των τεθωρακισμένων επιλαρχιών της Εθνοφρουράς, αλλά και η επιλαρχία με τα άρματα μάχης M48A5 MOLF της ΕΛΔΥΚ, σε μία περιοχή που εκτείνεται από το Ζύγι μέχρι το αεροδρόμιο της Λάρνακας, έδωσαν εικονικά πάντα – την μάχη των μαχών – αφού γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι σε περίπτωση που υπάρξει επιθετική κίνηση από τα Κατεχόμενα προς τις ελεύθερες νότιες περιοχές, οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες: Ή νίκη ή θάνατος.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση των «ρωσικών» Επιλαρχιών με τα 82 άρματα μάχης Τ-80U/UK και τα 43 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3, ενώ «παρατάχθηκε» και το σύνολο των διαθέσιμων γαλλικών αρμάτων μάχης ΑΜΧ-30-Β2, από τα οποία η Εθνοφρουρά διαθέτει κάπου 52 οχήματα.

Επίσης τα ΕΕ-9 Cascavel με το πυροβόλο των 90 χλστ. οι φορείς αντιαρματικών πυραύλων EE-3 Jararaca κλπ.

Ο συντονισμός ήταν αρκετά καλός και τα αποτελέσματα θετικά στην όλη άσκηση, ειδικά αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Εθνοφρουρά ξυπνάει μετά από ένα λήθαργο ετών που την είχε ρίξει η πολιτική ηγεσία.

Εκτίμησή μας πάντως είναι ότι πολύ δύσκολα θα φτάσει κάτω C-130 της Πολεμικής Αεροπορία αν η κλιμάκωση περάσει ένα στάδιο. Και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.

Πάντως η πολιτική εκτίμηση είναι ότι όσο η ελληνική και κυπριακή πλευρά υποχωρούν και η Άγκυρα παίρνει αυτό που θέλει δεν υπάρχει ορατός λόγος κλιμάκωσης. Απλά με αυτή την τακτική χάνεις το παιχνίδι χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα……

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here