Οικονομική Καταστροφή και για το 2021! Μεταθέτουν την «έκρηξη ανάπτυξης» για το 2022…

0
495

Συναγερμός για τα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο…

Υστέρηση 359.000.000€ δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Στην εστίαση και στον τουρισμό όλες οι ελπίδες τις Κυβέρνησης για να εισρεύσει χρήμα στα κρατικά ταμεία

Η παράταση του Lockdown πέρα από κάθε πρόβλεψη έχει εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, εντείνοντας την αγωνία του οικονομικού επιτελείου και του Χρ. Σταϊκούρα.

«Τρύπα» 359.000.000 ευρώ στα φορολογικά έσοδα σημειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού να δείχνουν ότι διαμορφώθηκαν στα 10,51 δις ευρώ, καταγράφοντας πτώση 3,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

Την ίδια ώρα, η παράταση του Lockdown πέρα από κάθε πρόβλεψη, μετά τους ατυχείς χειρισμούς της Κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας, έχει εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο.

Πλέον τα μέτρα στήριξης, μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, έφτασαν τα 15 δις ευρώ, με αποτέλεσμα κάθε άλλη σκέψη για επιπλέον παρεμβάσεις, με φόρο-ελαφρύνσεις να μεταφέρονται τουλάχιστον για το τέλος του έτους.

Το βάρος πλέον πέφτει στο άνοιγμα δύο ιδιαίτερα σημαντικών κλάδων, της εστίασης και του Τουρισμού. Κυρίως στον δεύτερο το οικονομικό επιτελείο έχει «ποντάρει» σχεδόν όλους τους στόχους του Προϋπολογισμού, καθώς προβλέπει πως θα φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα της τάξης των 8-9 δις ευρώ, έναντι 4 δις ευρώ το 2020. Υπενθυμίζεται πως τα έσοδα από τον τουρισμό το 2019 ανήλθαν στα 18 δις ευρώ.

Πάντως, μέχρι στιγμής τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι αισιόδοξα. Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν πως το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3,413 δις ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4,365 δις ευρώ.

Στόχοι για ανάπτυξη «μαμούθ»

Χαμηλώνει ο πήχης για τη φετινή ανάπτυξη μετά το πολύμηνο Lockdown, εξαιτίας του οποίου εκτροχιάστηκαν οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο  Υπουργικό Συμβούλιο στις 27/04/21, ο νέος στόχος για την ανάπτυξη τοποθετείται πλέον στο 3,6%, μακριά από το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού που εκτιμούσε ότι η Ελληνική Οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 4,8%.

Ωστόσο, οι ίδιες εκτιμήσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας που θα υποβληθεί στην Κομισιόν έως το τέλος της εβδομάδας, προβλέπουν «Wishfull Τhinking!!!» εκτόξευση της Ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και συγκεκριμένα:

* 6,2% το 2022,

* 4,1% το 2023,

* 4,4% το 2024.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια παρουσίαση, στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι:

-να πραγματοποιηθεί η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και

-να αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here