Μπρνάμπιτς στο Euronews: Αλυσιδωτές επιπτώσεις από το μπλόκο της ΕΕ σε Αλβανία-Βόρεια Μακεδονία.

0
460

Για αλυσιδωτές επιπτώσεις στα Βαλκάνια προειδοποιεί η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρατήσει κλειστές τις πόρτες της σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Μιλώντας στο Euronews, η κ. Άνα Μπρνάμπιτς, παραδέχθηκε ότι οι εσωτερικές ευρωπαϊκές διαμάχες πλήττουν τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι η διαδικασία ένταξης είναι συχνά πολύ επώδυνη και απογοητευτική και εξαρτάται από τις εσωτερικές προκλήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ότι δεν ξεκινούν διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία πιστεύω ότι δυστυχώς σημαίνει πως την επόμενη φορά που η Ένωση θα αποφασίσει πόσα κεφάλαια θα ανοίξει για την Σερβία θα είναι πολύ συντηρητική στον αριθμό, ανεξάρτητα από τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη Σερβία».

Άνα Μπρνάμπιτς 
Πρωθυπουργός Σερβίας

Η πρωθυπουργός της Σερβίας αποδίδει υποκρισία σε όσους υποστηρίζουν ότι τα Βαλκάνια γίνονται χώρος επιρροής για Ρωσία και Κίνα.

Το Βελιγράδι, παρά τις επιφυλάξεις των Βρυξελλών υπέγραψε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) που έχει δημιουργήσει η Ρωσία.

«Το σημαντικό για εμάς είναι να έχουμε συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Υπό αυτό το πρίσμα θα έβλεπα την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που υπογράψαμε την προηγούμενη Παρασκευή με την Ευρώ-ασιατική Οικονομική Ένωση στη Μόσχα.

Δεν θεωρώ ότι είναι ενάντια στην ένταξή μας στην ΕΕ ή αντίθετη στην ευρωπαϊκή μας πορεία. Αντίθετα, τη βλέπω ως συμπληρωματική. Επίσης πιστεύω ότι είναι υπερβολικές οι συζητήσεις για την επιρροή Κίνας και Ρωσίας.

Εμείς δεχόμαστε κριτική για τις κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία αλλά αν κοιτάξετε τα δεδομένα θα δείτε ότι το 90% όλων των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη γίνονται στη δυτική Ευρώπη».

Άνα Μπρνάμπιτς 
Πρωθυπουργός Σερβίας

Υ.Γ. Ελλάδα και Σερβία αναμένεται να υπογράψουν διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here