Κόκκινα Δάνεια και φόβος Νέας Κρίσης στην Ελλάδα.

0
909

Στην αρνητική κληρονομιά των κόκκινων δανείων από την εποχή της ευρωκρίσης στην Ελλάδα αναφέρεται μεταξύ άλλων εκτενές ρεπορτάζ της Handelsblatt. Σχόλια και για το εμβόλιο του κορωνοϊού στη Μ. Βρετανία.

Στο κρίσιμο ζήτημα για πολλές τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου, τα κόκκινα δανεία, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της Handelsblatt. Πρόκειται, όπως την χαρακτηρίζει, για μια «κληρονομιά της οικονομικής κρίσης», που εν καιρώ πανδημίας αυξάνει τους τραπεζικούς κινδύνους.

Ειδικότερα για την Ελλάδα το ρεπορτάζ αναφέρει:

«Αν και στη Γερμανία το ποσοστό των επισφαλών δανείων (…) ανερχόταν στο 1,3% στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, στην Ισπανία ήταν 3%, στην Ιταλία 6% και στην Ελλάδα μάλιστα 30%. Σύμφωνα με μελέτη της Γαλλικής Οικονομικής Σχολής IESEG, ιδιαίτερα οι μεσαίες τράπεζες στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα θα πληγούν από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού».

Στην κορυφή της λίστας του IESEG «βρίσκονται κυρίως ιταλικές τράπεζες, για παράδειγμα οι Credito Emiliano, Banco BPM, αλλά και η Banca Monte dei Paschi. Οι ερευνητές βλέπουν μεγαλύτερους κινδύνους για την Bankinter και την Banco de Sabadell από την Ισπανία και για την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank στην Ελλάδα.»

Το δημοσίευμα συνεχίζει:

«Η Ελληνική Alpha Bank προτίθεται να πουλήσει επισφαλή δάνεια ονομαστικής αξίας 10,8 δις ευρώ στην επενδυτική εταιρεία Davidson Kemper μέχρι τέλος του έτους.

Το χαρτοφυλάκιο, που ονομάζεται Galaxy, περιλαμβάνει περίπου τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας – μεγάλη ανακούφιση. Αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτό; Το επόμενο κύμα αθέτησης δανειακών υποχρεώσεων βρίσκεται ήδη εν εξελίξει.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε λοκντάουν από τις αρχές Νοεμβρίου. Η πανδημία θα συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 10,5% φέτος (…). Για τις τράπεζες αυτό συνεπάγεται νέους πιστωτικούς κινδύνους (…) H ύφεση από την κρίση του κορωνοϊού έρχεται σε έναν εξαιρετικά ακατάλληλο χρόνο για τις τράπεζες».

Νέο κύμα οφειλετών στην Ελλάδα λόγω πανδημίας;

«Οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες της ΕλλάδαςAlpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς – εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες αθετήσεις αποπληρωμής δανείων, που έχουν συσσωρευτεί από τον καιρό της ευρωκρίσης.

Το 2016 περίπου το μισά χορηγηθέντα δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα ή διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο αθέτησης. Οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των πιστωτικών κινδύνων (…) Αλλά αυτά πριν από τον κορωνοϊό»

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here