Η Ρωσία έχει ΠΑΓΩΣΕΙ την εισαγωγή διαφόρων προϊόντων από Ελλάδα!

0
321

Οι διαρκώς επιδεινούμενες – με αφορμή διάφορες καταστάσεις – ελληνορωσικές σχέσεις έχουν δυστυχώς τις πρώτες σοβαρές παρενέργειες στον οικονομικό τομέα:

«Η υγειονομική υπηρεσία της Ρωσίας Rosselkhoznadzor αποφάσισε από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 την απαγόρευση εισαγωγών στη Ρωσία για νωπά ψάρια, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από την Ελλάδα».

Το καθεστώς που ισχύει για τις εξαγωγές στη Ρωσία προβλέπει τον επιτόπιο έλεγχο των ελληνικών μονάδων από ρώσους ειδικούς ώστε να πιστοποιηθούν τα προϊόντα σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα. 

Μόνο με μια τέτοια σφραγίδα από τους ρώσους ελεγκτές εξασφαλίζει ο κάθε εισαγωγέας την άδεια διανομής ελληνικών προϊόντων στη ρωσική επικράτεια. Αυτούς τους ελέγχους επικαλείται η Rosselkhoznadzor για να δικαιολογήσει την παραπάνω απόφαση.

Σύμφωνα λοιπόν με την υγειονομική υπηρεσία της Ρωσίας, ύστερα από ελέγχους που έγιναν τον Ιούνιο στη χώρα μας προέκυψε ότι υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής και παραβάσεις τον κανόνων κτηνιατρικής.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Rosselkhoznadzor Αλεξέι Αλεξεγένκο, βρέθηκαν κάποιες εταιρείες στην Ελλάδα να πουλάνε προϊόντα σε ρώσους εισαγωγείς που δεν είχαν καν προέλευση την Ελλάδα, αλλά χώρες που έχουν απαγορευθεί στη Ρωσία. 

Μάλιστα παρατηρείται και μια σημαντική δυσαρμονία μεταξύ των ελληνικών και των ρωσικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, αφού για τα συγκεκριμένα προϊόντα το 90% των προμηθευτών έχει εγκριθεί από τις ελληνικές Αρχές και μόνο το 10% από τις ρωσικές.

Το θέμα πάντως είναι αρκετά λεπτό και ήδη έχουν επιληφθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να «συμμορφωθούν» οι ελληνικές μονάδες και σύντομα να αρθεί η απαγόρευση.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα από την εξέλιξη αυτή το αντιμετωπίζει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς το 2012 η αξία των ελληνικών ψαριών που διοχετεύθηκε στη Ρωσία ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ και γενικότερα η συγκεκριμένη αγορά είναι πολλά υποσχόμενη για τους έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές. Αντιθέτως, οι εξαγωγές σε κρέας και γαλακτοκομικά είναι αμελητέες.

Ήδη, επτά συσκευαστήρια ψαριών έχασαν το δικαίωμά τους να διανέμουν ελληνικά ψάρια στη Ρωσία, αλλά την ίδια ώρα η Rosselkhoznadzor και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν και στη λίστα των αδειοδοτημένων εισαγωγέων παραμένουν 40 συσκευαστήρια, τα οποία όμως, όπως επισημαίνει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων «Voice of Russia», παραμένουν υπό τη στενή επιτήρηση των ρωσικών αρχών.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες από τον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών: «Υπάρχει μια κινητοποίηση και ένας αγώνας δρόμου από το υπουργείο, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και τις εταιρείες ώστε να γίνουν τα απαραίτητα σεμινάρια και να συμμορφωθούν τα συσκευαστήρια με τα ρωσικά πρότυπα. Πολλές από τις απαιτήσεις των Ρώσων είναι αυθαίρετες. Ανάλογα προβλήματα με τους Ρώσους είχαν αντιμετωπίσει η Ισπανία και η Τουρκία».

Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο μετά το 2009, όταν και πάλι η Ρωσία μετά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στο πρωθυπουργικό αξίωμα και το «πάγωμα» του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του South Stream είχε και αυτή με τη σειρά της «παγώσει» τις εισαγωγές ελληνικών γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Το γεγονός αυτό μόνο άσχετο δεν είναι με την κατάληξη των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ όπου η Μόσχα θεωρεί ότι το παιχνίδι ήταν σικέ, όπως εξάλλου συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις ατυχούς οικονομικής συνεργασίας Ρωσίας-Ελλάδας, όπου η χώρα μας φέρεται να έχει παραβιάσει διακρατικές συμφωνίες.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here