ΟΑΕΕ: Το Ταμείο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών καταρρέει;;

0
191

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση.

Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ, το Ταμείο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, καταρρέει υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να καταβάλλει συντάξεις και στο μέλλον.

Στο αδιέξοδο αυτό είναι εγκλωβισμένοι 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές τους αλλά και το ασφαλιστικό ταμείο τους το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ. 

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ότι το σύνολο των απλήρωτων εισφορών προς το Ταμείο φθάνει τα 7, 4 δις ευρώ Το 80% αυτών προέρχεται από μικρό-οφειλέτες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ.

Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμη χειρότερες ημέρες από τον Σεπτέμβριο και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η ομαλή καταβολή των συντάξεων.

«Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα σε συντάξεις του ΟΑΕΕ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος»……διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάσης Καπωτάς.

Ούτε η ρύθμιση οφειλών έχει συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ. Όχι μόνο λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης από τους ασφαλισμένους αλλά και γιατί ένα μεγάλο ποσοστό (40%) από όσους εντάχθηκαν αναγκάστηκε να διακάψει τις πληρωμές μετά την καταβολή των πρώτων δόσεων, χάνοντας το δικαίωμα στην περίθαλψη.

Εκτιμάται ότι το σύνολο των επαγγελματιών, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους που έχουν χάσει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το Ταμείο ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο άτομα.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here