Θύελλα στην Αυστραλία για την «Ημέρα πένθους» λόγω Ελισάβετ: Διαδηλώσεις για κατάργηση της Μοναρχίας με σύνθημα «To Στέμμα έχει αίμα».

0
187

Η Αυστραλία κήρυξε Εθνικό πένθος για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας την Πέμπτη, όμως οι Αυτόχθονες Αυστραλοί  (που γεννήθηκαν και κατοικούν στον ίδιο τόπο με τους προγόνους τους) μάλλον δεν ενθουσιάστηκαν με την αναγγελία και διαδήλωσαν ενάντια στον μονάρχη και τον αντίκτυπο του Βρετανικού αποικισμού.

Έτσι, την ώρα που σε επίσημη τελετή στην Καμπέρα, ο Πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε εξήρε την αφοσίωση και την υπηρεσία της Ελισάβετ, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε όλη τη χώρα ζητώντας την «Κατάργηση της Μοναρχίας».

Για πολλούς Αυστραλούς, η Βασίλισσα ήταν σύμβολο σταθερότητας και αφοσίωσης, αλλά για τους Αυτόχθονες Αυστραλούς αντιπροσώπευε έναν βάναυσο αποικιοκρατισμό που έκλεψε τη γη τους από το 1788 και μετά.

Εκατοντάδες αντιμοναρχικοί εκδήλωσαν τις απόψεις τους στους δρόμους του Μπρίσμπεϊν, του Σύδνεϋ, της Μελβούρνης και της Καμπέρας.

«Το Στέμμα έχει αίμα στα χέρια του»…είπε ένας διαδηλωτής. «Οι άνθρωποί μας εξακολουθούν να πεθαίνουν σε αυτή τη χώρα κάθε μέρα!»

Οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες της Αυστραλίας και της Βρετανίας και φώναξαν συνθήματα «κατά του ρατσιστικού αποικιακού ιμπεριαλισμού».

«Δεν έχουμε αργία για το πένθος μας, αλλά όρισαν αργία για τη βασίλισσα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει περισσότερα για το τι συμβαίνει στις κοινότητες των Αβορίγινων»…είπε ένας διαδηλωτής.

Ο γενικός κυβερνήτης David Hurley, επίσημος εκπρόσωπος του Βρετανού μονάρχη στην Αυστραλία, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα δηλώνοντας ότι αναγνωρίζει τον πόνο και την αγωνία που νιώθουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί, πλην όμως με την εξής διατύπωση:

«Κατά την εξέταση του ενωτικού ρόλου που έπαιξε η Αυτού Μεγαλειότητα, αναγνωρίζω ότι ο θάνατός της έχει προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις σε μέλη της την κοινότητάς μας. Έχω επίγνωση και σέβομαι ότι η ανταπόκριση πολλών Αυστραλών των Πρώτων Εθνών διαμορφώνεται από την αποικιακή ιστορία μας και το ευρύτερο ταξίδι συμφιλίωσης. Αυτό είναι ένα ταξίδι που πρέπει να ολοκληρώσουμε ως έθνος»…είπε.

Πολλοί ήταν πάντως οι Αυστραλοί που θέλησαν να τιμήσουν τη μακρόχρονη υπηρεσία της Ελισάβετ ως αρχηγού κράτους σε εκδηλώσεις, μεγάλες και μικρές, σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας σε μια Εθνική τελετή πένθους στην Καμπέρα, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε επαίνεσε την αφοσίωση της Ελισάβετ.

«Αυτή η Εθνική ημέρα πένθους χαιρετίζει έναν κυρίαρχο που υπηρέτησε ολόκληρο το έθνος μας και προσπάθησε να το μάθει επίσης. Είναι σωστό οι σημερινές εκδηλώσεις μνήμης στην εθνική μας πρωτεύουσα να αντικατοπτρίζονται σε κοινότητες σε όλη τη χώρα μας, καθώς οι Αυστραλοί εκφράζουν τη δική τους στοργή και σεβασμό και γιορτάζουν το ρόλο της Βασίλισσας στις δικές τους ιστορίες»…είπε.

Ο Albanese απέκλεισε τη διεξαγωγή άλλου δημοψηφίσματος για να γίνει η Αυστραλία Δημοκρατία τουλάχιστον μέχρι το 2025, προτιμώντας αντί αυτού να επικεντρωθεί στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ιθαγενών στο Σύνταγμα.

Η Αυστραλία απέρριψε τη διακοπή των συνταγματικών δεσμών της με τη Βρετανική Μοναρχία σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το 1999.

Πηγή voanews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here