Κακή αρχή για την Αυτοδιοίκηση…..

0
481

Δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. την 9η Ιουλίου η Απόφαση του νέου Πρωθυπουργού που καθορίζει τη σειρά τάξης των Υπουργείων.

Το μέχρι προχθές πρώτο τη τάξει Υπουργείο Εσωτερικών υποβαθμίστηκε ραγδαία από την πρώτη στη δωδέκατη(!) θέση μεταξύ των δεκαεπτά Υπουργείων.

Υπενθυμίζεται ότι η σειρά τάξης των Υπουργείων δεν είναι ζήτημα μόνο τυπικό, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό πολιτικά, καθώς συμβολίζει πάντοτε την προτεραιότητα και αξία που δίνει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός στα πεδία δημόσιων πολιτικών που θα υπηρετήσει η Κυβέρνησή του.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι διαχρονικά το Υπουργείο της Αυτοδιοίκησης (ή πιο οικεία, όπως πολλοί αυτό-διοικητικοί το αποκαλούσαν έως και το 2014, “το σπίτι της Αυτοδιοίκησης”).

Μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες επιμέρους αρμοδιότητες εξέχουσας σημασίας, όπως ενδεικτικά οι εκλογικές, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των Υπηρεσιών του έχει ως αντικείμενο την Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση,  με τα στελέχη του να παλεύουν καθημερινά σε συνεργασία με τους Αιρετούς και τους εργαζομένους Δήμων, Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Στη νέα πρωτεραιοποίηση των Υπουργείων λοιπόν, μόνο έκπληξη και πλήθος ερωτημάτων προκαλεί το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση και η Αποκέντρωση βρίσκονται τόσο χαμηλά στην ιεράρχηση, με την ψηφιακή διακυβέρνηση μάλιστα να κατατάσσεται ακόμα πιο κάτω, στη 13η θέση.

“Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός” λέει ο σοφός λαός.

Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε πως η λαϊκή ρήση δεν θα επαληθευτεί και τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που θα ακολουθήσουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποδειχθούν αντιστρόφως ανάλογα του ραγδαίου αρχικού υποβιβασμού της.

Ειδικότερα, οι κυβερνητικές προτεραιότητες ιεραρχήθηκαν στην αριθμ. Υ1 Απόφαση του Πρωθυπουργού (Φ.Ε.Κ. Β’ 2901/9.7.2019)  ως εξής:

1) Υπουργείο Οικονομικών,

2) Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

3) Υπουργείο Εξωτερικών,

4) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

5) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

6) Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

7) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

8) Υπουργείο Υγείας,

9) Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

10) Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,

11) Υπουργείο Δικαιοσύνης,

12) Υπουργείο Εσωτερικών,

13) Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

14) Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,

15) Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

16) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

17) Υπουργείο Τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here