Μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ η αποκάλυψη παγκόσμιου δικτύου δουλεμπόρων με εκατομμύρια τζίρο!….. της Ευαγγελίας Καρεκλάκη.

0
308

Με πυρήνα το Ηράκλειο το μεγάλο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών και «αόρατων» κεφαλαίων. Πώς λειτουργούσε το οργανωμένο και διεθνές δίκτυο που διακινούσε εκατομμύρια δολάρια.

Ασύλληπτες προεκτάσεις φέρεται να έχει η υπόθεση του διεθνούς κυκλώματος προώθησης μέσω του αεροδρομίου παράνομων μεταναστών και προσφύγων, το οποίο «ξήλωσαν» οι διωκτικές αρχές του Ηρακλείου μετά από πολύμηνες έρευνες της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα προκύπτουν σοβαρά στοιχεία για τη γιγάντωση ενός παμπάλαιου αλλά δαιδαλώδους συστήματος άτυπης διακίνησης κεφαλαίων, το οποίο στην παγκόσμια παραοικονομία είναι γνωστό ως Hawala. 

Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, όμως με την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό επεκτάθηκε ραγδαία με τη λειτουργία δεκάδων «συνδέσμων» (broker) και σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Στην Ελλάδα «μέτρησαν» και τα capital controls. Η ελκυστικότητα του δικτύου έγκειται στο ότι έχει πολύ χαμηλότερες προμήθειες από τις τράπεζες (ανάλογα με το καταβληθέν ποσό από 5 έως 10%), διαφεύγει από κάθε φορολογικό και ελεγκτικό μηχανισμό και οι μεταφορές των χρημάτων γίνονται με μυστικότητα και ταχύτητα. Έτσι διακινούνται εκατομμύρια, τα οποία βέβαια δεν φαίνονται!

Η Hawala στηρίζεται δηλαδή σε ένα δίκτυο έμπιστων ανθρώπων. Και αυτό ακριβώς προκάλεσε αίσθηση και στους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, δηλαδή οι σχέσεις πρωτοφανούς εμπιστοσύνης που είχαν αναπτυχθεί ανάμεσα στα συνεργαζόμενα μέλη.

Οι συναλλαγές γίνονται με εμπιστευτική επικοινωνία μεταξύ των μεσολαβητών στην κάθε χώρα ή πόλη, με κωδικούς ή πολύ απλά και γρήγορα με τη χρήση του viber ή του what’s up μέσω των οποίων στέλνονταν οι αριθμοί των διαβατηρίων.

Είναι η πρώτη φορά που αστυνομικοί έχουν «ιχνηλατήσει» τη διαδρομή μεταφοράς τεράστιων κεφαλαίων ανά τον κόσμο, ενώ αποκαλύπτεται ότι είναι «μύθος» τα όσα αναφέρονταν μέχρι πρότινος για το σύστημα Hawala, ότι δηλαδή διακινούνται εκατομμύρια χωρίς ένα σεντ να περάσει τα σύνορα. Πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι υπάρχουν στοιχεία για μεταφορές χρημάτων από σύνδεσμο σε σύνδεσμο με κούριερ!

Μέσα από τη δικογραφία προκύπτει ότι «σύνδεσμοι», δηλαδή έμπιστοι μεσολαβητές, του συστήματος Hawala λειτουργούν σε αρκετές πόλεις της Συρίας, στο Αμάν, στην Ιορδανία, στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη, στο Άμστερνταμ, σε πόλεις της Σουηδίας, στο Μιλάνο, στο Αμβούργο και στο Βερολίνο, στη Σερβία και άλλες χώρες.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα μόνο προ διετίας αποκαλύφθηκε μία υπόθεση που αφορούσε μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό της τάξεως 4,5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του συγκεκριμένου συστήματος. Η υπόθεση όμως εκείνη δεν έχει καμία σχέση με την έκταση και τη σοβαρότητα της τωρινής.

