Κτηματολόγιο: Πώς θα επίκαιρο-ποιήσετε τα στοιχεία του 2008;

0
638

Στα πλαίσια της προ-ανάρτησης θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες μηνύματα μέσω email και sms που θα τους ενημερώνουν για την έναρξη της προ-ανάρτησης.

Περισσότεροι από 540 χιλ. ιδιοκτήτες της Αθήνας θα κληθούν στο διάστημα μεταξύ 22 Απριλίου και 22 Ιουνίου να επίκαιρο-ποιήσουν τα στοιχεία κτηματογράφησης που είχαν δηλώσει κατά την πρώτη εγγραφή του 2008.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν.

Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.

Όπως σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο συντονιστής του έργου κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργος Δημητρίου, «με την προ-ανάρτηση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Δήμου Αθηναίων, για πρώτη φορά, αποκτούν τη δυνατότητα ελέγχου της εγγραφής των ιδιοκτησιών τους στο Κτηματολόγιο».

Όπως εξηγεί ο κ. Δημητρίου, με «τη διαδικασία της προ-ανάρτησης, θα οδηγηθούμε σε ένα Κτηματολόγιο απαλλαγμένο από σφάλματα, ώστε στην επόμενη, προβλεπόμενη από τον νόμο, φάση της ανάρτησης να ελαχιστοποιηθούν οι ενστάσεις για την ορθότητα των εγγραφών του Κτηματολογίου και οι χρονοβόρες διαδικασίες εκδίκασής τους.

Η συμμετοχή επομένως των ιδιοκτητών στην προ-ανάρτηση είναι το αναγκαίο βήμα για την ορθή καταγραφή της ιδιοκτησίας τους στο Κτηματολόγιο και την αποφυγή περιττών διαδικασιών διόρθωσης».

Αυτή την περίοδο, ολοκληρώνεται η β’ φάση κτηματογράφησης, η οποία αφορά στην επεξεργασία των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί και θα ακολουθήσει η προ-ανάρτηση της κτηματολογικής βάσης (επικρατέστερη ημερομηνία η 22α Απριλίου). Έπεται  να πραγματοποιηθεί η προ-ανάρτηση για Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά.

Η διενέργεια της προ-ανάρτησης αφορά στην ενημέρωση των δικαιούχων (φυσικών και νομικών προσώπων, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων) για το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των στοιχείων των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης της Αθήνας από το 2008 μέχρι σήμερα.

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της προ-ανάρτησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζεται ότι τα δικαιώματα που δηλώθηκαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Είναι επίσης σημαντικό ότι η προ-ανάρτηση θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στο Διαδίκτυο και οι ενδιαφερόμενοι με απλές διαδικασίες θα μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία που τους αφορούν και να προβούν σε διορθώσεις.

Υ.Γ. Κτηματολόγιο: Δέκα απαντήσεις στις SOS ερωτήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here