Κανένας Οίκος Αξιολόγησης δεν αναθμίζει την Ελλάδα από τότε που ανέλαβε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

0
815

Η τελευταία αναβάθμιση ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, τον Μάρτιο, μετά ακολούθησαν οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις κι έκτοτε τα πράγματα έχουν παγώσει.

Για πολλοστή φορά η Moody’s ανέβαλε την Παρασκευή την προγραμματισμένη ανακοίνωση για την πιστοληπτική αξιολόγηση του δημόσιου χρέους.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «capital.gr», δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οίκος αναβάλλει τη σχετική ανακοίνωση και από αυτή την άποψη η «μη ανακοίνωση» δεν αποτελεί…γεγονός η αιτία «ανησυχίας».

Με τον ίδιο «αναπάντεχο» τρόπο άλλωστε η Moody’s είχε προχωρήσει σε απρόσμενη διπλή αναβάθμιση τον περασμένο Μάρτιο. Η «αιτία» αυτής της παρέκκλισης από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έχουν δοθεί για την Ελλάδα από στελέχη του Οίκου έχουν να κάνουν κυρίως με την αναμονή σημαντικών για την αξιολόγηση εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Ανάλογη εξήγηση άλλωστε έδωσε σχετικά πρόσφατα στέλεχος της Fitch της οποίας η ανακοίνωση ενώ ήταν εξαιρετικά θετική για την πορεία της οικονομίας είχε αποφύγει να προχωρήσει σε συγκεκριμένη αναβάθμιση περιορίζοντας την αλλαγή στην αξιολόγησή της μόνο στη βελτίωση του Outlook.

Από πλευράς Moody’s οι πληροφορίες του «capital.gr»  αναφέρουν ότι ο Οίκος Αξιολόγησης αναμένει δυο κυρίως στοιχεία πριν προχωρήσει στην εκ νέου αξιολόγηση.

Αυτά είναι η κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2020 και η προώθηση του σχεδίου συστημικής αντιμετώπισης του προβλήματος των NPLs και NPEs για το τραπεζικό σύστημα.

Με δεδομένο ότι και για τα δυο αυτά ζητήματα θα υπάρξουν προγραμματισμένες εξελίξεις μέσα στον Σεπτέμβριο, η νέα αξιολόγηση της Moody’s αναμένεται εκτός απροόπτου να ακολουθήσει αργότερα μέσα στο Φθινόπωρο.

Τα δυο αυτά στοιχεία αποτελούν βασικά κριτήρια για την πορεία της οικονομίας στο σύνολό της καθώς ο μεν Προϋπολογισμός θα αποτυπώνει την πρόθεση-δέσμευση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα και η προώθηση λύσης με βάση το «ιταλικό» μοντέλο για μεταβίβαση και τιτλοποίηση μεγάλου όγκου NPEs μέσα στο 2019 αποτελεί το πρώτο βήμα «συστημικής»  λύσης με στόχο την επίσπευση της μείωσης του ποσοστού κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών στη διετία 2019-2020.

Και τα δυο ζήτημα κρίνονται ως αποδείξεις ουσιαστικής βελτίωσης της πορείας της οικονομίας και του αξιόχρεου τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό χρέος, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Ιουνίου του 2018.

Με τα ίδια κριτήρια αντιμετωπίζεται το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους και από τους άλλους Οίκους αξιολόγησης.

Συνολικά πάντως η συγκλίνουσα άποψη για την επιστροφή της Ελλάδας σε βαθμίδα investment grade είναι ότι αυτό δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021 παρά τη συνεχιζόμενη διολίσθηση των επιτοκίων δανεισμού του δημοσίου λόγω της διεθνούς συγκυρίας.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας, εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here