Κυπριακό: Στις 4 Δεκεμβρίου η διμερής Τσίπρα – Ερντογάν για Εγγυήσεις-Ασφάλεια ….κλειδώνει;

0
362

Φαίνεται πως εν τέλει η τουρκική πλευρά απεδέχθη την ελληνική πρόταση για διμερή Τσίπρα – Ερντογάν

-Ως επικρατέστερη ημερομηνία θεωρείται η Κυριακή 4 Δεκεμβρίου σε έδαφος τρίτης χώρας

-Στην Άγκυρα αναμένεται να μεταβεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις 4/12 για να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χαμπέρ Τουρκ

Ερωτηματικά εγείρονται εύλογα από την καθυστερημένη αποδοχή της πρότασης, ώρες μετά το ναυάγιο των συνομιλιών

-Αντικείμενο της διμερούς θα είναι οι αναχρονιστικές τουρκικές εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα

-Φόβοι να εκτροχιαστεί η όλη διαδικασία σε «ανατολίτικο παζάρι» μεταξύ Άγκυρας και Αθηνών

Επί δύο ημέρες η τουρκική πλευρά τηρούσε σιγή ιχθύος, ωστόσο λίγες ώρες μετά το «ναυάγιο» επί του Εδαφικού στο Μοντ Πελεράν, εν τέλει ο Τούρκος Πρόεδρος απεδέχθη την πρόσκληση – πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού να υπάρξει μια διμερής συνάντηση στις 4/12, με αντικείμενο τις τουρκικές εγγυήσεις, προτού υπάρξει μια πολυμερής διεθνής συνάντηση για το Κυπριακό.

Στην Άγκυρα αναμένεται να μεταβεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 4 Δεκεμβρίου για να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν το Κυπριακό, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χαμπέρ Τουρκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις αναμένεται αυτή η συνάντηση να γίνει αρχές Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, τουρκικές προεδρικές πηγές επιβεβαίωσαν τελικά, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την Παρασκευή στις 18 Νοεμβρίου.

Το CNN Turk μεταδίδει σήμερα ότι, έπειτα από την αποτυχία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία για το εδαφικό στην Ελβετία, αναμένεται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να μετατεθούν για το 2017. Το τουρκικό κανάλι αναφέρει ότι για πρώτη φορά οι δύο πλευρές πλησίασαν τόσο πολύ αλλά «και πάλι δεν κατέληξαν».

Επίσης σύμφωνα με τον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ», ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να αποδέχθηκε εν τέλει την πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού για μια διμερή επί του ζητήματος των Εγγυήσεων, πριν συγκληθεί μια τυχόν πολυμερής, ωστόσο η καθυστέρηση αποδοχής της ελληνικής πρωτοβουλίας από μόνη της, εγείρει βάσιμες υποψίες για τυχόν νέα ενορχηστρωμένη απόπειρα παγίδευσης της ελληνικής πλευράς.

Με δεδομένη όμως την κοινή στάση Αθηνών – Λευκωσίας περί άρσης των αναχρονιστικών τουρκικών εγγυήσεων επί της Κύπρου, καθώς αποχώρησης όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων ερωτηματικά εγείρονται για το κατά πόσον στήνεται εκ νέου μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν μια διπλωματική παγίδα, την στιγμή που τόσο η Τουρκία, όσο και οι Τουρκοκύπριοι χρέωσαν στην Ελλάδα ως ένδειξη αδιαλλαξίας τα παραπάνω δύο προαπαιτούμενα.

Κατ' αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα επιτυγχάνει να συμπαρασύρει την Ελλάδα εκ νέου στο να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό κατά κάποιον τρόπο ως διμερές ζήτημα, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος τις προηγούμενες ημέρες έπαιζε ένα ιδιότυπο «κρυφτούλι», αφήνοντας στο περίμενε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μη ανταποκρινόμενος στο αίτημά του για συνάντηση.

Ωστόσο έχει καταστεί σαφές, πως η συμμετοχή της Ελλάδας σε μία τυχόν πολυμερή διάσκεψη, μετά την διμερή Τσίπρα-Ερντογάν, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις πτυχές του Κυπριακού που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, δηλαδή των κεφαλαίων στα οποία έχει εμπλοκή και η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, άρα και άμεσα εμπλεκόμενη.

Μάλιστα υποδεικνύεται πως η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι η πρώτη που δεν προέβη σε καμία παρατήρηση ή παρέμβαση στη διαπραγμάτευση των 4 κεφαλαίων αυτών, μέχρι στιγμής, και δεν προτίθεται να τροποποιήσει τη στάση της.

Εντούτοις αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει λόγο και θέση αρχής για τα δύο κεφάλαια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα και τα οποία σχετίζονται με τα θέματα Εγγυήσεων και Ασφάλειας, καθώς αυτά αφορούν την ουσία του Κυπριακού που είναι ζήτημα κατοχής. 

Υ.Γ. Τους χαλά το πάρτι η Ελλάδα: Θέλουν να χρυσώσουν το χάπι για την παρουσία της Τουρκίας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here