Μάτι: Οι «ανοιχτές πληγές» της Πολιτικής Προστασίας.

0
414

Τι (δεν) έχει αλλάξει ένα χρόνο μετά την τραγωδία…

Μετά την τραγωδία στο Μάτι η αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε στο επίκεντρο. Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Πέρασαν 12 μήνες και αυτά που έγιναν είναι ελάχιστα.

Ο καθηγητής Συνολάκης μελέτησε διεξοδικά την φονική πυρκαγιά. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα χειρότερα θα είχαν αποφευχθεί εάν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης.

Ακόμα κι αν δινόταν όμως πιθανότατα δεν θα έφτανε σε όσους έπρεπε. Ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε ακόμη στο ίδιο σημείο.

«Ακόμα δεν έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε γραπτά μηνύματα που προειδοποιούν και δίνουν οδηγίες στους κατοίκους για το πως θα σωθούν.

Το αντίστροφο εκείνου που στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούμε 911 και στην Ευρώπη 112 δεν λειτουργεί. κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες δεν μπορούν να λάβουν κλήσεις ή ηχητικά μηνύματα στα σταθερά ή τα κινητά τους τηλέφωνα για να λάβουν οδηγίες.

Επίσης δεν υπάρχει ένα σύστημα για να μεταδίδονται προειδοποιητικά μηνύματα από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση», δηλώνει ο κ. Συνολάκης.

O Mάνος Tσαλιαγκός ήταν ο άνθρωπος που ενημέρωσε το κέντρο της Πυροσβεστικής για την έναρξη της πυρκαγιάς. Εκείνος εκεί η ομάδα του έδωσαν πολύωρη μάχη με τις φλόγες και έσωσαν αρκετούς ανθρώπους. Με 18 χρόνια εμπειρίας στην Πολιτική Προστασία αισθάνεται πικρία καθώς τίποτα δεν αλλάζει.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Μόνο έτσι θα μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, να ξέρουμε ποιος κάνει τι. Ποιος διοικεί και ποιος δίνει εντολές»

Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής, το 32% των οχημάτων είναι άνω των 40 ετών. Μεγάλες οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά αλλά και ελαστικά με τις ανάγκες να καλύπτονται εν μέρει από δωρεές. Ο στόλος των αεροσκαφών είναι πεπαλαιωμένος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διαρκώς βλάβες μειώνοντας τις δυνατότητες της αεροπυρόσβεσης.

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις γενικά είναι απρόθυμες να επενδύσουν στην τεχνολογία. Νομίζω εν μέρει λόγω άγνοιας εν μέρει επειδή θεωρούν ότι θα κοστίσει πολύ, καταλήγουν όμως να πληρώνουν περισσότερα χρήματα όταν μια καταστροφή χτυπά και βέβαια πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα από όλα που είναι η ανθρώπινη ζωή», αναφέρει ο Κώστας Συνολάκης που εκτιμά πως εάν δεν υπάρξει μέριμνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών τα χειρότερα θα είναι δυστυχώς μπροστά μας:

«Νομίζω πως πρέπει να ετοιμαστούμε κατάλληλα στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως για μια περίοδο που θα δούμε ακόμα πιο ακραία φαινόμενα από όσα είδαμε στο Μάτι. Εκτιμώ πως δεν είναι απίθανο να δούμε μια δασική πυρκαγιά που θα σκοτώσει πάνω από 1000 ανθρώπους πιθανότατα τις επόμενες δύο δεκαετίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here