«Λευκός καπνός» για ΕΣΡ με πρόεδρο τον πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο.

0
326

Μετά από έξι συνεδριάσεις και ατελείωτο γράψε-σβήσε συγκροτήθηκε τελικά σε σώμα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με Πρόεδρο τον Αθανάσιο Κουτρομάνο και Αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να υπάρξει ταχύτητα στην συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η διαδικασία νέου διαγωνισμού τόσο για τις Πανελλαδικές όσο και για τις τοπικές τηλεοπτικές άδειες και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, «ώστε να ρυθμιστεί το τοπίο και να καταβάλλεται ενοίκιο».

Τα μέλη του 9μελούς ΕΣΡ είναι η κ. Π. Διαμαντάκου, ο Β. Καραποστόλης, ο Ν. Κιάος, ο Γ. Πλειός, η Λ. Μήτρου η Δ. Παπαδοπούλου και ο Γ. Σαριδάκης. 

Η πλειοψηφία των 4/5 έγινε εφικτή με 20 ψήφους έναντι τεσσάρων κομμάτων που μειοψήφησαν ψηφίζοντας "παρών" (Ένωση Κεντρώων, ΧΑ και ΚΚΕ).

Ο κ. Πλειός προσετέθη την τελευταία στιγμή αντικαθιστώντας τον Β. Κουφόπουλο για τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ενστάσεις γιατί είναι εν ενεργεία δημοσιογράφος.

Αίσθηση προκάλεσαν τα ιδιαίτερα καλά λόγια του ΠτΒ για τον καθ. Μιχ. Σταθόπουλο ο οποίος προτάθηκε από το Ποτάμι για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, αλλά όπως είπε είναι αναγκασμένος να κάνει δεκτή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία είναι ένα «πολιτικό γεγονός».

Κλείνοντας την συνεδρίαση ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως είναι κοινός τόπος ότι «πρέπει να προχωρήσουμε στην ρύθμιση, και τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου, και οι δημόσιες συχνότητες με το ενοίκιο που τους αναλογεί και το τίμημα, να είναι το όχημα ενημέρωσης του κόσμου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής πάντως, πριν την ψηφοφορία, επισήμανε πως ίσως χρειάζεται να ξαναϊδωθεί ο αριθμός των μελών του ΕΣΡ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αύξησε τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9. Επίσης εάν προκύψει θέμα αντικατάστασης μέλους για οποιοδήποτε λόγο, δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί αλλά συγκαλείται εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Από την πλευρά της ΝΔ διατυπώθηκε μέσω του Νίκου Δένδια η ικανοποίηση για τις προσωπικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Βουλής σε σχέση με το ότι δεν θα περιοριστεί ο αριθμός των τηλεοπτικών καναλιών σε 4.

Ο λευκός καπνός στο ζήτημα του ΕΣΡ βγήκε πάντως μετά την δήλωση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά για το ίδιο θέμα (τον αριθμό των αδειών).

Ν. Παππάς: Εξαιρετικά θετική στιγμή

Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για την αδειοδότηση και τον διαγωνισμό δήλωσε ο Ν. Παππάς, αμέσως μετά την είδηση της επίτευξης συγκρότησης ΕΣΡ.

Αναλυτικά, η δήλωσή του:

«Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός.

Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια.

Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία. Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.

Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ.

Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει. Καλή επιτυχία σε όλους».

Το who is who του νέου ΕΣΡ

•Πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

•Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην Διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ. (1991-1993, 2002-2005), πρώην Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος) στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

•Μέλος του Συμβουλίου η κ. Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος (από το 1986), κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα "ΜΜΕ και Ψυχολογία" (2002-2008), Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014). 

•Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.

•Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).

•Μέλος του Συμβουλίου η κ. Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

•Μέλος του Συμβουλίου η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 783/12-12-2014) η οποία διανύει ήδη θητεία.

•Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Πλειός, Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

•Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here