Μετεκλογικά και Θέματα προτεραιοτήτων!……του Αντώνη Ν. Δόξα, Αρχιτέκτων – Μηχανικός.

0
406

Πλησιάζουν έξι μήνες από την ημέρα που το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης των δημοτικών εκλογών του Δήμου της Κηφισιάς, έδωσε το χρίσμα του Δημάρχου στον Γιώργο Θωμάκο.

Ο διεκδικητής του αξιώματος του Δημάρχου της Κηφισιάς, και τελικός νικητής των εκλογών, Γιώργος Θωμάκος, με το επάγγελμα του δικηγόρου, που δήλωνε ανεξάρτητος και υποσχόταν «Ποιοτική Ανανέωση», κατάφερε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να φθάσει στο 51,53% έναντι του 48,47 του αντιπάλου του Νίκου Χιωτάκη.

Αυτό συνέβη, γιατί όπως φαίνεται, οι ψηφοφόροι έκριναν καταλληλότερο για την θέση του Δημάρχου τον μη εξαρτώμενο από κομματικές επιρροές Γ. Θωμάκο και όχι τον υποστηριζόμενο από το κόμμα της Ν. Δημοκρατίας Ν. Χιωτάκη.

Ο νέος Δήμαρχος Κηφισιάς αφού ευχαρίστησε όλους εκείνους που του χάρισαν την νίκη στις δημοτικές εκλογές, δήλωνε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η σχέση μας με όλους τους Πολίτες, θα διέπεται διαρκώς από τρείς Αρχές: ΕΥΘΥΤΗΤΑ – ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ – ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ. Τα μοναδικά κριτήρια λήψης των αποφάσεών μας θα είναι αποκλειστικά, το Δημόσιο Συμφέρον και το Συμφέρον των Πολιτών, μακριά από κάθε κομματική, οικονομική ή προσωπική επιρροή.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και για όσο θα έχω την τιμή να είμαι Δήμαρχος, αναστέλλω την ιδιότητα του απλού μέλους κόμματος, που διατηρούσα».

Με άλλα λόγια ο νέος Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος επιβεβαίωσε με τη δήλωσή του αυτή, το γεγονός ότι όλες οι πράξεις που πρόκειται να λάβουν χώρα κατά την χρονική διάρκεια της Δημαρχίας του στο Δήμο της Κηφισάς, θα σέβονται τα Συνταγματικά δικαιώματα των δημοτών και θα ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες του δικαίου και την υπάρχουσα Νομοθεσία.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος έχει την φιλοδοξία να γίνει, όπως ο ίδιος δήλωσε, ο Δήμαρχος για όλους τους δημότες. Για τον λόγο αυτόν, από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στον Δήμο για να αναλάβει τα καθήκοντά του, άλλαξε όλη την διαρρύθμιση της περιοχής του γραφείου του και έβγαλε όλα τα χωρίσματα που δημιουργούσαν κλειστό προθάλαμο, ώστε η είσοδος του γραφείου του να είναι εύκολα προσιτή στον καθένα.

Το γεγονός αυτό και μόνο, δείχνει ότι ο Γιώργος Θωμάκος είναι άνθρωπος απλός και προσηνής.

Ο ίδιος εργάζεται εντατικά γύρω στις δέκα εξ ώρες το εικοσιτετράωρο και προσπαθεί να οργανώσει τον δρόμο για την πολυπόθητη «αλλαγή», η οποία ήδη άρχισε να κάνει δειλά την εμφάνισή της σε πολλά σημεία της πόλης, όπως πεζοδρόμια, καθαρισμός κλπ.

Η «αλλαγή» όμως αυτή δεν είναι κάτι το πολύ συγκεκριμένο, αλλά είναι μία γενική έννοια που διαμορφώνεται σύμφωνα με μια σύννομη και ολοκληρωμένη συλλογική εργασία, που απαιτεί φροντίδα, κόπο, καλή οργάνωση και χρόνο, παράλληλα με τις οικονομικές δυνατότητες που διαθέτει το Κράτος για την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Ειδικά όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση, απαιτείται και ένας επιπλέον χρόνος για τον κανονικό και λεπτομερή κατά το δυνατόν έλεγχο του «υπεδάφους», όπως τελείως παραστατικά θα λέγαμε, που παραλαμβάνει ο νέος Δήμαρχος Γ. Θωμάκος, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Το «υπέδαφος» αυτό μπορεί να εμπεριέχει θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία και επομένως θα πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για την αντοχή του.