Το φαινόμενο αυτό τα τελευταία χρόνια έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις αφού λόγω ακριβώς του θολού τοπίου και της αδιαφάνειας στη διακίνηση των κεφαλαίων, υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις για διακίνηση μαύρου χρήματος με σκοπό τη χρηματοδότηση ακόμα και τρομοκρατικών ενεργειών.

Οι «διαχειριστές», ο μυστικός σύνδεσμος της Αθήνας και η εργαζόμενη στο αεροδρόμιο

Με βάση την Αστυνομία, το πολυμελές κύκλωμα που εξαρθρώθηκε δεν ήταν το μοναδικό αλλά ήταν το πλέον οργανωμένο και πολυδιαφημισμένο για όσους ήθελαν να ταξιδέψουν παράνομα στο εξωτερικό αεροπορικώς.

Πριν από τις αρχές του καλοκαιριού, οι αστυνομικοί της Ομάδας Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος ανέλαβαν τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης που σήμερα μετρά ένδεκα συλλήψεις.

Η διαπίστωση ότι υπάρχει τρωτό σημείο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ήταν από μόνη της πιεστική. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στο Ηράκλειο όπου διαμένουν και οι τρεις Σύροι «διαχειριστές», όπως ονομάζονται από την Αστυνομία. 

Επίσης έχουμε τη σύλληψη μίας Ηρακλειώτισσας, εργαζόμενης στον έλεγχο του αεροδρομίου Ηρακλείου, ενώ συλλήψεις έγιναν ακόμα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στα Χανιά, όπου είχαμε τη σύλληψη ενός Λιβανέζου.

Στην Αθήνα είχαμε τη σύλληψη ενός Έλληνα, ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία, ερχόταν σε επαφή με την εργαζόμενη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Με τον Έλληνα της Αθήνας ερχόταν σε επαφή ένας εκ των τριών «διαχειριστών» του Ηρακλείου.

Δεν έρχονταν όλοι σε επαφή με όλους. Υπήρχαν «μυστικοί σύνδεσμοι» και ιδιαίτερες επικοινωνίες. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας που συνελήφθη στην Αθήνα στο παρελθόν είχε δουλέψει στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Καταλυτικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχε ένας εκ των συλληφθέντων Σύρων του Ηρακλείου. Πρόκειται για έναν 30χρονο, ο οποίος φέρεται να είναι και ο μοναδικός που είχε επαφές με όλους και για όλα τα θέματα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μέσα από τη δικογραφία προκύπτουν ξεκάθαρα οι ρόλοι, ποιοι διαχειρίζονταν τα κεφάλαια, ποιοι ήταν οι μεταφορείς των χρημάτων, ποιοι οι «οδηγοί» των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν.

Κατά το διάστημα παρακολούθησης, υπολογίζεται ότι είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος ένδεκα άτομα. Καταγράφονται ακόμα και αρκετές απόπειρες εξαιτίας της παρουσίας αστυνομικών ή άλλων παραγόντων. 

Σε ότι αφορά την εμπλοκή της εργαζόμενης στο αεροδρόμιο, η ΕΛ.ΑΣ θεωρεί ότι παρείχε την απαραίτητη συνδρομή για να ταξιδέψουν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν πληρώσει. Της αποδίδεται δηλαδή ότι στη βάρδια της έκανε τα «στραβά» μάτια προκειμένου να ταξιδέψουν χωρίς…..εμπλοκή. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, η αμοιβή της για κάθε κεφάλι ενηλίκου προσδιορίζεται στα 1.000 ευρώ.

Η εγκληματική οργάνωση είχε αναπτύξει τέτοιο δίκτυο που τα μέλη της είχαν τη δυνατότητα να κανονίζουν και τις μετακινήσεις των προσφύγων και μεταναστών και εκτός ελληνικών συνόρων. Για παράδειγμα αναφέρεται περίπτωση προώθησης από τα Σκόπια στη Σερβία.

