ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ.

0
271

Ο Δήμος Κηφισιάς και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Educommart στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού προγράμματος ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ με τίτλο «Ευρώπη-ΕΝΟΤΗΤΑ, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη-απλά ένα όνειρο;» φιλοξένησαν τις εργασίες του προγράμματος και Ευρωπαίους εταίρους από τις 31/05 – 01/06/22, στο Δημαρχείο Κηφισιάς.

Στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη 31/05 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα την Ευρωπαϊκή Ενότητα στην οποία συμμετείχαν εκλεκτοί ομιλητές, εκπρόσωποι του Δήμου Κηφισιάς και της Educommart και πολίτες.

Η Διευθύντρια για την Educommart Καλλιόπη Αγγελή άνοιξε τη εκδήλωση τονίζοντας ότι:

«Στόχος του προγράμματος «ΕΝΟΤΗΤΑ» είναι να φέρει σε επαφή διαφορετικές γενιές και πολίτες διαφορετικής ταξικής και κοινωνικής προέλευσης και να θέσει προς συζήτηση τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος καλωσόρισε τους συνέδρους του προγράμματος και τους εκπροσώπους της Βουλής στην Κηφισιά. Επίσης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είναι μεγάλη τιμή  να συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ENOTHTA». Εκτιμούμε τους σκοπούς του καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες βασικές αξίες ως προς τη διαφορετικότητα,  την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη.

Είμαστε προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή ιδέα και στην ενότητα όχι μόνο των αγορών, την πολύπλευρη και ισότιμη πολιτική ενότητα με ό,τι αυτό σημαίνει και περιλαμβάνει. Έτσι όλοι οι πολίτες θα εμπνευστούν και θα πειστούν προκειμένου να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη».

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς Σταύρος Ζαπάντης δήλωσε:

«Μέσω του προγράμματος «ENOTHTA» οι πολίτες της Ευρώπης μεταφέρουν τα μηνύματά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γεγονός πως έχουν γίνει πολλά θετικά πράγματα στους κόλπους της Ένωσης. Χρειάζεται ωστόσο να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Η ενότητα και η ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  συνδέονται άμεσα με τον Πολιτισμό, την Παιδεία και την Αλληλεγγύη».

Η Πρόεδρος Δ.Σ. Λίλα Παπαδημητρίου επεσήμανε:

«Είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή, ενοποιημένη και αξιακά ετοιμοπόλεμη Ευρώπη. Αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις επεκτατικές βλέψεις και στις αδηφάγες ορέξεις των αυταρχικών ηγεμόνων του πλανήτη μας. Θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή και αποφασισμένη να υπηρετήσει αλλά και να επιβάλει το παραδοσιακό αξιακό της πάνθεον».

Η  Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τόνισε:

«Ευρώπη ουσιαστικά σημαίνει ενότητα, αξιοπρέπεια, σεβασμός στους άλλους.Στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχουμε θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων μας οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους.

Ανάμεσα σε άλλα, έχουμε εισαγάγει μια νέα ενότητα στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών για μαθητές ηλικίας 4 έως 15 ετών, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Δίνεται έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής, όπως η κριτική σκέψη, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, απαραίτητες δεξιότητες για τους πολίτες του αύριο.

Επιπλέον, προωθούμε τις διεθνείς συνέργειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, μέσω προγραμμάτων όπως το Erasmus+, σχολεία και Πανεπιστήμια στην Ελλάδα συνεργάζονται με όλη την Ευρώπη, ενώ θεσμοθετήσαμε και επεκτείναμε και τις συνεργασίες των ΑΕΙ μας με Πανεπιστήμια άλλων χωρών, όπως Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα».

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Πρώην Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνισε:

«Τέτοιου είδους προγράμματα μας βοηθούν να γνωρίσουμε ανθρώπους και χώρες  που μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν κοινές αξίες και ανάγκες. Υπάρχει ανάγκη για μια πιο Κοινωνική και Δημοκρατική Ευρώπη.

Μια Ευρώπη κοντά στους πολίτες, πιο ανοιχτή στους τομείς της εργασίας, της υγείας και του περιβάλλοντος, η οποία θα προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας.

Μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα ξεκίνησε ως ιδέα Ειρήνης που αναπήδησε από τα συντρίμμια του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Όχι άλλοι πόλεμοι κοινό μέλλον για όλους τους πολίτες και όλες τις χώρες».

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των Ευρωπαίων εταίρων.

Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκαν εργασίες του προγράμματος μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων ενώ αξιολογήθηκαν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.

Συμμετοχή μαθητών του Δήμου Κηφισιάς

Στο πλαίσιο του προγράμματος και για τις ανάγκες του έγινε αίτηση και εγκρίθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Υ.ΠΑΙ.Θ. β/θμιας  για το σχολικό έτος  2021/2022, όπου πραγματοποιήθηκαν στις 08/06/2021 και 12/04/2022 ενημερώσεις και συζητήσεις με τους μαθητές τις Α’ τάξης του 3ου Λυκείου Κηφισιάς, σχετικά με την ΕΝΟΤΗΤΑ, την αλληλεγγύη και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: Λαϊκισμό, Εθνικισμό και  Ρατσισμό.

Δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές και πολίτες να διατυπώσουν γραπτά  τις σκέψεις και προσωπικά οράματα  τους για το μέλλον της Ευρώπης.

Την εκδήλωση έκλεισε η χορωδία των ΚΑΠΗ  Δήμου Κηφισιάς  υπό τον μαέστρο- συνθέτη Κωσταντίνο  Στεφάνου με χρώμα και ήχο Κηφισιάς. Ερμήνευσε το τραγούδι «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά» αποχαιρετώντας με τον τρόπο αυτό τον Δάκη, τον καλλιτέχνη που αγάπησε και τραγούδησε για την πόλη μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here