Αυτό είναι απαραίτητο γιατί πάνω σε αυτό το υπέδαφος, ύστερα από ένα πλήρες και λεπτομερές αρχικό ξεκαθάρισμα και της τελευταίας λεπτομέρειας, θα πρέπει να γίνει από τον Δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο, η ανέγερση ενός νέου οικοδομήματος, σύγχρονου με πολύ μεγάλη προσοχή και πάνω σε γερά θεμέλια.

Το οικοδόμημα αυτό θα βασίζεται στις γνώσεις, την εμπειρία και την βοήθεια από τους εκλεκτούς συνεργάτες του Δημάρχου, που όλοι μαζί, μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και άλλου είδους επιρροές, θα προσπαθήσουν να επιδιώξουν με όλες τις δυνάμεις τους, να επιτύχουν το καλύτερο δυνατόν, για να έχουμε όλοι εμείς έναν Δήμο κόσμημα, όπως ήταν στην παλαιά εποχή και όπως αυτό αρμόζει σε έναν δήμο με μεγάλη ιστορία σαν τον δήμο της Κηφισιάς.

Όλοι εκείνοι που υποστήριξαν με την ψήφο τους τον Γιώργο Θωμάκο, το έκαναν γιατί πίστεψαν ότι ο Δήμος Κηφισιάς, έχει απόλυτη ανάγκη από την εντιμότητά του, τις γνώσεις του, την εμπειρία του, την οργανωτικότητά του και τα άλλα του πλεονεκτήματα.

Όλα αυτά θα βοηθήσουν για να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της «ανάνηψης» του πολύπαθου Δήμου της Κηφισιάς.

Περιμένουν λοιπόν όλοι, με έκδηλη πλέον ανυπομονησία, να δουν στον ορίζοντα τα πρώτα σημάδια αυτής της πολυπόθητης «αλλαγής» του Γιώργου Θωμάκου, που θα είναι: «Η Ευθύτητα, η Εντιμότητα και η Ειλικρίνεια».

Παράλληλα είναι γνωστό και πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, ότι ο παράγων χρόνος, είναι ένας από τους κυριότερους εχθρούς που έχει να αντιμετωπίσει στο έργο του ο Νέος Δήμαρχος.

Τα προβλήματα που περιμένουν τη λύση τους στους τρεις μεγάλους Δήμους Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης είναι πάρα πολλά και είναι πολύ φυσικό να μην είναι δυνατόν να λυθούν όλα μαζί μονομιάς και για τον λόγο αυτόν αξιολογούνται και έχουν το καθένα από αυτά μία σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την σοβαρότητά τους και τα εμπόδια που παρεμβάλουν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του κάθε δήμου.

Παράδειγμα μιας τέτοιας σοβαρής υπόθεσης, η οποία είχε δυστυχώς αποτελματωθεί και ταλαιπωρεί για χρόνια τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής της Κηφισιάς, της Ν. Ερυθραίας, της Εκάλης και όχι μόνον αυτούς, είναι το γνωστό «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ».

Το πρόβλημα αυτό προέκυψε ύστερα από παράνομες παρεμβάσεις προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, όπως αυτές έχουν ήδη κριθεί από το Σ.τ.Ε. και άλλες αρμόδιες Κρατικές Αρχές.

Οι παρεμβάσεις αυτές συνεχίζουν να ταλαιπωρούν εκατοντάδες κατοίκους, οι οποίοι καθημερινά διανύουν με τα αυτοκίνητά τους μερικές εκατοντάδες μέτρα παραπάνω, πράγμα που σημαίνει πολλά χιλιόμετρα την ημέρα, ξοδεύοντας πανάκριβα καύσιμα, χάνοντας πολύτιμο παραγωγικό χρόνο, δηλητηριάζοντας με επί πλέον καυσαέρια, το όμορφο περιβάλλον της πόλης μας και αυτά όλα για να έχουν την ησυχία τους «θεωρητικά και μόνον», λίγοι κάτοικοι, ενώ παράλληλα επιβαρύνεται η κυκλοφορία και στο κεντρικό οδικό δίκτυο.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ταλαιπωρίας και της δαπάνης π.χ. σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν, βάσει του υπάρχοντος σήμερα κυκλοφοριακού, διαπιστώθηκαν τα εξής πολύ απλά:

«Για την μετάβαση π.χ. από την οδό Χαρ. Τρικούπη, που είναι ως γνωστόν οδός για την παράπλευρη κυκλοφορία της κεντρικής Λεωφόρου Κηφισίας, για να πάει ένα αυτοκίνητο στον παιδικό σταθμό που βρίσκεται Πόντου και ΄Ελλης χρειάζεται να διανύσει 1.100μ. (ακολουθώντας την διαδρομή μέσω της οδού Σαρανταπόρου) αντί των 100μ. μόνο με την απλή διαδρομή, η οποία έχει σήμερα απαγορευθεί.

