Η Πρωτιά στους νεκρούς, το Στέλεχος «Ο» και η Κυβερνητική Αφασία…του Ντάνι Βέργου.

0
325

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται επικεφαλής στις στατιστικές του ρυθμού θανάτων και των νεκρών ανά εκατομμύριο από την πανδημία, η κυβέρνηση αποκλείει νέο λοκντάουν και επιμένει στη στοχοποίηση των ανεμβολίαστων.

Οι πρώτες επισημάνσεις καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αφρικανική εκδοχή του κορωνοϊού που προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα.

Την ώρα που το τέταρτο επιδημικό κύμα συνεχίζει ανεξέλεγκτο την πορεία του στη χώρα, καταγράφοντας το Σαββατοκύριακο 9.693 νέα κρούσματα και 178 νεκρούς και ανεβάζοντας τους δια-σωληνωμένους στους 647, το νέο στέλεχος «Ομικρον» που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα της Νότιας Αφρικής και έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το δυναμικό μετάδοσης, επαναλοίμωξης καθώς και διαφυγής της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια όπως και μειωμένης αποτελεσματικότητας στις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με ομάδα καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον πρύτανη Θάνο Δημόπουλο.

Αλαλούμ από την Πολιτική Προστασία στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

H κυβέρνηση επιμένει να λέει και να ξαναλέει ότι αν ληφθούν μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και ότι δεν θα υπάρξει lockdown σε μια χώρα που βρίσκεται για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το διάστημα 17 Απριλίου-12 Ιουλίου 2021) καθημερινά πρώτη σε θανάτους μεταξύ των δυτικών χωρών από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα.

«Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», μη λησμονώντας να αναφερθεί στην «ατομική ευθύνη» και σημειώνοντας ότι τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη, παρότι η πανδημία δεν αφήνει καμία χώρα απρόσβλητη. Η Ελλάδα δοκιμάζεται σκληρά, αλλά αντέχει και ανθίσταται. Με απώλειες που θα μπορούσαν να ήταν λιγότερες, αν όλοι είχαν στηρίξει ενεργά τον εμβολιασμό και τον ορθολογισμό», είπε ο ίδιος, καθώς για όλα, ως γνωστόν, φταίνε άλλοι σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία κατά καιρούς στοχοποιεί διαφορετική πληθυσμιακή ομάδα – αρχικά ήταν οι νέοι, τώρα οι ανεμβολίαστοι κ.ο.κ.

Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι και δείχνουν ότι οι νεκροί είναι πολλοί. «Πάει καιρός τώρα που στην Ελλάδα ο ρυθμός θανάτων ακολουθεί ξέφρενη πορεία. Η πορεία αυτή δεν είναι συγκρίσιμη με καμία άλλη δυτική χώρα, για τόσο μεγάλο διάστημα», σχολιάζει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Βασίλης Τσαουσίδης.

«Ωστόσο, δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση από την αρμόδια επιτροπή που η πολιτική ηγεσία επέλεξε να διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα τα δεδομένα και να εισηγείται τα μέτρα. Ούτε δόθηκε κάποια εξήγηση από την πολιτική ηγεσία που έχει την τελική ευθύνη», προσθέτει, κάνοντας λόγο για ανεπαρκή διαχείριση που έχει τραγικά αποτελέσματα σε ανθρώπινες απώλειες.

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Τσαουσίδης:

-Η χώρα μας το διάστημα 1-23 Νοεμβρίου βρίσκεται σταθερά πρώτη στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (Ελλάδα 1.636,77, ΗΠΑ 1.632, Ιταλία 1.566,89, Πορτογαλία 1.556,46, Ηνωμένο Βασίλειο 1.435,64 κ.ο.κ.).

-Ακόμα περισσότερο είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο στον ρυθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού (Ελλάδα 107, Αυστρία 66, ΗΠΑ 47, Βέλγιο 41, Γερμανία 34, Ηνωμένο Βασίλειο 28 κ.ο.κ.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here