«Ξαναζούν τα Αρχοντικά-4η Βόλτα» στην πλατεία Κεφαλαρίου.

0
673

Μια βόλτα στην ιστορία μέσα από τα αρχοντικά της Κηφισιάς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν περίπου 500 πολίτες, χάρη στον τέταρτο περίπατο που διοργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς, το Σάββατο 13 Απριλίου 2019.

Ο βροχερός καιρός δεν απέτρεψε τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στην βόλτα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το εσωτερικό ιστορικών κτιρίων κάνοντας ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία.

Γνωρίσαν επίσης την ιστορία της πλατείας Κεφαλαρίου η οποία την περίοδο του Μεσοπολέμου, συγκέντρωνε τους κοσμικούς Αθηναίους και αποτελούσε σημείο συνάντησης τους.

Η 4η Βόλτα συμπίπτει με την αναβίωση της ιστορικής Αλάσκας αλλά και με την επαναλειτουργία μεγάλου ξενοδοχείου στην πλατεία Κεφαλαρίου.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος δήλωσε:

«Η  Κηφισιά πέραν του φυσικού της κάλλους, διαθέτει περίπου 180 αρχοντικά, τα οποία αποτελούν μια ζωντανή παρακαταθήκη διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων που επηρέασαν το αστικό τοπίο της χώρας μας.

Στους περιπάτους στα Αρχοντικά μιλάμε για το ιστορικό παρελθόν αλλά δείχνουμε το μέλλον. Οι περιηγήσεις μας βοηθούν να χτίζουμε το μέλλον μέσα από την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος».

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ζέτη Κασιμάτη επεσήμανε:

«Παρά το βροχερό καιρό οι πολίτες προσήλθαν στην αγαπημένη τους δράση που φαίνεται πως γίνεται θεσμός στο Δήμο μας.  Οι πολιτιστικές περιηγήσεις πραγματοποιούνται  χάρη  στην προσφορά των ιδιοκτητών που ανοίγουν τα σπίτια τους αλλά και στην σημαντική βοήθεια της επιστημονικής ομάδας και των εθελοντών».

Ξαναζούν τα Αρχοντικά της Κηφισιάς 4η Βόλτα

Την ευκαιρία να θαυμάσουν την ομορφιά των εμβληματικών αρχοντικών της Κηφισιάς είχαν περίπου 500 πολίτες το Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Publiée par Δήμος Κηφισιάς sur Lundi 15 avril 2019

Αφετηρία της διαδρομής αποτέλεσε το ξενοδοχείο Παλάς (Palace) το οποίο οικοδομήθηκε στο τέλος του μεσοπολέμου (1936), από τον επιχειρηματία Πέτρο Ιωάννου. Η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο μοντερνιστική.

Επόμενος σταθμός το Μικρό Παρεκκλήσιο (Μεταβυζαντινός Ναός) στην Πλατεία Κεφαλαρίου. Πρόκειται για έναν από τους επτά σωζώμενους μεταβυζαντινούς ναούς της Κηφισιάς.

Δεσπόζουσα θέση στην πλατεία κατέχει ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο ναός αγιογραφήθηκε το 1955 από τους αδελφούς Σούτσου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τρεις δεσποτικές εικόνες του τέμπλου: ο Ιησούς, η Θεοτόκος και ο Ιωάννης Πρόδρομος, έργα του Κωνσταντίνου Αρτέμη, χρονολογημένα το 1938.

Επόμενος σταθμός η Οικία Κατσελίδη, όπου η ιδιοκτήτρια κ. Μακρή μας υποδέχεται στο κεφαλάρι της διπλής μαρμάρινης σκάλας.

Η κλασική παράδοση και η αγροτική κεντροευρωπαϊκή αρχιτεκτονική κατατάσσει το κτήριο στον Εκλεκτικισμό.

Τελευταίος σταθμός η Οικία Μηταράκη (πρώην Μάτσα) Κτήριο Μιχαλαριά Η έπαυλις Μηταράκη στις αρχές της δεκαετίας 1920 υφίσταται ριζική ανακαίνιση από τον αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη.

Ο περίπατος έληξε με ένα χορευτικό δρώμενο.

Ευχαριστούμε θερμά τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που άνοιξαν τις πόρτες τους για τους περιηγητές μας, και τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος.

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα των εθελοντών που συμμετείχαν στην 4η Βόλτα της δράσης «Ξαναζούν τα Αρχοντικά».

Ευχαριστούμε θερμά την επιστημονική ομάδα:

-Λία Βαλάτα-Τσιάμα, φιλόλογος-ερευνήτρια, M.A. Πανεπιστημίου Indianapolis,

-Αμαλία Παπαϊωάννου, Ιστορικός Τέχνης, Διδ. Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης και Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου,

-Παναγιώτη Ραυτόπουλου Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ-Δημοτικός Σύμβουλος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μάριος Καραγεωργίου, Λουκία Μαραγκού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here