«Κίνημα Δεν Πληρώνω» ενάντια στις νέες συμβάσεις των οδικών αξόνων και στα νέα διόδια.

0
232

Τέσσερα χρόνια τώρα, το «Κίνημα Δεν Πληρώνω» πρωτοστατεί σε έναν αγώνα αντίστασης δίχως προηγούμενο, ενάντια στο ξεπούλημα των εθνικών μας δρόμων και στα κατεστημένα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων μεγαλοεργολάβων που τους εκμεταλλεύονται.

Οι μεγαλοεργολάβοι, χέρι-χέρι με το εκάστοτε πολιτικό τους προσωπικό (Σουφλιά, Ρέππα, Βορίδη, Χρυσοχοΐδη κ.α.) κόβουν και ράβουν το νομοθετικό πλαίσιο και κάνουν λάστιχο τις συμβάσεις παραχώρησης, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των υπερκερδών τους και την καταστολή του «Kινήματος Δεν Πληρώνω».

Το «Κίνημα Δεν Πληρώνω» επαληθεύτηκε πλήρως σε όλες τις προβλέψεις του. Δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε όλοι εμείς.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις, το βάρος της χρηματοδότησης των έργων και του επενδυτικού ρίσκου βάρυνε σχεδόν αποκλειστικά το λαό (μέσω φορολογίας, διοδίων και εγγυήσεων).

Οι μεγαλοεργολάβοι, λειτουργώντας ως τζάμπα επιχειρηματίες, συνέβαλαν μόνο κατ’ ελάχιστον στη χρηματοδότηση των έργων, ενώ από την άλλη δεν ανέλαβαν κανέναν επενδυτικό κίνδυνο, καθώς τα ελάχιστα χρήματα που έβαζαν από τις τσέπες τους ήταν εγγυημένα από το Δημόσιο. Με τις νέες συμβάσεις τα φαινόμενα αυτά εντείνονται.

Στο μόνο πράγμα που οι μεγαλοεργολάβοι ήταν απόλυτα συνεπείς είναι στην είσπραξη των διοδίων. Το «καθήκον» τους αυτό δεν το αμελούσαν ποτέ. Τί και εάν τα έργα στους οδικούς άξονες έχουν σταματήσει από το 2010 με αποκλειστική τους ευθύνη;

Αυτοί εισέπρατταν κανονικά διόδια την ίδια ώρα που το δημόσιο, όχι μόνον δεν αποζημιωνόταν γι’ αυτή την αντισυμβατική τους συμπεριφορά ως όφειλε, αλλά τους δώριζε και από πάνω εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα του χειμαζόμενου ελληνικού λαού.

Πάνω από 3 δις έχουν τσεπώσει οι μεγαλοεργολάβοι, εθνικοί και πολυεθνικοί, μέχρι τώρα από διόδια και επιχορηγήσεις για δρόμους που ΘΑ γίνουν. Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόκειται να πάρουν άλλα 2.2 δις από τον ΕΣΠΑ (δηλ. από όλους εμάς) σαν δωράκι για την επανεκκίνηση των έργων!

Την ίδια στιγμή που ο λαός πεθαίνει χωρίς δουλειά, υγεία, ρεύμα, από τα μαγκάλια του θανάτου και από δρόμους καρμανιόλες σαν την Κορίνθου-Πατρών.

Αν λοιπόν οι παλιές συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων στους μεγαλοεργολάβους, μπορούν να χαρακτηριστούν με επιείκεια ως «λεόντειες» κατά του ελληνικού Δημοσίου, οι νέες συμβάσεις είναι πραγματικά σκανδαλώδεις.

Σε αυτές προβλέπεται νέα χρηματοδοτική ενίσχυση των μεγαλοεργολάβων από τον ελληνικό λαό, κατακόρυφη αύξηση των ήδη πανάκριβων διοδίων (έως και 60%) και τοποθέτηση νέων σταθμών διοδίων ακόμη και εντός του αστικού ιστού στις αρχές του 2014 (Βαρυμπόμπη, Αγ. Στέφανος, Βαθύ κ.α.).

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ότι θα προκύψει με την επανεκκίνηση των έργων αποτελεί ανάπτυξη μόνο για τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων. 

Οι νέες πολυδιαφημισμένες θέσεις εργασίας θα είναι με όρους σκλαβιάς και πλήρους ελαστικότητας και εκμετάλλευσης. Τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών θα καταστρατηγηθούν βάναυσα καθώς ολόκληρα χωριά και πόλεις θα αποκλειστούν.

Το «Κίνημα Δεν Πληρώνω», ως η πρωτοπόρα οργανωμένη δύναμη στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των εθνικών μας δρόμων δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Παρά τη βιομηχανία διώξεων σε βάρος του, πρόκειται να εντείνει τον αγώνα του ενάντια στα νέα, ακόμη πιο προκλητικά σχέδια κυβέρνησης και μεγαλοεργολάβων και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του λαού στην ελεύθερη μετακίνηση.

Αναγκαία προϋπόθεση η συμμετοχή όλων μας στο συλλογικό αγώνα για να πάρουμε πίσω τους εθνικούς μας δρόμους.

Ο αγώνας μας θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here