Μέλος της «Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών» η Ελλάδα!!

0
207

Μέλος του διεθνούς οργανισμού οικονομικής ανάπτυξης, της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών AIIB είναι από το Σάββατο 13/05/2017 η Ελλάδα, δεύτερη μέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Η ΑΙΙΒ είναι ένα επενδυτικό «εργαλείο» με 52 επίσημα μέλη και 18 ακόμη που αναμένουν την ένταξη τους, (17 μετά την προσχώρηση της Ελλάδας).

Στα μέλη της τράπεζας περιλαμβάνονται χώρες και ισχυρές οικονομίες «ατμομηχανές» της οικονομικής ανάπτυξης στην Ασία όπως οι Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και άλλες.

Παράλληλα μέλη της είναι οι Νότια Αφρική, Βραζιλία (συμπληρώνοντας όλες τις χώρες των BRICS), ενώ ακόμη περιλαμβάνονται ισχυρές παγκόσμιες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστραλία, τα ΗΑΕ αι πολλές άλλες.

Η ΑΙΙΒ έχει επενδυτικό κεφάλαιο100 δις $ περίπου τα 2/3 του κεφαλαίου της ADB (Asian Development Bank) και περίπου το μισό της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράλληλα κατά τις επαφές που υπήρξαν εκδηλώθηκε έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για την προοπτική συνεργασίας γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση με την Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) – έναν τραπεζικό κολοσσό με πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες – εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον της Τράπεζας για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την Central Eastern European Fund, fund που έχει στηθεί από την ICBC με προεδρεύοντα του τον πρώην πρόεδρο της ICBC, Jiang Jianging.

Το fund χρηματοδοτεί τα επενδυτικά project της κινεζικής πρωτοβουλίας «16+1», μια πρωτοβουλία που αφορά 16 χώρες της κεντρικές και ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες επενδύει η Κίνα στο πλαίσιο του One Belt One Road.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα είναι παρατηρητής αυτής της πρωτοβουλίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής της. Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά είχε αντικείμενο την ενδεχόμενη συνεργασία γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB (Asian Investment and Infrastructure Bank). Πρόκειται για επενδυτική τράπεζα που αριθμεί 77 μέλη από όλον τον κόσμο, με πιο πρόσφατο μέλος της την Ελλάδα, η συμμετοχή της οποίας ανακοινώθηκε τις ημέρες της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν μια σειρά από τομείς που πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΑΙΙΒ της δίνει ακόμα ένα χρηματοδοτικό όπλο για πιθανές επενδύσεις που θα έρθουν από την Κίνα και όχι μόνο.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here