Η ταλαντούχα Μαριάννα Τόλη.

0
254

Μια από τις πιο γλυκές κι αγαπητές παρουσίες στο χώρο της μουσικής, του θεάτρου, αλλά και της κοινωνικής ζωής, είναι η ταλαντούχα Μαριάννα Τόλη. Φέτος μάλιστα σημείωσε μεγάλη επιτυχία με τα «Οργισμένα Νιάτα» στο Studio Κυψέλης.

Η Μαριάννα σπούδασε Ιστορία τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στις ΗΠΑ, χορό στο Λονδίνο, τέλειωσε τη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ όπου κι άρχισε την καριέρα της με τη συμμετοχή της στη «Λυσσιστράτη» στην Επίδαυρο, κι έχει πτυχίο ψυχολογίας. 

Έχει παίξει σε πολλά μιούζικαλ, έχει γράψει τραγούδια, είχε εκπομπή στη ΝΕΤ, κάνει μεταφράσεις βιβλίων και στίχων, είναι στιχουργός και έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στο παιδικό θέατρο και τα παιδιά. Παρ όλη την επιτυχία της, εξακολουθεί να είναι απλή και προσιτή. Σήμερα τη φιλοξενούμε.

-Κυρία Τόλη μιλήστε μας για τα παιδικά σας χρόνια και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη show bizz.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου χόρευα. Δύο, τριών χρονών έμοιαζε να μην έχω στόμα η μιλιά μόνο πόδια και χέρια που με ταξίδευαν σε χώρους κίνησης και έκφρασης.

Ο παιδικός μου κόσμος ήταν ο χορός, το μπαλέτο. Με πάθος το υπηρέτησα αυτό το όνειρο μέχρι την εφηβεία. Ύστερα απέκτησα μια κιθάρα όσο ήμουν ακόμα στο σχολείο και χωρίς κάματο η προσπάθεια έπαιζα τραγούδια και τραγουδούσα με απίστευτη ευκολία.

Θυμάμαι πως σε ένα πάρτι ο Σταμάτης Σπανουδάκης μου έμαθε τρία ακόρντα και μετά από αυτό η μουσική μπήκε για καλά στη ζωή μου.

Το θέατρο άρχισε στην προτελευταία τάξη του γυμνασίου όταν ο μεγάλος πνευματικός άνθρωπος Τάσος Λυγνάδης ενέπνευσε πολλούς από τους μαθητές του και μας έκανε να αγαπήσουμε το θέατρο.

Έτσι ενώθηκαν οι τρείς τέχνες και το πάθος μου γιαυτές μου έδειξαν την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσω.

Η οικογένειά σας ενθάρρυνε να ακολουθήσετε αυτό που αγαπούσατε;

Παρόλο που η οικογένειά μου ήταν συντηρητική η φλέβα και τα ταλέντα της καλλιτεχνίας ήταν κληρονομικά και με ενεθάρρυναν, σε ότι πίστεψα πως ήταν σκοπός ζωής. Ιδιαίτερα μαθήματα μπαλέτου και κιθάρας, σπουδές στην Αμερική και ότι χρειαζόταν για να ανοίξουν οι ορίζοντες ενός παιδιού και να βρει τις δυνατότητες του.

Όλοι θυμόμαστε την αδικία στη Eurovision που δεν κερδίσατε με το υπέροχο τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου «Μάθημα Σολφέζ». Μιλήστε μας λίγο γι αυτή την εμπειρία σας.

Η εποχή αυτή έχει πια περάσει αλλά το τραγούδι και ο Γιώργος Χατζηνάσιος βγήκαν νικητές. Το τραγούδι πέρασε στην αθανασία. Τα άλλα τραγούδια που μας πέρασαν όχι όλα.

Είστε πολύ καλή τραγουδίστρια αλλά και εξαιρετική ηθοποιός. Σας έχουμε δει σε δημοφιλή μιούζικαλ αλλά και φέτος και σ ένα δύσκολο ρόλο στα «Οργισμένα Νιάτα» στο Studio Κυψέλη. Τραγούδι ή ηθοποιία λοιπόν;

Πώς να ξεχωρίσει κανείς την αγάπη και να την διαμελίσει σε κομμάτια; Δεν μπορούμε να κόψουμε τον εαυτό μας σε κομμάτια.

Όλα είναι θέμα αγάπης. Μπορούμε να πούμε πως το τραγούδι και το μιούζικαλ είναι ένα είδος που το κατέχω αλλά η ηθοποιία και οι ρόλοι με το βάθος και την συναισθηματική εμπειρία που προσφέρουν είναι μια αγάπη πέρα από την αγάπη.

Ένας ψυχικός χώρος που μέσα σε αυτόν θα ήθελα να υπάρξω και το συναίσθημα που τόσο έντονα βιώνω σε κάθε ρόλο να το κάνω τέχνη πραγματική.

