Με νέα Αντί-Navtex επανέρχεται η Τουρκία στα ανατολικά της Κρήτης.

0
222

Νέα Αντι-Navtex εξέδωσε ο τουρκικός σταθμός της Αττάλειας, υποστηρίζοντας ότι η Ελληνική Navtex για έρευνες ανατολικά της Κρήτης αφορά περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο και, όπως φαίνεται και στην χθεσινή της αντί-navtex, επικαλείται το παράτυπο τουρκο-λυβικό μνημόνιο για να καταγγείλει ότι η Ελλάδα το παραβιάζει με τις έρευνες του υπό σημαία Μάλτας, γαλλικού πλοίου Nautical Geo.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, αν το πλοίο πλησιάσει στην περιοχή που θεωρεί δική της θα υπάρξει απάντηση, υποστηρίζοντας ότι οποίας η Αθήνα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Νέα τουρκική πρόκληση: Με Navtex διεκδικεί το χώρο 6 μίλια ανατολικά της Κρήτης - Fpress.gr

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά είχε εκδώσει Navtex για έρευνες ανατολικά της Κρήτης μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου, την οποία επέκτεινε χρονικά από 24 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Χτες, η τουρκική φρεγάτα «Γκεμλίκ» παρενόχλησε και πάλι το σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες για τον αγωγό East Med εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κάθε φορά που το «Nautical Geo» βρίσκεται πέραν των 6 ν.μ. που είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δέχεται καταιγισμό μηνυμάτων μέσω ασυρμάτου από την τουρκική φρεγάτα να αποχωρήσει καθώς, όπως ισχυρίζεται, βρίσκεται εντός της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως ορίστηκε με το ψευδεπίγραφο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα φαίνεται να πλησίασε τις ανατολικές ακτές του νησιού σε απόσταση μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Από την πλευρά τους, στρατιωτικές πηγές, δεν επιβεβαίωναν την είσοδο της τουρκικής φρεγάτας στα ελληνικά χωρικά ύδατα και διευκρίνιζαν ότι στην περιοχή πλέουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος που παρακολουθούν τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου, το οποίο πλέει στην περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.

Tο «Nautical Geo» βρισκόταν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: «Ούτε καν την κόκκινη γραμμή των 6 μιλίων δεν μπορεί να προασπίσει ο κ. Μητσοτάκης»

Για πάνω από ένα 24ωρο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να απαντήσει επίσημα εάν τουρκικό πολεμικό σκάφος εισήλθε στα εθνικά χωρικά ύδατα φτάνοντας ανενόχλητο 2,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης και τη ναυτική βάση στο Κυριαμάδι, αφού πραγματοποίησε συστηματικές παρενοχλήσεις στο ερευνητικό πλοίο Nautical Geo που διενεργούσε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ.

Αρνείται, επίσης, να απαντήσει εάν υπήρχε καν Ελληνικό πολεμικό πλοίο στη περιοχή για να ελέγχει τις κινήσεις της Τουρκικής φρεγάτας.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη:

-Όχι μόνο έχασε την ευκαιρία – μετά την εκλογή Μπάιντεν – να πιέσει την Τουρκία για ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο για τη Χάγη, προκειμένου να αλλάξουν πορεία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

-Όχι μόνο έστρωσε το έδαφος στην Τουρκία να παραβιάσει την ελληνική ΑΟΖ, δύο μήνες αφού οριοθετήθηκε με την Αίγυπτο, ανακοινώνοντας ότι «κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι τα 6 ναυτικά μίλια».

-Όχι μόνο αποδυνάμωσε τον ρόλο της Ελλάδας στην προάσπιση της ΑΟΖ της, τονίζοντας ότι ήταν «θέμα της γαλλικής πλευράς» να αντιδράσει και όχι της ελληνικής, όταν τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενοχλούσε για πρώτη φορά γαλλικό πλοίο που διενεργούσε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ τον Απρίλιο 2021.

Αλλά φαίνεται ότι ούτε καν αυτή την κόκκινη γραμμή των 6 ναυτικών μιλίων δεν μπορεί να προασπίσει.

Ο κ. Μητσοτάκης εγκλωβισμένος στα εσωκομματικά του αδιέξοδα, επιβεβαιώνει καθημερινά ότι αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα και το μόνο που προσπαθεί είναι να αποκρύπτει διαρκώς την αλήθεια.

Κι αυτό για να μην αποκαλυφθεί στον Ελληνικό λαό το πρωτοφανές έλλειμμα εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησής του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here