Οι Έλληνες φοιτητές που έβαλαν τα γυαλιά στο Harvard!!

0
213

Την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition, που…..διεξήχθη στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη, κατέκτησε η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών – και αν αυτό από μόνο του είναι μία σημαντική επιτυχία, είναι η αξία του ηττημένου που δίνει ακόμα μεγαλύτερη δόξα στο νικητή: Αντίπαλος στον τελικό ήταν η ομάδα του διάσημου πανεπιστημίου Harvard!

Όπως εξήγησε στην «Καθημερινή» ο υπό διορισμό λέκτορας Αναστάσιος Γουργουρίνης, υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του οποίου προετοιμάστηκε η ομάδα, ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για δωδέκατη συνεχή χρονιά και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών.

Το φετινό θέμα του ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς αφορούσε σε νομική διαφορά μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), ενός ανεπτυγμένου και ενός αναπτυσσόμενου, η οποία ανέκυψε λόγω της απόφασης του τελευταίου να ανακρατικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης, μετά μία περίοδο – όχι ιδιαίτερα επιτυχούς – ιδιωτικοποίησης.

Το αναπτυσσόμενο κράτος όρισε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης θα πρέπει να παρέχονται εφ’ εξής αποκλειστικά από εγχώρια κρατική εταιρεία, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητά τους και η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε αυτές.

Όμως, το ίδιο κράτος είχε αναλάβει να προσφέρει πρόσβαση στην αγορά και σε ξένους παρόχους υπηρεσιών βάσει της Γενικής Συμφωνίας για το Εμπόριο στις Υπηρεσίες (GATS), ενώ ταυτόχρονα δεσμευόταν και από μία περιφερειακή εμπορική συμφωνία με το ανεπτυγμένο κράτος.

Στο διαγωνισμό μετείχαν 117 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, και η ομάδα της Νομικής Αθηνών, αφού πήρε το εισιτήριο στον προκριματικό γύρο της Ευρώπης, βρέθηκε στην τελική φάση μαζί με 19 άλλα πανεπιστήμια, όπως τα Harvard, Georgetown University, Hong Kong University, University of Geneva, Katholieke Universiteit Leuven, University of Barcelona, West Bengal National University of Juridical Sciences (Ινδία), University of International Business and Economics (Κίνα).

Στην προκριματική φάση απέκλεισε τις ομάδες των American University Washington και Rhodes University (Ν. Αφρική), στα προημιτελικά την ομάδα του Πανεπιστημίου του Hong Kong, στον ημιτελικό εκείνη του Πανεπιστημίου του Amsterdam.

Την περασμένη Κυριακή, με αντίδικο – αντίπαλο την ομάδα του Harvard, άρχισε ο μεγάλος τελικός στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων του ΠΟΕ.

Τελικά, το εννεαμελές «δικαστήριο» (υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΟΕ και εγνωσμένης φήμης καθηγητές διεθνούς οικονομικού δικαίου) έδωσαν τη νίκη στην ελληνική ομάδα.

Οι φοιτητές έλαβαν υποτροφίες για την παρακολούθηση των καλοκαιρινών
μαθημάτων διεθνούς οικονομικού δικαίου που διοργανώνει ετησίως το World Trade Institute στη Βέρνη, ενώ είχαν ακόμη και προτάσεις για εργασία από μεγάλες εταιρείες.

«Απαιτείται τεράστια προετοιμασία, προσήλωση στον στόχο, συνεργασία. Στο δικαστήριο μιλούσε ο ένας, αλλά σκεφτόμασταν και οι τέσσερις», δηλώνει στην Καθημερινή ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, ένας εκ των φοιτητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, μαζί με την Άννα Βεντουράτου την Περσεφόνη Βερνάδου και τον Παναγιώτη Κυριάκου. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here