θα κάνει 1.000μ. παραπάνω. Εάν στην περίπτωση αυτή έχουμε τουλάχιστον δύο μεταβάσεις καθημερινά, ο αντίστοιχος κάτοικος, ή το σχολικό λεωφορείο, θα διανύσουν 2 χιλιόμετρα επί πλέον την ημέρα, δηλαδή 2Χ365=730χλμ. τον χρόνο!

Αλλά όπως είναι γνωστό το κόστος μετακίνησης δεν το επιβαρύνει μόνον η δαπάνη της αγοράς του καυσίμου, αλλά και όλων των άλλων όπως π.χ. η δαπάνη της συντήρησης, της ασφάλειας, των τελών κυκλοφορίας, της φθοράς του αυτοκινήτου, του επί πλέον χρόνου μετακίνησης και της επί πλέον μόλυνσης του περιβάλλοντος τα οποία αθροιζόμενα υπερβαίνουν κατά πολύ το αρχικό ποσόν».

Για τους λόγους αυτούς ακόμη και μία έστω «προσωρινή λύση» θα μπορούσε να ανακουφίσει την περιοχή μέχρις ότου γίνει η τελική μελέτη.

Η «προσωρινή λύση» π.χ. θα προέβλεπε την ελάττωση της κίνησης της οδού Σαρανταπόρου με την άμεση αλλαγή κατεύθυνσης της οδού Ιωνίας και τμημάτων της οδού Τροίας, την αφαίρεση των «φοβερών οδοφραγμάτων» από την πανέμορφη οδό Αδαμαντίου Κοραή μπροστά από το Μνημείο πεσόντων και μερικές άλλες δευτερεύουσες επεμβάσεις θα ανακούφιζαν σοβαρά την περιοχή.

Στην οριστική μελέτη του κυκλοφοριακού, η οποία όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα απαιτείται, θα έπρεπε ακόμη να γίνουν προτάσεις, ειδικά σε πολλές περιπτώσεις για την αποκατάσταση κάθε ζημίας που προκλήθηκε από ακατάλληλες ή παράνομες παρεμβάσεις που δημιούργησαν λειτουργικές ή ακόμα και αισθητικές ανωμαλίες στο όμορφο περιβάλλον του τόπου, όπως π.χ. οι εκατοντάδες επικίνδυνα μεταλλικά κολονάκια σε ορισμένους ποδηλατοδρόμους που αντικατάστησαν το πεζοδρόμιο, όπως και πολλές απρόβλεπτες και ξαφνικές διακοπές πορείας σημαντικών οδών που οδηγούν σε αντίθετες κατευθύνσεις από εκείνες της προκαθορισμένης πορείας των οχημάτων, και που δημιουργούν παλινωδίες στην κίνηση από τους οδηγούς που προσπαθούν να ανακαλύψουν «οδούς διαφυγής» κλπ. κλπ.

Πρέπει να συμπληρώσουμε στο σημείο αυτό, ότι επειδή τα θέματα του κυκλοφοριακού για να λυθούν οριστικά στην παρούσα φάση, είναι δυνατόν και φυσικό, να δημιουργήσουν και διάφορες προστριβές ή διαφωνίες μεταξύ ορισμένων κατοίκων, ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, οι Συνεργάτες του και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, με ανιδιοτέλεια και πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να συμφιλιώσουν όλους τους κατοίκους μεταξύ τους, καλλιεργώντας τους αισθήματα κατανόησης και σεβασμού για τα δικαιώματα του καθενός, όπως και αισθήματα αγάπης για την ομορφιά της φύσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι ότι η επιλογή μας στο πρόσωπο του σημερινού μας Δημάρχου, ήταν και είναι η καλύτερη δυνατή.

Δείχνοντας μάλιστα την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπό του, θα μπορέσουμε να τον ενθαρρύνουμε για να φέρει εις πέρας την πολύ μεγάλη προσπάθεια που ανέλαβε για την «αλλαγή».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα είναι δυνατόν και εμείς, με τον δικό μας τρόπο να συμβάλουμε και να δώσουμε τα δικά μας δείγματα γραφής στον Δήμο μας, για να αποδείξουμε ότι συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των πολιτισμένων λαών του κόσμου, που επιδιώκουν και πετυχαίνουν το καλύτερο δυνατόν για τον τόπο τους.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here