Καβγάς για τον…..λογαριασμό!

0
262

«Η κυβέρνηση είναι εχθρική στις επενδύσεις και οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη». Το συγκεκριμένο «έργο» παίχτηκε για ακόμα μια εβδομάδα, μονοπωλώντας τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και τις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πλοκή γνωστή και αναμενόμενη: Όπως και στην περίπτωση της Eldorado Gold, έκαναν πρώτα την εμφάνισή τους τις προηγούμενες εβδομάδες μια σειρά από προσεκτικά δημοσιεύματα που στοχοποιούσαν κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, κατηγορώντας τους για καθυστερήσεις.

Τη σκυτάλη πήρε η Ν.Δ., που καταλόγισε στην κυβέρνηση απροθυμία και ζητούσε – ως συνήθως – παραιτήσεις. Την Τρίτη συνεδριάζει εκ νέου το ΚΑΣ για το θέμα και θα στηθεί νέο «σκηνικό αγωνίας». Τι ισχύει όμως πραγματικά στο Ελληνικό;

■Πρώτα πρώτα, καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει. Βρισκόμαστε στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους έχει τεθεί από την κυβέρνηση ο στόχος να εγκριθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και εντός του 2018 να ξεκινήσουν έργα. Χρόνος, κοινώς, υπάρχει.

■Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) είναι το αρμόδιο να κρίνει εάν ένας χώρος έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον (σύμφωνα με τον νόμο 3028 του 2002, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου). Ο ρόλος του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτικός, ωστόσο για κάθε κυβέρνηση (πόσο μάλλον για τη συγκεκριμένη) το να αγνοήσει την άποψη του Συμβουλίου αποτελεί χονδροειδή κίνηση.

■Η συζήτηση στο ΚΑΣ δεν αφορά ολόκληρη την έκταση του Ελληνικού. Ούτε η οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου ισοδυναμεί με «φρένο» της επένδυσης και των σχετικών έργων. Οπως έχει συμβεί σε ολόκληρες περιοχές της επικράτειας που έχουν χαρακτηριστεί έτσι, κατά τη διάρκεια έργων απαιτείται αυξημένη φροντίδα για να μην καταστραφούν ή να μην «παραχωθούν» αρχαιολογικά ευρήματα.

Επίσης δεν επηρεάζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, απλά οι ιδιώτες πρέπει να λάβουν μια ακόμα άδεια, αυτή τη φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν απαγορεύεται με άλλα λόγια το εκάστοτε έργο, απλά πρέπει να υπάρχει προσοχή στην εκτέλεσή του. Χαρακτηριστική περίπτωση η κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη, όπου τα έργα προχώρησαν γρήγορα και με αυξημένη φροντίδα για τα αρχαία, αλλά και η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ.

■ Η Ελλάδα έχει δύο βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα: τον φυσικό της πλούτο και την πολιτιστική της κληρονομιά. Όσον αφορά το δεύτερο, τίθεται εκ των πραγμάτων ένα βασικό ερώτημα: Επιθυμούμε μια επένδυση που να μη λαμβάνει υπόψη την αρχαία κληρονομιά;

Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Εξάλλου, εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση θυσιάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα προς όφελος των επενδυτών, τότε ανοίγει κερκόπορτα για να ανατραπεί η μέχρι σήμερα πολιτική της ελληνικής πολιτείας.

■Ποιος είναι ο λόγος που οι επενδυτές φέρονται δυσαρεστημένοι από τις υποτιθέμενες καθυστερήσεις; Πριν απαντήσουμε, πρέπει να επισημάνουμε ότι η Lamda Development δεν έχει «βγει μπροστά» όλες αυτές τις μέρες. Το έργο αυτό το έχουν αναλάβει η Ν.Δ. και μέσα ενημέρωσης. Στην ουσία του ζητήματος, φαίνεται πως η επενδύτρια εταιρεία κάτι προσπαθεί να αποφύγει.

■ Στην περίπτωση που βρεθούν στο μέλλον αρχαία στο Ελληνικό, το κόστος για τις ανασκαφές αναλαμβάνει παγίως ο επενδυτής/ιδιώτης. Αυτό προβλέπεται και στο «μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης» (υπογράφηκε στις 24 Αυγούστου 2017) μεταξύ του υπουργείο Πολιτισμού και της «Ελληνικό Α.Ε.». Εδώ υπάρχει ένα «γκρίζο σημείο»:

Το μνημόνιο δεν έχει υπογραφεί με τη Lamda και αρκετοί αναρωτιούνται μήπως η εταιρεία προσπαθεί να «πετάξει» από πάνω της αυτό το κόστος, είτε μεταφέρνοντάς το στους αγοραστές των τεμαχίων είτε επιζητώντας να μεταφερθεί κατά πρωτοφανή τρόπο στο Δημόσιο.

■ Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι φήμες που φέρουν τη Lamda να αδυνατεί να υλοποιήσει την επένδυση λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από κεφαλαιούχους του εξωτερικού.

Το σενάριο αυτό φέρει την εταιρεία να επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με το Δημόσιο ώστε να αποκομίσει οφέλη!! Γι’ αυτό επιζητεί να αναλάβει μια άλλη κυβέρνηση. Μια σύγκρουση με τους δανειστές – κάποιοι θεωρούν – θα επισπεύσει μια επιθυμητή κυβερνητική αλλαγή…

Οι δύο πληγές της Ελλάδας

«Πριν από 25 χρόνια είχα πει, εδώ, από την ίδια θέση ως υπουργός Συντονισμού, ότι η Ελλάς έχει δύο πληγές: Τη Δασική Υπηρεσία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δυστυχώς και μετά από 25 χρόνια πρέπει να ξαναπώ το ίδιο. Πρέπει να απελευθερωθεί η ελληνική γη όσο μπορούμε γρηγορότερα, γιατί αποτελεί τον μοχλό της ανάπτυξης». Αυτά είχε δηλώσει στις 14.01.2005 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με αφορμή τις εύλογες αντιρρήσεις των δύο υπηρεσιών απέναντι σε κατάφωρες παραβιάσεις παντός τύπου. 

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να επαναλάβει τα όσα είπε στη ΔΕΘ και ταυτίζονται με τις απόψεις του πατρός του.

Επικεντρώνει μόνο στον λαϊκισμό περί κινδύνου να χαθούν θέσεις εργασίας και να αθετηθούν οι συμφωνίες λόγω των «αριστερών εμμονών» και της «κυβερνητικής διγλωσσίας».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τουλάχιστον πάντα την ευθύτητα να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. 

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here