Μηνύματα Πολέμου από τη Μόσχα εάν οι Ουκρανοί επιτεθούν στις 4 Περιοχές του Δημοψηφίσματος για την ένταξή τους στη Ρωσία.

0
160

Νέες απειλές από τη Ρωσία και τον Ντμίτρι Πεσκόφ σε περίπτωση που Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια δεχθούν επίθεση.

«Αν η Ουκρανία επιτεθεί σε Εδάφη του Δημοψηφίσματος (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια), θα ισχύσει το Ρωσικό σύνταγμα»…ξεκαθάρισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ωστόσο ότι η Μόσχα θέλει η διαδικασία διαπραγμάτευσης να πετύχει τους στόχους της, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει τις προϋποθέσεις για την επανέναρξή της.

«Με μια θετική απόφαση στα δημοψηφίσματα, θα ακολουθήσουν οι ενέργειες του κοινοβουλίου και του προέδρου της Ρωσίας, θα υπογραφούν έγγραφα, όλα θα είναι άμεσα»…είπε.

Με την προσάρτηση άλλου ενός 20% των εδαφών της Ουκρανίας, η Μόσχα θα μπορεί να ισχυριστεί, πλέον, ότι πλέον τα δικά της εδάφη δέχονται επίθεση με όπλα που παρείχαν το ΝΑΤΟ και άλλες Δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

Το μοντέλο που ακολουθεί η Ρωσία με τα δημοψηφίσματα είναι γνωστό από την περίπτωση της Κριμαίας το 2014. Η προσάρτηση ακολούθησε μετά από ένα τέτοιο δημοψήφισμα, το οποίο κατήγγειλε ως παράνομο και στημένο η Διεθνής Κοινότητα. Στη συνέχεια, η Ρωσία αποπέμφθηκε από τη G8 και της επιβλήθηκαν κυρώσεις από πολλές χώρες.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης ότι «το θέμα μιας πιθανής αμνηστίας δανείου για όσους κλήθηκαν στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αν και δεν υπάρχει ακόμη σαφής θέση».

Τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές

Σήμερα τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας – Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα – που ελέγχονται από Ρωσικές και φίλο-Ρωσικές δυνάμεις, μπαίνουν στη «μάχη» των δημοψηφισμάτων, με τους πολίτες να καλούνται να ψηφίσουν για την ένταξή τους στη Ρωσία.

Δημοψηφίσματα που καταδικάζει η Δύση, χαρακτηρίζοντάς ψευδή, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την παράνομη προσάρτηση αυτών των περιοχών στη Ρωσία.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και συνεχίζεται το μεσημέρι της Παρασκευής, πόρτα σε πόρτα για…λόγους ασφαλείας, όπως αποφάσισε η εκλογική επιτροπή των φίλο-Ρώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ. Μόνο την τελευταία ημέρα θα μπορούν οι κάτοικοι να σπεύσουν στα εκλογικά κέντρα.

Το προκλητικό σχέδιο για το στήσιμο της κάλπης, που θα μπορούσε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δυτικών να κλιμακώσει τον πόλεμο, ανακοινώθηκε την Τρίτη από τους «ηγέτες» των 4 περιοχών, με τον Ρώσο πρόεδρο να παρέχει την στήριξή του μία ημέρα μετά, κατά το διάγγελμά του.

Τα «δημοψηφίσματα» ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν για πέντε ημέρες, έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, με το αποτέλεσμά τους – υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία – να θεωρείται προκαθορισμένο.

Παράδειγμα αποτελεί το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Κριμαία το 2014 και στο οποίο ψήφισε το 97% υπέρ της επίσημης προσάρτησης.

Προκαθορισμένη είναι επίσης και η στάση που θα κρατήσει η Δύση και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας που δεν θα τα αναγνωρίσουν.

Η ψηφοφορία σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, που αποτελούν το 15% της Ουκρανικής επικράτειας διεξάγεται την ώρα που η Ρωσία κλυδωνίζεται από τα επεισόδια και τις διαμαρτυρίες των Ρώσων εφέδρων που επιστρατεύτηκαν μετά από την απόφαση του Πούτιν, αλλά και από τις σημαντικές νίκες που καταγράφει η Ουκρανία στο μέτωπο.

Τι θα κερδίσει με την προσάρτηση ο Πούτιν;

Επτά μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος χάνει έδαφος καθώς η αντεπίθεση του Κιέβου στις υπό κατάληψη περιοχές φέρνει καρπούς. Τα δημοψηφίσματα που λαμβάνουν χώρα από σήμερα στις 4 περιοχές είναι ένα από τα τρία βήματα έκανε το Κρεμλίνο σε μία προσπάθεια να επανακτήσει το πάνω χέρι στον πόλεμο.

Με την προσάρτηση επιπλέον 15% ουκρανικής έκτασης, η Ρωσία θα είναι σε θέση να δικαιολογήσει μία κλιμάκωση του πολέμου, καθώς, όπως θα ισχυριστεί, τα εδάφη της δέχονται επίθεση από όπλα του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το κλίμα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012, έγραψε χθες στο Telegram πως «η καταπάτηση ρωσικού εδάφους είναι έγκλημα που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας».

«Εάν όλα αυτά κηρυχθούν ως προσαρτημένο έδαφος, η Μόσχα μπορεί να δηλώσει πως πρόκειται για άμεση επίθεση στη Ρωσία και να ξεκινήσει ένας πόλεμος χωρίς όρια»…δήλωσε ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, στην Ουκρανική τηλεόραση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here