Ιδού τα στοιχεία που εκθέτουν τον Βενιζέλο για το (οδυνηρό) PSI.

0
418

Οι φαιδροί ισχυρισμοί του πρώην Υπουργού Οικονομικών ότι «κουρεύτηκαν» 140 δισ., που όμως δεν φαίνονται στα δελτία του χρέους που παραμένει στα 360 δισ.! Η καταστροφή των μικρό-ομολογιούχων και ο νέος Υπερδανεισμός.

Απεγνωσμένες είναι το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες του Ευάγγελου Βενιζέλου να δικαιωθεί για τα «εγκλήματα» που έπραξε ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του (δοτού πρωθυπουργού) Παπαδήμου.

Σε κάθε ευκαιρία, μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις του και με εφαλτήριο τη σημερινή χαώδη κατάσταση στην οικονομία, ο άνθρωπος που κατέστρεψε χιλιάδες Ελληνικά νοικοκυριά και διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία με το περιβόητο PSI ζητάει και τα ρέστα. Τα στοιχεία τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα και αποδεικνύουν τα ψέματα με τα οποία επιχείρησε και συνεχίζει να επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Όπως, για παράδειγμα, ο ισχυρισμός ότι «κουρεύτηκαν» 140 δισεκατομμύρια δεν φαίνεται στα ονομαστικά δελτία χρέους. Αφού επιμένει ότι έκοψε 140 δισ., θα έπρεπε το υπουργείο Οικονομικών από τα 360 δισ. που ήταν το χρέος να αφαιρέσει τα 140 και να απομείνουν 220. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε ποτέ.

Σε αριθμητικά μεγέθη, στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 υπήρξε απομείωση μετοχών περίπου 25 δισεκατομμυρίων, δηλαδή οι πολίτες έχασαν πάνω από 80% από την αξία των μετοχών τους.

Οι ιδιώτες

Όσον αφορά τα δάνεια που πήρε η χώρα μας το 2009, το δημόσιο χρέος ήταν τότε 298 δισ. ευρώ και παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στα 324 δισ. ευρώ. Το 2009, εξάλλου, τα ομόλογα ελληνικού δικαίου ήταν 265 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, τον Δεκέμβριο του 2014 είχαν μείνει 66 δισ. ευρώ, δηλαδή «έφυγαν» 199 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, ο δανεισμός από 54 δισεκατομμύρια το 2009 έφτασε στα 218 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να διαγραφούν τα 199 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δανείστηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής

Σταθερότητας (EFSF) 30 δισ. ευρώ για την αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων του EFSF, τα οποία δόθηκαν στους ιδιώτες που κατείχαν Ελληνικά ομόλογα, άλλα 50 δισ. ευρώ για να ανά-κεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από το «κούρεμα» των ομολόγων που κατείχαν, τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας επιβαρύνθηκαν με ζημιές 12 δισ. ευρώ εξαιτίας του «κουρέματος» των ομολόγων που διέθεταν στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ άλλα 5 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την καταβολή δεδουλευμένων τόκων παλαιότερων ομολόγων, που ανταλλάχθηκαν με νέα στο πλαίσιο του PSI.

Συνολικά, δηλαδή, η διαγραφή του 2012 στοίχισε 97 δισ. ευρώ. Επιπλέον, με το «κούρεμα» του 2012 συντελέστηκε μια σημαντική αλλαγή στα χαρακτηριστικά του Ελληνικού χρέους που παρέμεινε στα χέρια ιδιωτών: Το χρέος αυτό διέπεται πλέον από το αγγλικό δίκαιο, γεγονός που σημαίνει πως νέο «κούρεμα» πρακτικά είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Άλλη μια τρανή απόδειξη ότι το πολυδιαφημισμένο «κούρεμα» του 2012 στα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν ιδιώτες (PSI) ήταν πλήρως αποτυχημένο αποτελεί η κατηγορηματική παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται επιπλέον ρύθμιση. Επομένως, η προηγούμενη ήταν ανεπιτυχής.

Το χειρότερο, όμως, για τους Έλληνες πολίτες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ανυποψίαστους μικρό-ομολογιούχους που είχαν εμπιστευτεί το Ελληνικό Δημόσιο και βρέθηκαν να χάνουν το 53,5% των οικονομιών τους είναι πως η θυσία τους έπεσε στο κενό. Γι’ αυτό και τώρα η λύση στο μείζον πρόβλημα του Ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι δραστική και να μην κινείται στην αποτυχημένη λογική του 2012.

Με όλα αυτά τα…επιτεύγματα του Ευάγγελου Βενιζέλου και των συντρόφων του, τελικά καταστράφηκε η χώρα. Προέκυψαν 80 δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινα» δάνεια, πάνω από 1.500.000 άνεργοι και επήλθε συνολική φτωχοποίηση των Ελλήνων.

Αν πράγματι ήταν σωτήριο το PSI του Βενιζέλου, θα είχε φανεί φως στο τούνελ. Αντιθέτως, όμως, τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα χειροτέρευσαν και η ύφεση έγινε βαθύτερη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here