Με απειλές για νέες γεωτρήσεις και τον Τουρκικό στόλο στο Αιγαίο έρχεται για να θέσει θέμα Θράκης ο Τσαβούσογλου.

0
352

Σε επαγρύπνηση το ΓΕΕΘΑ για την Τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021» που θα λήξει στις 6 Ιουνίου.

Όπως μας ενημέρωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, γιατί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έρθει στην Ελλάδα στις 31 Μαΐου και μάλιστα ψηλά-ψηλά στην ατζέντα του βρίσκεται η Θράκη.

Την ίδια στιγμή η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έχοντας θέσει σε επιφυλακή τον Ελληνικό στόλο, ο οποίος επιτηρεί τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με την Yeni Safak, που αποκάλυψε και την επίσκεψη Τσαβούσογλου, η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια «τεχνητή ταυτότητα» στη μειονότητα της Θράκης, την οποία χαρακτηρίζει «τουρκική» και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα προτεραιότητας που θα θέσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Και συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα: «Λόγω της στάσης της Ελλάδας στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές και τεχνικές συνομιλίες και στις διαβουλεύσεις, δεν υπάρχει κάποια πρόοδος στη διαδικασία. Οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες που γίνονται έχουν αρνητική αντανάκλαση στους μηχανισμούς διαλόγου».

Σε επαγρύπνηση το ΓΕΕΘΑ για την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021»

Άρχισε χθες στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και προγραμματίζεται να λήξει στις 6 Ιουνίου η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021» («Deniz Gordu 2021»).

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 132 πλοία επιφανείας, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα, 14 μη επανδρωμένα αεροχήματα και περί τα 25.500 άτομα, προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτήρηση των τουρκικών δραστηριοτήτων και έχει συνυπολογίσει στους σχεδιασμούς του την πολύ έντονη δημοσιότητα που δόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην άσκηση.

Φυσικά, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τη στιγμή που ο τουρκικός στόλος βγαίνει μαζικά στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε νέες προκλήσεις, αποκλείοντας κάθε υποχώρηση από τουρκικής πλευράς.

«Τα τελευταία τρία χρόνια κάναμε περίπου εννιά γεωτρήσεις στη Μεσόγειο» καυχήθηκε για τις…πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας ο Ντονμέζ και συνέχισε τονίζοντας ότι «οι τρεις από αυτές ήταν σε πεδία που μας παραχώρησε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», δηλαδή το ψευδοκράτος των Κατεχομένων, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι άλλες πέντε ήταν στη δική τους υφαλοκρηπίδα.

«Έχουμε δικαιώματα εδώ, δεν χρειάζεται να συμβιβαστούμε»...συμπλήρωσε, φροντίζοντας ακόμη μία φορά να επαναλάβει τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς για το Καστελόριζο, για το οποίο τόνισε ότι βρίσκεται μακριά από την ηπειρωτική χώρα, χωρίς όμως να πει ότι αυτό δεν έχει σημασία για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ τόνισε το μέγεθος της ηπειρωτικής ακτογραμμής της χώρας του, κατά την πάγια τουρκική τακτική.

«Θα συνεχίσουμε να το εξηγούμε με κάθε τρόπο και δεν υπάρχει ζήτημα να κάνουμε ένα βήμα πίσω»…είπε, αποκαλύπτοντας την Τουρκική αδιαλλαξία και εκθέτοντας τους υπερμάχους ενός πιθανού συμβιβασμού. Ο Τούρκος Υπουργός προανήγγειλε, επίσης, νέες γεωτρήσεις σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. «Πιστεύουμε πως τα σημεία που έχουμε τρυπήσει έχουν πιθανότητες»…ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here