«Θερμό» διπλωματικό επεισόδιο στην Κύπρο για τις Ρωσικές βάσεις που δίνει η Λευκωσία!

0
237

«Θερμό» επεισόδιο σε διπλωματικό επίπεδο είχαν Κύπρος και Βρετανία, όταν η δεύτερη φερόμενη ως γνήσια αποικιοκρατική δύναμη αρνήθηκε εμμέσως πλην σαφώς το δικαίωμα στην Κύπρο να παραχωρήσει στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Ρωσία στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η παραχώρηση ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στην Μεγαλόνησο.

Έφτασε στο σημείο ο Βρετανός «Ύπατος Αρμοστής», αξίωμα που έχει μείνει από την εποχή που η Κύπρος ήταν αποικία της πάλαι ποτέ «Μεγάλης Βρετανίας» (ο τίτλος καταργήθηκε όταν η Βρετανία μπήκε στην ΕΕ κατ’ απαίτηση του Γάλλου προέδρου Σαρλ Ντε Γκολ και αντικαταστάθηκε από τον τίτλο «Ηνωμένο Βασίλειο»), να προβεί σε σειρά προειδοποιήσεων (!) προς την Λευκωσία σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» της Κύπρου.

Η τοποθέτησή του είχε τα αντίθετα αποτελέσματα και ο πρόεδρος της Κύπρoυ Ν. Αναστασιάδης όχι απλώς διακήρυξε το δικαίωμα της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους να συνάπτει διακρατικές συμφωνίες, αλλά επιβεβαίωσε ότι όντως έχει συμφωνηθεί με την Ρωσία η παροχή διευκολύνσεων.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αντέδρασε στις προειδοποιήσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή αναφέροντας ότι «Καλό θα ήταν ο κ. Τοντ να αποφεύγει την χρήση αβάσιμων λέξεων. Υφίσταται ήδη μια αμυντική συμφωνία (Κύπρου-Ρωσίας), η οποία πρόκειται να ανανεωθεί ως έχει.

Παράλληλα, θα υπάρξουν κάποιες επιπλέον παροχές διευκολύνσεων, στο πλαίσιο όμως των καθιερωμένων διευκολύνσεων που παρέχουμε και σε άλλες τρίτες χώρες, όπως π.χ. με την Γαλλία και την Γερμανία. «Κύπρος και Ρωσία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις και αυτό δεν υπόκειται σε αλλαγές».

Και μάλιστα τονίστηκε στον «Ύπατο Αρμοστή» ότι «Οι παρατηρήσεις του εκλαμβάνονται από την κυπριακή Προεδρία ως ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα ενός κυρίαρχου κράτους»!

Γιατί αυτή η αλλαγή της στάσης του Ν. Αναστασιάδη έναντι της Βρετανίας, αλλά και άλλων χωρών της ΕΕ; Αισθάνεται μάλλον προδομένος!

Πριν από δύο χρόνια, «τα έδωσε» όλα στην ΕΕ και στην Γερμανία, χάλασε τις σχέσεις του με την Ρωσία και το αποτέλεσμα ήταν να εισπράξει πριν δύο εβδομάδες μια έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με δυσμενείς αναφορές για την Κυπριακή δημοκρατία, κάτι που θεωρεί ότι οφείλεται σε βρετανική και αμερικανική παρέμβαση για να πιεστεί η Κύπρος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του τότε ο Κύπριος Πρόεδρος είχε πει χαρακτηριστικά ότι «Οι φίλοι και σύμμαχοί του τον εξαπάτησαν».

Τώρα οι Βρετανοί και σίγουρα υπογείως και οι Αμερικανοί θέτουν θέμα παραχώρηση χρήσης στις ρωσικές δυνάμεις της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» η οποία είχε κατασκευασθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 από κοινού από την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, για εξυπηρέτηση ελληνικών αεροσκαφών που θα μεταστάθμευαν στην Μεγαλόνησο στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου.

Μια αεροπορική βάση της Ρωσίας στην περιοχή αποτελεί κρίσιμη εξέλιξη για τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή.

Έστω χωρίς μαχητικά (αν και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης θα από-προσγειώνονται και μαχητικά, ακόμα και με αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού ή μεταγωγικά, ενίοτε και αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης, η βάση θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα υποστήριξης του ρωσικού Στόλου Μεσογείου, ενώ και οι ρωσικές δυνάμεις στην Συρία αποκτούν «στρατηγικό βάθος».

Την βάση την έχουν χρησιμοποιήσει εκ περιτροπής η Γαλλία, για τον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους», όσο και το Ισραήλ σε κοινές ασκήσεις που διεξήγαγε με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Ήδη αναβαθμίστηκε σε νομοθετικό επίπεδο η προηγούμενη αμυντική συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου και η κυπριακή Βουλή ενέκρινε το προσχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπεται η χρήση της αεροπορικής βάσης από ρωσικά αεροσκάφη.

Στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, που χρονικά τοποθετείται από τις 24 ως τις 27 Φεβρουαρίου, η ατζέντα θα είναι μεγάλη, ενώ αναμένονται να υπογραφούν δέκα τουλάχιστον διακρατικές συμφωνίες.

Η παρουσία τριών υπουργών και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην αποστολή που θα συνοδεύει τον Πρόεδρο επιβεβαιώνει τη σημασία της επίσκεψης.

Στη Μόσχα θα μεταβούν με τον Πρόεδρο οι υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, Εμπορίου και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως πληροφορούμαστε, πέραν του Κυπριακού, που όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα είναι στην κορυφή της ημερησίας διάταξης, θα συζητηθούν θέματα άμυνας με την υπογραφή επικαιροποιημένου μνημονίου συνεργασίας (αναβάθμιση διευκολύνσεων), τουρισμού (στόχος να μην σταματήσει το ρωσικό τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο), θέματα ενέργειας και οικονομικά.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here