Κάποιος ρόλος που θέλετε να ερμηνεύσετε;

Οι ρόλοι στη δική μου τη ζωή έρχονται και με διαλέγουν. Δεν ψάχνω ποτέ κάτι που θα ήταν εντυπωσιακό η θα ικανοποιούσε ναρκισσιστικά ένστικτα ακόμα και αν θα μπορούσα μέσα από το ρόλο να εντυπωσιάσω.

Οι ρόλοι για μένα είναι θεραπεία και τους διαλέγω όταν ξέρω πως θα με ταξιδέψουν σε ψυχικούς χώρους που τους φοβάμαι ή που μου χρειάζονται για να εξελιχθώ.

Επίσης πρέπει να προσφέρουν ανάλογη λεπτότητα και στους θεατές ώστε να βιώσουν και να μετουσιώσουν κάτι από τον εαυτό τους μέσα από το έργο που βλέπουν. Ένας ρόλος δεν πρέπει ποτέ να είναι μια εγωιστική υπόθεση.

Στη ζωή, χάσατε αρκετά νωρίς τον σύζυγό σας. Με ένα μικρό παιδί πόσο δύσκολο ήταν να προχωρήσετε;

Η τεράστια δυσκολία ήταν να βλέπω ένα υπέροχο παιδί που τα είχε όλα να μεγαλώνει χωρίς μια πατρική φιγούρα. Ο πόνος ατέλειωτος. Όσο και να έγινα πατέρας και μητέρα το κενό δεν αναπληρώνεται και το τραύμα μένει.

Τι συμβουλεύετε το γιο σας;

Έχω αποφασίσει πως οι συμβουλές δεν ωφελούν. Μόνο το παράδειγμα μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά και όχι αμέσως. Ίσως όταν περάσει η εφηβεία και οι τρομακτικές άμυνες που αποκτούν τα παιδιά να θυμηθούν το modus vivendi των γονέων τους. Την εργατικότητα τους, την συνεχή επιμονή τους στη ζωή παρ’ όλες τις συμφορές, την προσφορά τους στους άλλους, την ευγένεια, και την τιμιότητα. Ας είναι αυτά τα δώρα που αφήνουμε στα παιδιά μας.

Ένα περιστατικό που θυμάστε έντονα από την καριέρα σας;

Ένα παιδί σε μια αναπηρική καρέκλα που βγαίνοντας από μία παράσταση της Μαίρη Πόππινς που έπαιζα και σκηνοθετούσα είπε: «Μετά από αυτό που είδα τι άλλο να ζητήσω από το Θεό!» Υπάρχει μεγαλύτερο μάθημα από αυτό;

Ένα απραγματοποίητο όνειρό σας;

Να ολοκληρωθώ σαν άνθρωπος. ‘Όταν αυτό το δώρο μου δοθεί όλα τα άλλα όνειρα, τα γήινα, θα γίνουν πραγματικότητα εύκολα και αβίαστα.

Πως βιώνετε την κρίση στη χώρα μας και τι θα θέλατε να πείτε στους πολιτικούς μας;

Να πάψουν να βλέπουν την φιλοδοξία τους στην πολιτική και να ασχοληθούν με το καλό της χώρας. Να από-ταυτιστούν από την δύναμη της εξουσίας και να υπηρετούν μόνο την αλήθεια. Να κοιτάζουν τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις τους και να πράττουν με σύνεση και αρετή. Ουτοπικό; Ίσως!

Έχετε να πείτε κάτι στους νέους που εποχή μας δεν τους ευνοεί καθόλου;

Θα ήθελα να είχα πει κάτι στους γονείς τους αλλά είναι αργά πια.

Η Μαριάννα πως είναι σαν μητέρα, αυστηρή, φιλική, τρυφερή;

Ήταν υπερπροστατευτική δυστυχώς μέχρι κάποια στιγμή αλλά συγχρόνως και τα τρία που αναφέρατε. Μακάρι να είχαμε την συνταγή για τα τέλεια παιδιά. Κάνουμε ότι ξέρουμε και μπορούμε. Νομίζω πως οι σπουδές μου στην ψυχολογία βοήθησαν πολύ στην ανατροφή του γιού μου.

Πότε εμπνέεστε, όταν είστε λυπημένη ή χαρούμενη;

Όταν ήμουν έφηβη η έμπνευση ερχόταν κυρίως από την λύπη. Τώρα έρχεται από τη μετουσίωση και των δύο αυτών συναισθημάτων.

Κάποιο απραγματοποίητο όνειρό σας;

Καθώς εξελίσσομαι αλλάζουν και τα όνειρα.

Χόμπι έχετε;

Την Ψυχολογία και τα μαγικά της.

Πιστεύετε στην τύχη, το ταλέντο ή τη σκληρή δουλειά;

Και στα τρία. Προκαλούμε την τύχη μας με το ταλέντο μας και την σκληρή δουλειά και κυρίως με την επιμονή.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Ας πούμε ότι έχω ένα στόχο και δουλεύω σκληρά για να δημιουργήσω τις κατάλληλες συνθήκες για να συναντηθώ με τις ευκαιρίες, εσωτερικά και εξωτερικά…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here