Οι καυτοί φάκελοι της εισαγγελίας για επιχειρήσεις!

0
277

Μπαράζ δικαστικών εξελίξεων με πρωταγωνιστές επιφανή πρόσωπα της οικονομικής ζωής της χώρας αναμένεται προσεχώς.

Επιχειρηματίες αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη που διετέλεσαν επικεφαλής δημοσίων επιχειρήσεων και διαχειρίστηκαν κρατικό χρήμα βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών που διενεργούνται τον τελευταίο καιρό, υπό άκρα μυστικότητα, από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, Οικονομικού Εγκλήματος, την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και από την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών βρίσκονται οι ενέργειες και οι επιχειρηματικές δράσεις συγκεκριμένων προσώπων που πρωταγωνίστησαν -και εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν εν μέρει – στα οικονομικά τεκταινόμενα της χώρας, ύποπτα δάνεια, συμβάσεις για δημόσια έργα αλλά και συμβάσεις που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, εξοπλιστικά, νοσοκομειακές δαπάνες, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.λπ.

«Οι υποθέσεις του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Βίκτορος Ρέστη είναι μόνο η αρχή», έλεγαν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr δικαστικές πηγές ξεκαθαρίζοντας ότι «κανείς -επώνυμος ή ανώνυμος- δεν είναι υπεράνω του νόμου. Οι πάντες ελέγχονται. Δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι».

Πέραν πάντως της απόδοσης των ποινικών ευθυνών, το ξεκαθάρισμα των συγκεκριμένων υποθέσεων αναμένεται να αποβεί ιδιαίτερα κερδοφόρο για τα δημόσια ταμεία.

Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, από το σύνολο των διερευνώμενων υποθέσεων διαφθοράς, μαύρου χρήματος και οικονομικής φύσεως εν γένει, υπολογίζεται ότι το Δημόσιο έχει ζημιωθεί περί τα 2,5 δις. ευρώ. Σημαντικό μέρος εκτιμάται ότι μπορεί να επιστρέψει στα ταμεία είτε μέσω δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, είτε από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους οι οποίοι θα θελήσουν να τύχουν των ευεργετημάτων του νόμου.

Οι έρευνες

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες συνεπικουρούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αλλά και από δικαστικές αρχές χωρών του εξωτερικού, όπου έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ύποπτα δάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ που έχουν χορηγηθεί με επισφαλείς όρους σε επιχειρηματίες αλλά και συμβάσεις δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους ή ενδεχομένως και τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες, ενώ όπως διαφαίνεται επί του παρόντος η… αρχή αναμένεται να γίνει από δύο υποθέσεις που αφορούν δανειοδοτήσεις συνολικά περίπου 500.000.000 ευρώ με επισφαλείς όρους προς επιχειρηματίες.

Η διερεύνηση της πρώτης υπόθεσης είναι ήδη γνωστή καθώς έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες και έχει ως κεντρικό πρόσωπο επιχειρηματία ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος για άλλο σκέλος των δραστηριοτήτων του.

Η δικογραφία που μελετάται αυτήν τη στιγμή από τους εισαγγελείς διαφθοράς αφορά δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν υπό ύποπτες συνθήκες σε εταιρείες συμφερόντων του.

Ως προς τη δεύτερη υπόθεση, η αποκάλυψή της αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση καθώς σε αυτή φέρεται ως εμπλεκόμενος επιφανής παράγοντας του οικονομικού γίγνεσθαι, με πολιτικές διασυνδέσεις, ο οποίος έχει διατελέσει και επικεφαλής δημόσιας επιχείρησης.

Αντικείμενο της έρευνας αποτελούν δάνεια ύψους 200.000.000 ευρώ τα οποία φέρεται να δόθηκαν υπό επισφαλείς όρους σε τουλάχιστον δέκα επιχειρηματίες.

Για την υπόθεση αυτή έχουν ήδη συνταχθεί πορίσματα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, τα οποία βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here