Η πληρωμή γινόταν στους κατά τόπους «συνδέσμους» μέσω του συστήματος Hawala, δηλαδή στην Τουρκία, στην Γερμανία, στην Σερβία και οπουδήποτε αλλού υπήρχε «πυρήνας».

Σύμφωνα με τη δικογραφία, για κάθε ενήλικα που θα ταξίδευε, η ταρίφα κυμαινόταν από 3.500 έως 4.000 δολάρια. Για τα παιδιά η τιμή ήταν 2.000 δολάρια. Το κύκλωμα δεν εισέπραττε χρήματα στις περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι δεν κατάφερναν να ταξιδέψουν, όπως είχε κανονιστεί. 

Αυτό, κατά την Αστυνομία, είχε σκοπιμότητα. Δεν εξαπατούσαν πρόσφυγες και μετανάστες και με τον τρόπο αυτό πίστευαν ότι εξασφάλιζαν τη σιωπή τους. Επιπλέον, τους δινόταν η δυνατότητα να επιχειρήσουν εκ νέου να ταξιδέψουν από τη στιγμή που δεν είχαν χάσει τα χρήματα τους.

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση σύλληψης ξεκίνησε ξημερώματα του Σαββάτου.

Ακόμα δεν είχε χαράξει όταν αστυνομικοί παρουσία εισαγγελικών λειτουργών αιφνιδίασαν υπόπτους στα σπίτια τους, κυρίως σε δυτικές συνοικίες του Ηρακλείου. Αίσθηση προκάλεσε στην κοινότητα των Σύρων που ζουν στο Ηράκλειο η εμπλοκή ενός εκ των τριών διαχειριστών. Μέχρι και χθες δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι εμπλέκεται σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση.

Όπως λένε, διαμένει στο Ηράκλειο πολλά χρόνια, είναι παντρεμένος με δύο μικρά παιδιά, έδειχνε να ζει πολύ φτωχικά και έχει υπό τη φροντίδα του τον ανήλικο αδελφό του και άλλα στενά συγγενικά του πρόσωπα.

Μάλιστα ο μεγάλος του καημός, όπως έλεγε, ήταν πώς θα καταφέρει να φέρει τους ηλικιωμένους γονείς του στην Ελλάδα από την Τουρκία, χωρίς να διακινδυνεύσει η ζωή τους.

Τα «πακέτα» των διακινητών

Μέσα από τη δικογραφία προκύπτουν στοιχεία για τον τρόπο μεταφοράς παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που έφθαναν στην Τουρκία. Ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, απευθύνονταν και στα ανάλογα γραφεία καταβολής εγγυήσεων. Το πιο ακριβό αλλά ασφαλές δρομολόγιο ήταν να ταξιδέψουν αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Εκεί αναλάμβαναν οι «πυρήνες» της Κρήτης με την ταρίφα, όπως προαναφέρθηκε, να κυμαίνεται από 3.500 έως 4.000 δολάρια. Εάν η οικονομική δυνατότητα ήταν στα 1.000 δολάρια, τότε η επιλογή ήταν η μεταφορά οδικώς μέσω Έβρου και εν συνεχεία σε κάποια βαλκανική χώρα. Η τελευταία και έσχατη επιλογή ήταν με τις βάρκες από τις ακτές της Τουρκίας και με ταρίφα τα 5.00 δολάρια. 

Από ‘κει και πέρα ο καθένας και πάνω του. Χθες βράδυ στην εισαγγελέα υπηρεσίας Ηρακλείου οδηγήθηκαν οι εννέα από τους ένδεκα συλληφθέντες καθώς οι άλλοι δύο αναμένονται σήμερα από Θεσσαλονίκη. Ο ένας από τους εννέα αφέθηκε ελεύθερος, ενώ οι άλλοι οκτώ πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here