ΜΥΘΟΣ ότι ο Κωδικός-Barcode 520-521 αποτελεί αναγνώριση ελληνικών προϊόντων!

0
2441

Έχει επικρατήσει ευρέως η άποψη πως όποιο προϊόν έχει το πρόθεμα 520 ή 521 στον γραμμικό κώδικα (barcode) είναι ελληνικό.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως Τα τρία πρώτα ψηφία προσδιορίζουν τον εκδότη των κωδικών. Για παράδειγμα, οι κωδικοί που αρχίζουν με 520 έχουν αποδοθεί από την 520 Barcode Ελλάς στις εταιρίες-συνδρομητές της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα προϊόντα τους κατασκευάζονται υποχρεωτικά στην Ελλάδα.

Δηλαδή τα τρία πρώτα νούμερα ενός barcode προσδιορίζουν τη χώρα στην οποία εκδόθηκε ο γραμμικός κώδικας, ο οποίος χρησιμεύει γιατί δίνει «ταυτότητα» μοναδική σε ένα προϊόν, απολύτως απαραίτητη για τη διακίνησή του. 

Για παράδειγμα, όταν ένας γραμμικός κώδικας εκδίδεται στην Ελλάδα, παίρνει το 520 ή το 521, αλλά αυτό δε συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, οι καταναλωτές δε θα πρέπει να εμπιστεύονται μόνο τον κωδικό 520-521 στο barcode για την ελληνικότητα του προϊόντος, καθώς οι γραμμικοί κώδικες δεν παρέχουν πληροφορίες για τη χώρα προέλευσής του.

Για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα που φέρουν barcode με πρόθεμα 520 τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας από ελληνική επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα, και προϊόντα με πρόθεμα 509 – Μεγάλης Βρετανίας – τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση.

Είναι προτιμότερο οι καταναλωτές να ενημερώνονται σχετικά με την προέλευση και παραγωγή των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν μέσω των αναγραφόμενων πληροφοριών που εμφανίζονται στην ετικέτα του εκάστοτε προϊόντος και προορίζονται για αυτό το σκοπό, όπως «Κατασκευάζεται στην Ελλάδα» ή «Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here