Μεγάλος χαμένος στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. το…κόμμα Novartis!

0
332

Νέα δεδομένα δημιουργεί η μαζική συμμετοχή-Τρίτος και…καταϊδρωμένος ο υπόδικος Λοβέρδος, παρά τη πρωτοφανή στήριξη που έλαβε.

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις χθεσινές κάλπες του Κινήματος Αλλαγής, με διαφαινόμενο νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους Γιώργο Παπανδρέου, που φαίνεται να διατηρεί μικρό προβάδισμα από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που θα οδηγήσει στον επαναληπτικό γύρο της επόμενης Κυριακής.

Χωρίς αμφιβολία, κάτι που επισήμαναν με ικανοποίηση στις δηλώσεις τους όλοι οι υποψήφιοι, η συμμετοχή του κόσμου, που πλησίασε τις 270.000 (το 2017 είχαν προσέλθει 211.000), υπερέβη κάθε προσδοκία, γεγονός που ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της αξίας της πολιτικής, αλλά και αποδοκιμασία του τρέχοντος διπολισμού.

Εντούτοις, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η συμμετοχή στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου στήριζε τις ελπίδες του ο Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς κυμάνθηκε περί το 30%, όσο περίπου και το 2017, δείγμα ότι η μεγάλη μάζα των κεντροαριστερών πολιτών παραμένει στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και της ΝΔ.

Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας, έπειτα από πιεστικά αιτήματα όλων των υποψηφίων, αναγκάστηκε να δώσει δύο φορές παράταση, δεδομένου ότι ακόμα και μέχρι τις οκτώ το βράδυ προέρχονταν μέλη και φίλοι του ΚΙΝ.ΑΛ. και στέκονταν στις ουρές, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Προφανώς, ο αδόκητος θάνατος της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε πανελλήνιο κύμα συγκίνησης και έστρεψε τα φώτα σε μία εν πολλοίς αδιάφορη διαδικασία, που κινδύνευε να περάσει κάτω από τα ραντάρ της επικαιρότητας.

Αφετέρου, η αιφνίδια απόφαση του Γ. Παπανδρέου να κατεβεί στο σκληρό εσωκομματικό παιχνίδι προσέδωσε ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον και κινητοποίησε ένα ακροατήριο που πιστεύει στη δύναμη των οικοσήμων, νοσταλγεί την αίγλη του παλαιού ΠΑΣΟΚ και σε κάθε περίπτωση δεν συμβιβάζεται με τον ρόλο παρία στις συμπληγάδες του νέου διπολισμού.

Και πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο μπορεί με ευκολία να επικαλείται τη δυναμική επάνοδο της Σοσιαλδημοκρατίας πανευρωπαϊκώς, η οποία έπειτα από μία περίοδο ανυποληψίας, όπου την οδήγησαν σε αντιλαϊκές πολιτικές, δείχνει σήμερα να επανακάμπτει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εάν επιβεβαιωθεί τελικά η μεγάλη συμμετοχή στην εκλογή ανάδειξης προέδρου ΚΙΝΑΛ (αλλά και οι μέχρι στιγμής ανεπίσημες πληροφορίες για το ποιος επικρατεί) τα μηνύματα είναι πολλά:

  1. Ο κόσμος είναι θυμωμένος με την κυβέρνηση και κάθε άλλο παρά ευχαριστημένος από την αξιωματική αντιπολίτευση.
  2. Με ματιά προς το παρελθόν-και κοντή μνήμη-πολλοί θέλουν να δώσουν λύση στα σημερινά προβλήματα.
  3. Τα μεγάλα κόμματα πρέπει να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται.
  4. Οι δημοσκόποι δέχονται άλλο ένα χαστούκι. Καλό είναι να αναθεωρήσουν τις μεθόδους τους (και κάποιοι από αυτούς τις σκοπιμότητες τους).

Αυτά για αρχή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here