Οικολογικό έγκλημα στην Εκάλη!…..του Γιώργου Κανελλόπουλου.

0
671

Παράνομη υλοτομία 181 πεύκων στη θέση «ΔΙΑΝΙΤΑ» Εκάλης αποκαλύπτει σήμερα η «Α», σε εκτός σχεδίου δασική περιοχή, για την οποία ζητείται ο «αποχαρακτηρισμός» της από φερόμενους ως ιδιοκτήτες της.

Κομμένος κορμός πεύκου στη θέση «ΔΙΑΝΙΤΑ» Εκάλης!

Σύμφωνα με επιτόπια αυτοψία της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, τα 150 περίπου από αυτά βρίσκονται μέσα σε δασική έκταση 7,647 στρεμμάτων (μεταξύ των οδών Κέδρων, Γρύλλου, Παπαδάκη και Λεωφ. Θησέως), ενώ τα υπόλοιπα 31 στα όριά της και εντός της ευρύτερης έκτασης των 25,9 στρεμμάτων, γνωστής ως «τσιφλίκι Σταμάτα – Διόνυσος», αμφιλεγόμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Η συνολική έκταση, σύμφωνα και με πρόσφατο έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης (40763/3188/10-7-2014), δεν είναι απλά περίπτωση έκτασης «Δημόσιας κατά τεκμήριο», αλλά βάσει νομοθεσίας διαχειρίζεται ως Δημόσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το Δασαρχείο Πεντέλης έχει προβεί ήδη σε μηνύσεις, ενώ ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κηφισιά SOS» καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στις 26/08/2014 με τον πλήρη φάκελο των στοιχείων προς διερεύνηση, στον εισαγγελέα Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου.

Η διάμετρος των υλοτομηθέντων πεύκων, τα οποία έχουν φωτογραφηθεί και αριθμηθεί από το 1 έως το 181, κυμαίνεται από 3 – 84 εκατοστά και εκτιμάται, μάλιστα, ότι ο συνολικός αριθμός των κομμένων πεύκων είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς η διαπίστωση αυτή είναι πολύ δύσκολη, λόγω της επικάλυψης του εδάφους με κλαδιά υλοτομίας και της παράλληλης ανάπτυξης πυκνών πλατύφυλλων θάμνων στο χώρο υλοτομιών.

Το οικολογικό έγκλημα που φαίνεται να συντελέστηκε σταδιακά μεταξύ Απριλίου 2011 και Ιουνίου 2012, αποκαλύφθηκε με αφορμή την προσφυγή του Δήμου Κηφισιάς κατά των χαρακτηρισμών που εξέδωσε το Δασαρχείο Πεντέλης για τη συγκεκριμένη έκταση.

Με την υπ’ αριθμ. 35806/2578/01-10-2012 Πράξη Χαρακτηρισμού, 9,02 στρέμματα της έκτασης των 25,9 στρεμμάτων χαρακτηρίστηκαν ως εξής:

– έκταση εμβαδού 7,647 στρεμμάτων ως δάσος,
– έκταση εμβαδού 1,37 στρεμμάτων ως μη δασική.

Η υπόλοιπη των 25,9 στρεμμάτων έκταση, που δεν συμπεριλήφθηκε στην πράξη, αναφέρεται ως εξής:

– έκταση εμβαδού 14,561 στρεμμάτων ως δάσος διότι έχει ανακηρυχθεί ως αναδασωτέα με απόφαση υπουργείου Γεωργίας,
– έκταση εμβαδού 2,323 στρεμμάτων ως δάσος, η οποία απώλεσε το δασικό της χαρακτήρα στην αρχή λόγω πυρκαγιάς και στη συνέχεια διαχρονικά έως και σήμερα, λόγω επεμβάσεων (εκχερσώσεις, διαμορφώσεις) και διότι ήδη έχει κηρυχθεί αναδασωτέα λόγω εκχέρσωσης.

Από τα παραπάνω συνάγεται πως πρόκειται για μια περιοχή που ο δασικός της χαρακτήρας και το ιδιοκτησιακό της – με αλλεπάλληλες μεταβιβάσεις αμφισβητούμενων τίτλων ιδιοκτησίας, μέχρι και πλειστηριασμούς -, έχει μπει από παλαιότερα στο «μάτι του κυκλώνα», λόγω μεγάλης αξίας και με τελικό ζητούμενο την εμπορική «αξιοποίησή» της.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα «ψιθυρίζονται» από τοπικούς παράγοντες στην Εκάλη, πρόκειται για μια υπόθεση που εφόσον η διερεύνησή της από τις αρμόδιες αρχές φτάσει σε βάθος, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μεγαλύτερο σκάνδαλο από την «υπόθεση Αιξωνής» στον Δήμο Γλυφάδας.

{jcomments on} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here